Προσοχή! Αν παρατηρήσετε μούχλα στη φέτα σας μην τη φάτε
Πετάξτε την αμέσως!
Ετοιμάζεστε να απολαύσετε τη λαχταριστή μακαρονάδα που μαγειρέψατε, όταν όμως ανοίγετε το ψυγείο για να πάρετε τυρί - φέτα έρχεστε αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη; Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό της γιαγιάς για να διατηρήσετε τη φέτα για μήνες.
Επάνω στο τυρί έχουν σχηματιστεί οι χαρακτηριστικές πρασινομπλέ κηλίδες και το χνούδι της μούχλας.
Φυσικά δεν θέλετε να πετάξετε το τυρί, είναι όμως ασφαλές να το καταναλώσετε; Με την ευκαιρία, δείτε πώς φτιάχνεται η πιο εύκολη τυρόπιτα που έχεις δοκιμάσει ποτέ.
Εάν πρόκειται για κάποιο σκληρό τυρί, όπως η παρμεζάνα, τότε μπορείτε να απομακρύνετε το μουχλιασμένο κομμάτι και να καταναλώσετε το υπόλοιπο.
Το ίδιο ισχύει και για άλλες σκληρές τροφές, όπως το καρότο ή το σαλάμι. Εάν όμως έχει αναπτυχθεί μούχλα σε ένα μαλακό τυρί, όπως το Μπρι, τότε θα πρέπει να το πετάξετε.
«Η μούχλα είναι σαν τα αγριόχορτα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ Σούζαν Γουίτιερ, διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλινικής Μικροβιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Ακόμη κι αν την απομακρύνουμε επιφανειακά, συνεχίζει να έχει ρίζες και θα εμφανιστεί ξανά.»
Με άλλα λόγια, ακόμη και αν δεν το βλέπουμε με τα μάτια μας, η μούχλα συνεχίζει να εξαπλώνεται στις μαλακές τροφές (π.χ. ψωμί, σταφύλια), όμως στις σκληρές τροφές με πυκνή σύσταση η μούχλα συνήθως δεν διαπερνά την επιφάνεια.
Πώς πρέπει να κινηθείτε
Πετάξτε αμέσως ένα μαλακό τρόφιμο που έχει πιάσει μούχλα –ακόμη κι αν η αλλοίωση περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό μέρος του προϊόντος. Καλό θα είναι να τυλίξετε πρώτα το τρόφιμο σε μια σακούλα πριν το πετάξετε στα σκουπίδια, ώστε να αποφύγετε την εξάπλωση των σπορίων της μούχλας.
Εάν πάλι έχει πιάσει μούχλα ένα σκληρό τρόφιμο, απομακρύνετε το αλλοιωμένο τμήμα τουλάχιστον σε βάθος 2,5 εκατοστών. Προσοχή: Μην ξύσετε τη μούχλα, καθώς έτσι θα απελευθερωθούν τα σπόρια. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το προϊόν σε καθαρό δοχείο ή τυλίξτε το με καινούργια μεμβράνη.