Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023

Τραγανή και αφράτη: Τυρόπιτα με χρυσαφένιο φύλλο και κρεμώδη κέμιση φέτας με γιαούρτι που θα σας πάρει το μυαλό

Γεύση που θα σε κάνει να παραμιλάς

10 Σεπτεμβρίου 2023 14:04
Τραγανή και αφράτη: Τυρόπιτα με χρυσαφένιο φύλλο και κρεμώδη κέμιση φέτας με γιαούρτι που θα σας πάρει το μυαλό
Από Ανθή Κουρεντζή

Πρωτότυπη και πολύ εύκολη τυρόπιτα με τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση φέτας με γιαούρτι. Έτοιμη σε ελάχιστα λεπτά με εύκολα υλικά. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα με τραγανή κρούστα και μέλι.

Υλικά

  • 500-600 γρ αλεύρι για όλες τισ χρήσεις
  • 25 γρ νωπή μαγιά
  • 100 ml γάλα
  • 200 ml γιαούρτι
  • Φέτα
  • 100 γρ βούτυρο
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1 κρόκο αυγού

Εκτέλεση

  • Διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
  • Προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά.
  • Ενσωματώνουμε το γιαούρτι και λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι που να γίνει ζύμη.
  • Την βάζουμε σε λαδωμένο σκεύος, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 30 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμη την δουλεύουμε ελαφρώς σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε φύλλο.
  • Απλώνουμε το βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το τυλίγουμε σε ρολό.
  • Αλευρώνουμε και το ανοίγουμε σε φύλλο.
  • Του δίνουμε ορθογώνιο σχήμα και κόβουμε σε μικρότερα ορθογώνια.
  • Τα χαράζουμε στο εσωτερικό τους και στην μία πλευρά απλώνουμε σπασμένη φέτα.
  • Τυλίγουμε σε ρολάκια και τα βάζουμε σε φόρμα 26 εκατοστών με αντικολλητικό χαρτί.
  • Όταν είναι έτοιμη σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει.
  • Αλείφουμε με κρόκο αυγού και προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Αφράτη και ζουμερή: Χωριάτικη τυρόπιτα ταψιού με τραγανό φύλλο και γέμιση από 3 τυριά

Τυρόπιτα ταψιού με 4 τυριά. Με ανθότυρο, φέτα και κεφαλοτύρι για κολατσιό στο ολοήμερο ή και για ένα χορταστικό βραδινό. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μπαμπάτσικη τυρόπιτα της γιαγιάς.

Υλικά

Για την γέμιση

  • Φέτα 125 γραμμάρια τριμμένη
  • Ανθοτυρο 125 γραμμάρια τριμμένο
  • Κεφαλοτύρι 125 γραμμάρια τριμμένο

Για την μπεσαμέλ

  • Γάλα Φρέσκο Μισό λίτρο
  • Αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας
  • Αλατι Κατά βούληση
  • Πιπέρι Κατά βούληση
  • Μοσχοκάρυδο Κατά βούληση
  • 2 Αυγα
  • Ελαιολαδο 2 κουταλιές της σούπας περίπου

Αφράτη και ζουμερή: Χωριάτικη τυρόπιτα ταψιού με τραγανό φύλλο και γέμιση από 3 τυριά

Για το άλειμμα

  • Ελαιολαδο Λίγο
  • Για το πασπάλισμα
  • Σουσαμι Κατά βούληση

Οι τυρόπιτες είναι από τις αγαπημένες μας πίτες διότι μας αρέσουν πολλά όλα τα τυριά. Ή τουλάχιστον τα περισσότερα. Ετοιμάσαμε λοιπόν μία τυρόπιτα με έτοιμο φύλλο κουρού, μπεσαμέλ και 4 διαφορετικά είδη τυριών.

Εκτέλεση

  • Αρχικά φτιάχνουμε την μπεσαμέλ βάζοντας σε μία κατσαρόλα το φρέσκο γάλα. Το αφήνουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το ελαιόλαδο και τα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
  • Προσθέτουμε στην μπεσαμέλ την θρυμματισμένη φέτα, το θρυμματισμένο ανθότυρο, το τριμμένο ρεγκάτο και το τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε. Παίρνουμε ένα ταψί του φούρνου, το λαδώνουμε και απλώνουμε από πάνω ένα φύλλο κουρού.
  • Από πάνω απλώνουμε την γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο κουρού. Χαράζουμε την τυρόπιτα και την αλείφουμε με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 35 λεπτά στους 220 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα και τον φούρνο, πάνω κάτω, στις αντιστάσεις.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share