Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024

Καμία τυρόπιτα: Η συνταγή του Γιώργου Τσούλη για καλοκαιρινή κρεμμυδόπιτα που θα σας ξεμυαλίσει

Το υλικό στην συνταγή που κάνει την διαφορά

7 Ιουνίου 2023 21:08
Καμία τυρόπιτα: Η συνταγή του Γιώργου Τσούλη για καλοκαιρινή κρεμμυδόπιτα που θα σας ξεμυαλίσει
Από Ανθή Κουρεντζή

Σπιτική γαλλική κρεμμυδόπιτα από τα χέρια του Γιώργου Τσούλη. Ένα κυρίως πιάτο, κατάλληλο για την εποχή και φυσικά ιδανική πρόταση για τους vegetarian. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή του σεφ για μπισκοτογλυκό με γιαούρτι.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό κρεμμύδια, κομμένα στη μέση και έπειτα κομμένα κάθετα σε λεπτές φέτες
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 150 ml κονιάκ
  • 550 ml νερό
  • 1 ζελέ με ζωμό για βοδινό, σπιτικό
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 2 γαρύφαλλα ολόκληρα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 6 φέτες μπαγκέτα
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένο

Καμία τυρόπιτα: Η συνταγή του Γιώργου Τσούλη για καλοκαιρινή κρεμμυδόπιτα που θα σας ξεμυαλίσει

Εκτέλεση

  • Βάζουμε μια πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, τα κρεμμύδια και το θυμάρι.
  • Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας με μια κουτάλα μέχρι να πάρουν χρώμα τα κρεμμύδια.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
  • Προσθέτουμε το κονιάκ, ανακατεύοντας με τη κουτάλα και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε ένα τούλι, με το οποίο έχουμε τυλίξει τα γαρύφαλλα, τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το ζελέ με ζωμό βοδινού, το νερό, το αλάτι, το πιπέρι, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στο grill. Μόλις ετοιμαστεί η σούπα τη βάζουμε σε μικρά πυρήμαχα σκεύη, τοποθετούμε από πάνω τις φέτες ψωμιού, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και τη μεταφέρουμε στο φούρνο. Ψήνουμε μέχρι να φρυγανίσει το ψωμί και το τυρί έχει πάρει χρώμα.

Tip: Τα κρεμμύδια τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά γιατί υπάρχει κίνδυνος να αρπάξουν και να μας χαλάσει τη γεύση.Ανακατεύουμε τη σούπα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Κοτόπουλο «κατσιατόρε» από Γιώργο Τσούλη: Το μυστικό στο τηγάνισμα και το κόλπο με το κρασί

Ο Γιώργος Τσούλης μοιράστηκε μια συνταγή για κοτόπουλο «κοτσιατόρε» που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Ποιο είναι το μυστικό στο τηγάνισμα και ποιο το κόλπο με το κρασί;

Αν ωστόσο θέλετε κάτι διαφορετικό μπορείτε να δείτε τη συνταγή του για τυρόπιτα κουρού.

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο, κομμένο στα οκτώ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 150 γρ. πράσινες πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες
  • 150 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 100 ml. κόκκινο κρασί
  • 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 500 ml. ζωμό κοτόπουλου
  • 2 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 170 γρ. ελιές σε ροδέλες
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Κοτόπουλο κατσιατόρε

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, σοτάρουμε τα κοτόπουλα σε δόσεις από την πλευρά της πέτσας πρώτα μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Μόλις σοταριστούν τα κοτόπουλα, με τη βοήθεια μίας τσιμπίδας τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές, το μπείκον και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές.

Ρίχνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό και ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο.

Σβήνουμε με κόκκινο κρασί, περιμένουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί, ρίχνουμε μέσα την ντομάτα κονκασέ, το ζωμό, τη ρίγανη, το βασιλικό, τη δάφνη, τις ελιές, το δεντρολίβανο και σιγομαγειρεύουμε για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Μόλις δέσει η σάλτσα, σερβίρουμε το κοτόπουλο ζεστό.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share