Παρασκευή, 03 Μαΐου 2024

Η τυρόπιτα του Γιώργου Τσούλη: Το μυστικό με την φέτα στην γέμιση της πίτας που θα απογειώσει το αποτέλεσμα

Θα θέλετε να την φτιάχνετε ξανά και ξανά

25 Μαΐου 2023 18:23
Η τυρόπιτα του Γιώργου Τσούλη: Το μυστικό με την φέτα στην γέμιση της πίτας που θα απογειώσει το αποτέλεσμα
Από Ανθή Κουρεντζή

Τυρόπιτα: Η συνταγή για τυρόπιτα του Γιώργου Τσούλη δεν είναι μια απλή τυρόπιτα, αλλά μια γευστική πανδαισία που θα σας κερδίσει το στομάχι. Το μυστικό του σεφ για απόλυτη νοστιμιά και ισορροπία γεύσεων είναι να βάλουμε ανθότυρο για να μειώσουμε την ένταση της φέτας. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή του Γιώργου Τσούλη για τηγανητές πατάτες.

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή κρούστας
  • 800 ml γάλα, πλήρες
  • 500 γρ. φέτα, καλά τριμμένη
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 80 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
  • 2 κύβους λαχανικών χωρίς αλάτι
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1-1.5 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο, για το πασπάλισμα

Η τυρόπιτα του Γιώργου Τσούλη: Το μυστικό με την φέτα στην γέμιση της πίτας που θα απογειώσει το αποτέλεσμα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190°C στον αέρα πάνω-κάτω.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
  • Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ψηθεί ελαφρώς το αλεύρι. Ψήνουμε για περίπου 1 λεπτό.
  • Ρίχνουμε το γάλα σε δόσεις φροντίζοντας να ανακατεύουμε αρκετά καλά ώστε να ενσωματώνεται στο μείγμα πριν προχωρήσουμε στην επόμενη δόση. Προσθέτουμε τους 2 κύβους λαχανικών χωρίς αλάτι και ανακατεύουμε. Τέλος, αλατοπιπερώνουμε.
  • Μόλις η μπεσαμέλ βράσει και πήξει ελαφρώς, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα τυριά και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δοκιμάζουμε πριν ρίξουμε τα αυγά για να δούμε αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι και πιπέρι.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε εκ νέου. Ακόμη, προσθέτουμε το δυόσμο.
  • Παίρνουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 30εκ., το λαδώνουμε και το καλύπτουμε με ένα φύλλο, το οποίο λαδώνουμε επίσης.
  • Ακριβώς από πάνω, τοποθετούμε ένα φύλλο ακόμα δημιουργώντας έναν σταυρό, το λαδώνουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για 3 φύλλα ακόμα.
  • Αδειάζουμε από πάνω ομοιόμορφα λίγο παραπάνω από τη μισή γέμιση, απλώνουμε από πάνω 2 λαδωμένα φύλλα τοποθετώντας τα σε σχήμα σταυρού και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
  • Τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση τα υπόλοιπα φύλλα σε σχήμα σταυρού, χωρίς να ξεχνάμε να τα λαδώνουμε.
  • Κόβουμε λίγο τις άκρες, αν δούμε πως προεξέχουν αρκετά, και τις τυλίγουμε προς τα μέσα.
  • Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια της αρεσκείας μας, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  • Μόλις ψηθεί η πίτα, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

«Ονειρικά» μπιφτέκια από τον Γιώργο Τσούλη: Το κόλπο με τη διάφανη μεμβράνη και το μπαχαρικό

Ο Γιώργος Τσούλης μοιράστηκε μια συνταγή για «ονειρικά» μπιφτέκια και αποκάλυψε το κόλπο με τη διαφανή μεμβράνη και το μυστικό μπαχαρικό.

Αν ωστόσο δε θέλετε μοσχαρίσιο κρέας, μπορείτε να δείτε τη συνταγή για μπιφτέκια με κιμά από ζυγούρι.

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 4 κ.σ. κουάκερ
  • 1 αυγό ολόκληρο
  • 1 ασπράδι μαζί με 1 κ.γ. ξύδι
  • 2 κρεμμύδια μετρίου μεγέθους, τριμμένα ή ψιλοκομμένα
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι με το πράσινο μέρος του, πολύ ψιλοκομμένο
  • μαϊντανός και δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • προαιρετικά ρίγανη ή θυμάρι
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 1 μικρή ντομάτα φρέσκια, ώριμη, τριμμένη

μπιφτέκια από Γιώργο Τσούλη

Προετοιμασία και εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον κιμά, το κουάκερ, το αυγό, το ασπράδι με το ξύδι, το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμύδι και όλα τα αρωματικά.

Ζυμώνουμε τα υλικά πολύ καλά, βρέχοντας τα χέρια μας κατά το ζύμωμα με νερό ή μπύρα.

Προσθέτουμε τη σόδα, την τριμμένη ντομάτα και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μας.

Σκεπάζουμε το μείγμα με διαφανής μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον μισή ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.

Πλάθουμε το μείγμα σε μπιφτέκια μέτριου μεγέθους και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί που έχουμε απλώσει λαδόκολλα. Εάν το ταψί έχει καπάκι τα σκεπάζουμε, διαφορετικά καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, αναλόγως με το μέγεθος και το πάχος των μπιφτεκιών, μέχρι να ψηθούν καλά και να ροδοκοκκινίσουν και σερβίρουμε.

Βάζετε κύμινο στα μπιφτέκια σας; Σταματήστε το!

Τα μπιφτέκια μπορεί θεωρητικά να είναι από τα πιο απλά γεύματα που μπορεί να φτιάξει ακόμη και ένας... ερασιτέχνης. Έχουν όμως κι αυτά τα μικρά τους μυστικά και κάποια λάθη που θα πρέπει να αποφύγουμε. Δείτε εδώ το λάθος που κάνετε και "στεγνώνουν" τα μπιφτέκια σας.

Μπιφτέκια στον φούρνο

Πολλοί είναι εκείνοι που συνηθίζουν εκτός από τα συνηθισμένα μπαχαρικά όπως αλάτι, πιπέρι ή ρίγανη να προσθέτουν και κύμινο. Αυτό όμως είναι ένα μέγιστο λάθος που μπορείτε να κάνετε! Ο λόγος;

Αν θέλετε να διατηρήσετε την κουζίνα και τη μαγειρική σας παραδοσιακή τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως τέτοιου είδους μπαχαρικά κανονικά χρησιμοποιούνται στα σουτζουκάκια, μια "παραλλαγή" των μπιφτεκιών σε μια πιο... βαριά εκδοχή τους με περισσότερα μπαχαρικά και κυρίως περισσότερο... λάδι!

Ένας ακόμη λόγος είναι πως το κύμινο μπορεί να δώσει μια πικρή γεύση στα μπιφτέκια σας εάν προστεθεί σε μεγάλη ποσότητα κάτι το οποίο σίγουρα δεν θέλετε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share