Αφράτα κεφτεδάκια από τον Λευτέρη Λαζάρου: Το κόλπο με τη φέτα και το γιαούρτι που τα κάνει θεσπέσια
Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Ο Λευτέρης Λαζάρου μοιράστηκε μια πεντανόστιμη συνταγή για αφράτα κεφτεδάκια. Μάλιστα αποκάλυψε το κόλπο με τη φέτα και το γιαούρτι που τα κάνει θεσπέσια.
Αν ωστόσο σας αρέσει πολύ το κρέας και θέλετε κάτι πολύ χορταστικό, αυτή είναι η εύκολη συνταγή για μπιφτέκια με πατάτες φούρνου.
Υλικά συνταγής:
Για τα κεφτεδάκια
- 1 kg βόειος κιμάς
- - 200 g ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- - 100 ml ελαιόλαδο
- - 450 g ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, που έχετε μουλιάσει σε γάλα
- - 1 κουτ. της σούπας πελτές τομάτας
- - 1 κουτ. της σούπας μαντζουράνα, ψιλοκομμένη
- - 1 κουτ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα
- - 2 αυγά
- - 2 κουτ. της σούπας δυόσμος, ψιλοκομμένος
- - 1 κουτ. της σούπας αλάτι
- - 1/2 κουτ. της σούπας πιπέρι
- - αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- - ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το ντιπ
- - 200 g γιαούρτι
- - 200 g φέτα
- - 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- - 1 αγγούρι χωρίς τους σπόρους
- - 1 κουτ. της σούπας δυόσμος, ψιλοκομμένος
- - 1/2 κουτ. της σούπας αλάτι
- - 1/3 κουτ. της σούπας πιπέρι
Δείτε το βίντεο
«Χρυσή βίβλος» του κιμά: Tips για ζουμερά μπιφτέκια και κεφτεδάκια που λιώνουν στο στόμα
Ποιος είναι ο κατάλληλος κιμάς για μπιφτέκια και κεφτεδάκια; Να είναι ψιλοκομμένος ή χοντροκομμένος; Ποια υλικά αγαπούν στο ζύμωμα; Σας έχουμε μερικά μυστικά, για να πάτε «διαβασμένοι» στον κρεοπώλη.
Ωστόσο αν σας περίσσεψε κιμάς, το Athensmagazine.gr σου προτείνει 4+1 κολασμένες συνταγές για να μην πάει χαμένος.
Ο κεφτές ο σωστός
Τη στιγμή που τσιτσιρίζει ένας κεφτές στο τηγάνι και κατακλύζει με τη σκανδαλιστική μυρωδιά του την κουζίνα όλοι αναρωτιούνται αν θα βγει σαν της μαμάς ή της γιαγιάς. Γι’ αυτό πριν καν πέσει στο καυτό λάδι, χρειάζεται να μάθουμε μερικά μυστικά του για να βγει αφράτος και μυρωδάτος στο πιάτο.
- Οσον αφορά στον κιμά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για μοσχαρίσιο, αρνίσιο ή χοιρινό. Ο κεφτές θέλει λάπα, αν μιλάμε για μοσχαρίσιο κρέας, που είναι ένα απ’ τα πιο παχιά κομμάτια από πλευράς λίπους με ελαφριά κρεάτινη γεύση. Ακόμη μπορούμε να κάνουμε όποιον συνδυασμό θέλουμε, είτε μισή ποσότητα μοσχαρίσιο και μισή χοιρινό είτε 1/3 μοσχαρίσιο, 1/3 χοιρινό και 1/3 αρνίσιο.
- Ο κανόνας λέει πώς η υγρασία του μίγματος δίνει τα ωραιότερα και πιο αφράτα κεφτεδάκια, έτσι λοιπόν το μίγμα του κιμά πρέπει να είναι αφράτο όταν ζυμώνουμε. Υγρά που μαλακώνουν τις ίνες του είναι το ξύδι, το τριμμένο κρεμμύδι και η τριμμένη ντομάτα (ή αν δεν έχουμε, 1 κουτ. γλυκού πελτέ). Βάζουμε στο μίγμα καλής ποιότητας ξίδι από κόκκινο κρασί.
- Για τέλειο άρωμα που θα σας ζητούν τη συνταγή: όταν πλάθουμε τον κιμά με μίγμα από βότανα όπως ρίγανη, θρούμπι, βασιλικό μπόλικο μαζί με φρέσκο ή ξερό δυόσμο το αποτέλεσμα είναι θεϊκό. Δεν έχουμε φρέσκο δυόσμο; Βάζουμε 1 κουτ. σούπας αποξηραμένο. Αν χρησιμοποιήσουμε χοιρινό κιμά, τον ζυμώνουμε με θρούμπι αντί για ρίγανη ή θυμάρι, του ταιριάζει καλύτερα. Γενικά, η φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη απογειώνει τη γεύση των κεφτέδων.
- Βάζουμε ψωμί! Και πάντα ψίχα από ψωμί μπαγιάτικο (ακόμα και προζυμένιο) που έχουμε μουλιάσει καλά σε νερό και το έχουμε στύψει. Δεν θέλουμε ψωμί με μαλακή ψίχα και λαστιχωτή υφή, γιατί θα γίνουν σφιχτά τα κεφτεδάκια.
- Ο κιμάς θέλει ξεκούραση! Αφήνουμε το μίγμα του κιμά για τουλάχιστον 30 λεπτά σε ένα μπολ, σκεπασμένο στο ψυγείο, για να αναδειχθούν οι γεύσεις των υλικών. Και μην ξεχνάμε πως η κρύα ζύμη του κιμά πλάθεται πολύ εύκολα, χωρίς να κολλάει στα χέρια.
- Τι κάνουμε αν κολλάει πολύ η ζύμη του κιμά στα χέρια; Βουτάμε τα χέρια μας σε λίγο ούζο αραιωμένο με νερό κάθε φορά που πλάθουμε ένα καινούριο κεφτεδάκι. Θα τους δώσει πολύ ωραίο άρωμα και επιπλέον νοστιμιά.