Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μεσογειακή απόλαυση από τον Γιάννη Λουκάκο: Συνταγή για μακαρόνια με τυρί φέτα, λουκάνικο και πιπεριά

Λιώνει στο στόμα!

28 Μαΐου 2023 16:39
Μεσογειακή απόλαυση από τον Γιάννη Λουκάκο: Συνταγή για μακαρόνια με τυρί φέτα, λουκάνικο και πιπεριά
Από Ανθή Κουρεντζή

Συνταγή για μακαρόνια από τον Γιάννη Λουκάκο με λουκάνικο, τυρί φέτα και πιπεριές για ατελείωτη απόλαυση. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή του σεφ για τυρόπιτα.

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. λουκάνικο χοιρινό φρέσκο
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
  • 30 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κρασί λευκό
  • 500 γρ. ζωμός κοτόπουλο
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 800 γρ. πέννες, βρασμένες
  • 200 γρ. σπανάκι φύλλα, χοντροκομμένο
  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 200 γρ. φέτα
  • ζωμός ζυμαρικών
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

Μεσογειακή απόλαυση από τον Γιάννη Λουκάκο: Συνταγή για μακαρόνια με τυρί φέτα, λουκάνικο και πιπεριά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σχίζουμε με ένα μαχαίρι τα λουκάνικα κατά μήκος, αδειάζουμε το εσωτερικό τους και πετάμε την εξωτερική τους μεμβράνη. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το λουκάνικο και το σοτάρουμε σπάζοντας το με μία κουτάλα μέχρι να καβουρδιστεί ομοιόμορφα.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και προσθέτουμε το σκόρδο. Μόλις το σκόρδο μυρίσει σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί σχεδόν εντελώς και ρίχνουμε τον ζωμό. Μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά, προσθέτουμε τις πένες, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε πάνω από τη φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τέλος προσθέτουμε το σπανάκι, το γιαούρτι, τη μισή φέτα, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι εάν χρειάζεται.
  • Σερβίρουμε σε πιάτα και γαρνίρουμε με την υπόλοιπη φέτα, την παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Μας άνοιξε την όρεξη: Η απόλυτη γευστική συνταγή για λαζάνια με λευκό καγιανά και μυζήθρα

Μακαρόνια με γεύση από την Μάνη με λευκό καγιανά και μυζήθρα σε μια διαφορετική εκδοχή. Η επιτομή της απόλαυσης σε ένα πιάτο που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους. Με την ευκαιρία, δείτε πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα μακαρόνια με κιμά από τα χεράκια της γιαγιάς Μαριγώς.

Υλικά

  • 600 ml κατσικίσιο γάλα
  • 3 αυγά ολόκληρα
  • 1.500 γρ. ψιλό σιμιγδάλι και επιπλέον για το άνοιγμα του ζυμαρικού
  • 15 γρ. αφρίνα
  • 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκια μυζήθρα ανά μερίδα, χοντροθρυμματισμένη
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο ανά μερίδα

Για τον λευκό καγιανά:

  • 40 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 2 αυγά ανά μερίδα
  • 30 γρ. κατσικίσιο γάλα ανά μερίδα
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο πάνω από κάθε πιάτο (προαιρετικά)
  • αφρίνα
  • χοντροσπαμένο μαυροπίπερο

Εκτέλεση

Μας άνοιξε την όρεξη: Η απόλυτη γευστική συνταγή για λαζάνια με λευκό καγιανά και μυζήθρα

  • Σε μια μπασίνα βάζουμε όλα τα υγρά στοιχεία, ενώ σε μια άλλη σπάμε όλα τα αυγά, τα χτυπάμε ελαφρώς και τα προσθέτουμε στην μπασίνα με το γάλα. Προσθέτουμε το αλάτι, ωστόσο το σιμιγδάλι και το αλεύρι τα ενσωματώνουμε σταδιακά. Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη, αλλά χωρίς να κολλάει στα χέρια.
  • Αφού την αφήσουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, τη χωρίζουμε σε ισόβαρα κομμάτια και την ανοίγουμε πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια που την έχουμε πασπαλίσει και με κόφτη ζύμης σιμιγδάλι. Ανοίγουμε το φύλλο μέτριο σε πάχος, μάλλον παχύ, και κόβουμε σε ακανόνιστες παχιές λωρίδες. Αν δεν χρησιμοποιηθεί όλη η ζύμη, μπορούμε να ανοίξουμε τα φύλλα και να τα στεγνώσουμε στον φούρνο, αποθηκεύοντάς τα για μελλοντική χρήση.
  • Για να βγει κρεμώδης η συνταγή, μαγειρεύουμε τα λαζάνια ανά 2 μερίδες το πολύ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα με μεγαλύτερη ποσότητα. Προσοχή, θέλει καλό τίναγμα από τα αλεύρια, πριν μπουν στο βραστό νερό.
  • Οπότε παίρνουμε περίπου 10 λωρίδες λαζάνια και τις βράζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο νερό ώστε να μη χρειάζεται σούρωμα, με αλάτι και 1 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος. Σε 2΄ βρασμού είναι έτοιμα και πριν τα αδειάσουμε σε ένα ευρύχωρο και βαθύ πιάτο, ρίχνουμε τη φρέσκια μυζήθρα και τον δυόσμο. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε τα λαζάνια μαζί με το ζουμί τους στο πιάτο.
  • Λευκός καγιανάς: Σε ένα άλλο τηγάνι αντικολλητικό βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει και αρχίσει να τσιτσιρίζει ρίχνουμε τα αυγά και το γάλα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με μαρίζ για να γίνει ένας καγιανάς κρεμώδης. Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε και μια ομελέτα, όπως είναι το πρωτότυπο πιάτο. Τοποθετούμε πάνω στα λαζάνια τον καγιανά ή την ομελέτα, τρίβουμε λίγο ακόμα πιπέρι, ρίχνουμε μοσχοκάρυδο προαιρετικά και απολαμβάνουμε το πιάτο ζεστό.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share