Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Υγρό κέικ με εσπρέσο

13 Νοεμβρίου 2013
Υγρό κέικ με εσπρέσο

ΥΛΙΚΑ
15 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, για άλειμμα
10 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για πασπάλισμα

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
225 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7-8 γρ. εσπρέσο σε σκόνη
110 γρ. κακάο σε σκόνη
200 γρ. ζάχαρη καστανή
220 γρ. ζάχαρη σκούρα καστανή, υγρή
2 αυγά μεσαίου μεγέθους (100 γρ.)
75ml ουίσκι
2 βανίλιες σε σκόνη
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
½ κ.γ. αλάτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. μέλι
6 ασπράδια αυγών μεγάλου μεγέθους (210 γρ.)
60ml νερό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερµάνετε
το φούρνο στους 170 °C.

Φτιάξτε το κέικ. Τοποθετήστε µια µεσαία κατσαρόλα µε το βούτυρο σε µέτρια φωτιά να λιώσει. Προσθέστε τον εσπρέσο και το κακάο και ανακατέψτε µε αυγοδάρτη. Ρίξτε στην κατσαρόλα τα δύο είδη ζάχαρης και τα αυγά και συνεχίστε το ανακάτεµα µέχρι να ενσωµατωθούν. Προσθέστε, τέλος, το ουίσκι και τις βανίλιες. Ανακατέψτε, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το µείγµα στην άκρη. Σε ένα µπολ ανακατέψτε µε ένα κουτάλι το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέστε στο µπολ το µισό µείγµα του εσπρέσο και ανακατέψτε µε αυγοδάρτη. Ρίξτε και το υπόλοιπο µείγµα εσπρέσο και οµογενοποιήστε.

Ψήστε το κέικ. Με ένα πινέλο αλείψτε µε βούτυρο και πασπαλίστε µε αλεύρι εσωτερικά τα τοιχώµατα ενός στρογγυλού τσερκιού διαµέτρου 22 εκ. Στρώστε µε λαδόκολα µια λαµαρίνα φούρνου. Ντύστε εξωτερικά το τσέρκι µε αλουµινόχαρτο, δηµιουργώντας µια βάση και τοποθετήστε το επάνω στη λαµαρίνα. Αδειάστε το µείγµα του κέικ στο τσέρκι και ψήστε το στη µεσαία σχάρα του φούρνου για 40΄-45΄. Το κέικ θα πρέπει να ψηθεί καλά απέξω και να γίνει τραγανό, ενώ µέσα θα πρέπει να είναι υγρό. Μόλις ψηθεί αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς.

Φτιάξτε την επικάλυψη. Γεµίστε µια µεσαία κατσαρόλα µε νερό µέχρι τη µέση και εφαρµόστε στο χείλος του ένα µπολ ίδιου µεγέθους (διαδικασία µπεν µαρί). Βάλτε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά και ρίξτε στο µπολ τη ζάχαρη, το µέλι, το νερό και τα ασπράδια. Μαγειρέψτε σε µέτρια φωτιά για περίπου 2΄. Αδειάστε το µείγµα σε µπολ και χτυπήστε µε αυγοδάρτη για περίπου 5΄ µέχρι να γυαλίσει.

Ξεφορµάρετε το κέικ και µεταφέρετέ το σε µια πιατέλα. Κόψτε το σε κοµµάτια και γαρνίρετε κάθε κοµµάτι µε δύο κουταλιές της σούπας επικάλυψη και προαιρετικά µε κόκκους καφέ.

ΒΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share