Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μουσακάς με φασολάκια

15 Νοεμβρίου 2013
Μουσακάς με φασολάκια

ΥΛΙΚΑ
1κιλό φασολάκια στρογγυλά φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα
1 λίτρο νερό
¾ φλιτζ. τσαγ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ. σ. ελαιόλαδο για το άλειμμα

Για την σάλτσα κιμά
350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ξερό, μεσαίου μεγέθους, τριμμένο
1 φλιτζ. τσαγ. νερό
1 καρότο μεγάλο, τριμμένο
1 ντομάτα, μεγάλη ώριμη, ξεφλουδισμένη και τριμμένη
4 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
2 φλιτζ. τσαγ. και 2 κ.σ. γάλα πλήρες αγελαδινό, ζεστό
6 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά μεσαίου μεγέθους, χτυπημένα
2 κ. σ. ελαιόλαδο
¼ κ. γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
1 φλιτζ. τσαγ. φέτα, τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι

Για το πασπάλισμα
½ φλιτζ. τσαγ. γραβιέρα, τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1
. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα φασολάκια, πλύνετέ τα και καθαρίστε τα κόβοντας με ένα μαχαιράκι τις άκρες τους και αφαιρώντας τις ίνες από τα πλαϊνά τους. Βάλτε το νερό σε μια κατσαρόλα και τοποθετήστε τη σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσει ρίξτε τα φασολάκια και αφήστε τα να μαγειρευτούν για 15'. Κατόπιν σουρώστε τα και αφήστε τα στην άκρη.
2. Φτιάξτε τη σάλτσα κιμά. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίξτε το μισό ελαιόλαδο και τον κιμά. Σοτάρετε τον ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέστε το κρεμμύδι και το καρότο, αφού τα τρίψετε στην λεπτή πλευρά του τρίφτη και αφήστε τα για 4'-5'. Μετά ρίξτε τη ντομάτα, το μαϊντανό αφού τον ψιλοκόψετε, το αλατοπίπερο και το νερό. Κλείστε την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώστε την φωτιά και σιγομαγειρέψτε για 25'-30', μέχρι να δέσει η σάλτσα.
3. Ετοιμάστε την μπεσαμέλ. Ρίξτε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τοποθετήστε την σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά το ελαιόλαδο, ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη για 3'-4'. Κατόπιν προσθέστε το ζεστό γάλα και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα.
4. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τα αυγά που έχετε χτυπήσει ελαφρά σε ένα πιάτο με αυγοδάρτη, τη φέτα, αφού την τρίψετε με ένα πιρούνι σε ένα πιάτο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά για 2' μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μπεσαμέλ.
5. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Με ένα πινέλο λαδώστε ένα αντικολλητικό παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων 20x30 εκ. και πασπαλίστε τον πάτο του με την τριμμένη φρυγανιά.
6. Ρίξτε επάνω στη φρυγανιά τη μισή ποσότητα από τα φασολάκια και απλώστε τα ομοιόμορφα. Έπειτα βάλτε 3-4 κ. σ. από την μπεσαμέλ και απλώστε την σε μια λεπτή στρώση με μια σπάτουλα. Απλώστε από πάνω τον κιμά, κατόπιν τα υπόλοιπα φασολάκια και μετά την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
7. Πασπαλίστε την επιφάνεια με την τριμμένη γραβιέρα και ψήστε το μουσακά στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30', μέχρι να ροδίσει.
8. Βγάλτε το ταψί από το φούρνο, κόψτε το μουσακά σε κομμάτια και σερβίρετέ τον χλιαρό.

Συμβουλή: Αντί για μπεσαμέλ μπορείτε να φτιάξετε μια σάλτσα από γιαούρτι χτυπημένο με αυγό και να περιχύσετε με αυτήν τον μουσακά.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share