Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

Τυρόπιτα του ονείρου: 5 βασικά tips για να πετύχετε το τέλειο φύλλο και γέμιση που λιώνει στο στόμα

Ακολουθήστε τις συμβουλές και θα πετύχετε την πιο νόστιμη τυρόπιτα που δοκιμάσατε ποτέ

2 Ιουνίου 2023 11:51
Τυρόπιτα του ονείρου: 5 βασικά tips για να πετύχετε το τέλειο φύλλο και γέμιση που λιώνει στο στόμα
(pixabay.com)
Από Ανθή Κουρεντζή

Η τυρόπιτα είναι η αγαπημένη πίτα της ελληνικής οικογένειας, πρωταγωνίστρια των παιδικών σνακ και καθημερινό έδεσμα για μικρούς μεγάλους. Δείτε πώς θα τη φτιάξετε τέλεια! Με την ευκαιρία, δείτε την πιο αφράτη και νόστιμη τυρόπιτα με 3 τυριά.

Συμβουλές για αφράτο φύλλο τυρόπιτας

Δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξουμε τυρόπιτα με το παραδοσιακό, χωριάτικο φύλλο και να μην γίνει πεντανόστιμη. Το σπιτικό φύλλο έχει βέβαια την ύψιστη χάρη. Αν το φοβάστε ή δεν έχετε χρόνο να το φτιάξετε, μην ανησυχείτε και το έτοιμο θα κάνει τη δουλειά του. Για να βγει φουσκωτό κι αφράτο το έτοιμο φύλλο κρούστας, μπορείτε είτε να περιχύσετε την τυρόπιτα στο τέλος με ένα μείγμα γάλακτος-αυγών είτε να την περιχύσετε με σόδα (αναψυκτικό).

Η φέτα και τα αυγά στη γέμιση έχουν τον τρόπο τους

Δεν υπάρχει πιο …βαρετό και καμιά φορά ενοχλητικό γευστικό αποτέλεσμα από μια τυρόπιτα που εμπεριέχει μεγάλη ποσότητα σκέτης, αλμυρής φέτας. Βοηθήστε τη γέμιση να ισορροπήσει διαλέγοντας μια σχετικά μαλακή και όχι αλμυρή φέτα είτε ανακατεύοντας τη φέτα με μια μικρότερη δόση κάποιων γλυκών λευκών τυριών όπως το μανούρι ή η μυζήθρα.

Τυρόπιτα του ονείρου: 5 βασικά tips για να πετύχετε το τέλειο φύλλο και γέμιση που λιώνει στο στόμα
(pixabay.com)

Μη φοβάστε τα φρέσκα μυρωδικά

Αν δεν έχετε λόγο να κρατήσετε τη γέμιση λευκή, «σπάστε» τη μονοτονία με χρήση φρέσκων μυρωδικών, όπως ο βασιλικός, ο άνηθος και ο δυόσμος. Μην αυξήσετε τα αυγά μόνο και μόνο για να «γλυκάνετε» τη γέμιση: αν κυριαρχήσει η μυρωδιά τους, χάθηκε το στοίχημα της ωραίας γέμισης.

Περισσότερα τυριά στη γέμιση, αλλά πώς;

Ακριβώς επειδή η σκέτη, αλμυρή φέτα και γευστικό πρόβλημα έχει και συχνά δεν αρέσει στα παιδιά, αφού η «επιθετικότητά» της μπορεί να καπελώσει και την απολαυστική αίσθηση του φύλλου, πολλές φορές οι σύγχρονοι γονείς επιλέγουν συνταγές τυρόπιτας με μείξη τυριών, λευκών και κίτρινων ή ακόμη και τυριού-κρέμα. Μια συμβουλή εδώ, αν καταφύγετε σε τυρόπιτα που η γέμισή της στηρίζεται στο κασέρι: το γλυκό και απολύτως φιλικό τυρί στον παιδικό ουρανίσκο έχει ένα θέμα, ότι σφίγγει πολύ όταν η πίτα κρυώσει. Την ωραία κασερόπιτα θα πρέπει να την καταναλώνετε ζεστή, αλλιώς θα πρέπει να βάλετε στη γέμιση και κάποιο άλλο τυρί. Το ίδιο ισχύει και για το ωραιότατο χαλούμι.

Τυρόπιτα με 3 υλικά από Άκη Πετρετζίκη: Έτοιμη σε λιγότερο από 10 λεπτά!

Ο Άκης Πετρετζίκης μοιράστηκε μια πολύ εύκολη συνταγή για τυρόπιτα με μόνο 3 υλικά, η οποία ετοιμάζεται σε λιγότερο από 10 λεπτά! Με την ευκαιρία, δείτε μια παραλλαγή της στο τηγάνι.

Όπως αναφέρει στο site του akispetretzikis.com, η προετοιμασία είναι πολύ γρήγορη, ενώ η τυρόπιτα φτάνει για 8 έως 10 άτομα.

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 100 γρ. φέτα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.

Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας, τοποθετούμε πάνω το φύλλο σφολιάτας και την πατάμε με έναν πλάστη ώστε να γίνει λεία.

Βάζουμε στο μισό φύλλο σφολιάτας το τυρί κρέμα και το απλώνουμε με ένα κουτάλι.

Σπάμε τη φέτα με τα χέρια μας, τη ρίχνουμε στο τυρί κρέμα και κλείνουμε με το άλλο μισό φύλλο.

Πατάμε με τα δάχτυλα μας τις άκρες τις σφολιάτας ώστε να σφραγίσουμε καλά τη γέμιση στο ψήσιμο, και τρυπάμε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία.

Μεταφέρουμε τη πίτα σε ένα ταψί, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά στην πάνω σχάρα.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και σερβίρουμε.

Δείτε το βίντεο

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share