Πατάτες φούρνου λεμονάτες: Ιδανικές για κάθε περίσταση από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το κόλπο με τη μουστάρδα
Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράστηκε μια θεσπέσια συνταγή για λεμονάτες πατάτες φούρνου, οι οποίες είναι ιδανικές για κάθε περίσταση. Ποιο είναι το κόλπο με τη μουστάρδα;
Αν ωστόσο έχετε όρεξη για κρέας, μπορείτε να δείτε τη συνταγή για μπιφτέκια με κιμά από ζυγούρι.
Υλικά
Για τις πατάτες
- 1 kg πατάτες (5 πατάτες)
- 2 λεμόνια (χυμό)
- 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
- Λίγο αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1 σκελ. σκόρδο με τη φλούδα του
Εκτέλεση
Για τις πατάτες φούρνου θα χρησιμοποιήσουμε χυμό από δύο ζουμερά λεμόνια ή ένα λεμόνι και μισό φλιτζάνι νερό.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις πλένουμε πολύ καλά.
Τις κόβουμε κυδωνάτες (μακρόστενες σε 6 κομμάτια την κάθε μια).
Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί.
Προσθέτουμε ολόκληρη τη σκελίδα σκόρδο με τη φλούδα της.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
Στύβουμε τα λεμόνια σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο.
Τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα και περιχύνουμε τις πατάτες στο ταψί.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο ταψί να λαδωθούν οι πατάτες.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το φαγητό.
Τοποθετούμε τις πατάτες φούρνου στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να να ροδίσουν ολόγυρα και να μελώσει η καρδιά τους.
Ψήνουμε για 30’ με το ταψί σκεπασμένο ώστε να μαλακώσουν και μετά ξεσκεπάζουμε.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30’ περίπου μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα και να μείνουν με το λάδι τους.
Αυτές οι πατάτες είναι καταπληκτικό συνοδευτικό για συνταγές! Δεν νοείται κρέας χωρίς πατάτες φούρνου. Τρώγονται, όμως, εξίσου ευχάριστα και σκέτες. Γι’ αυτό πρέπει να γίνεται και η σωστή προετοιμασία και το σωστό μαγείρεμα στις πατάτες για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.