Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024

Γευστική «βόμβα» από τον Γιάννη Λουκάκο: Η συνταγή με γιαούρτι και φέτα που θα κάνει τις πατάτες «όνειρο»

Απόλαυση που θα σε «στοιχειώσει»

16 Μαΐου 2023 19:23
Γευστική «βόμβα» από τον Γιάννη Λουκάκο: Η συνταγή με γιαούρτι και φέτα που θα κάνει τις πατάτες «όνειρο»
Από Ανθή Κουρεντζή

Η πιο δροσερή πατατοσαλάτα που γευτήκατε ποτέ είναι εδώ δια χειρός Γιάννη Λουκάκου και θα γίνει το must της καλοκαιρινής διατροφής σας. Γρήγορο, εύκολο και γευστικό πιάτο στο τσακ μπαμ. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή του σεφ για ριζότο μιλανέζε.

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • πατατοσαλάτα
  • σάλτσα γιαούρτι - φέτα
  • ελαιόλαδο

Για την πατατοσαλάτα

  • 600 γρ. πατάτες γαλλικές
  • 40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. άνηθος φρέσκος, ψιλοκομμένος
  • 10 γρ. μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος
  • 30 γρ. κάππαρη ξαρμυρισμένη, κομμένη
  • 30 γρ. ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. χυμό λεμονιού
  • 4 γρ. αλάτι
  • 2 γρ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα γιαούρτι - φέτα

  • 5 γρ. καυτερή πιπεριά τσίλι, καθαρισμένη από σπόρους και ψιλοκομμένη
  • 3 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ φέτα ΟΛΥΜΠΟΣ, τριμμένη
  • 250 γρ στραγγιστό γιαούρτι 2% ΟΛΥΜΠΟΣ
  • 6 γρ. κίμινο
  • 3 γρ. πάπρικα καπνιστή
  • 4 γρ. κόλιανδρος σκόνη
  • 5 γρ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 γρ. ρίγανη
  • 2 γρ. αλάτι

Εκτέλεση

Για το πιάτο

  • Σε ένα πιάτο στρώνουμε μία ποσότητα από τη σάλτσα, βάζουμε από πάνω πατατοσαλάτα και γαρνίρουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Για την πατατοσαλάτα

  • Κόβουμε τις πατάτες στη μέση κατά μήκος και τις προσθέτουμε σε μία κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό.
  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά έτσι ώστε να σιγοβράζουν οι πατάτες. Μαγειρεύουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι σε σημείο που να διαλύονται, το οποίο το ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι.
  • Σουρώνουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν πλήρως.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά, τα ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.

Για τη σάλτσα γιαούρτι - φέτα

  • Στον κάδο ενός μούλτι προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με το μείγμα του ελαιόλαδου και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.

Ο Γιάννης Λουκάκος αποκαλύπτει: Το μυστικό για την τέλεια μπριζόλα και το κόλπο στο τηγάνισμα

Ο Γιάννης Λουκάκος μοιράστηκε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για τέλεια μπριζόλα και αποκάλυψε το μυστικό και το κόλπο που κάνει στο τηγάνισμα

Αν ωστόσο θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, μπορείτε να δείτε τη συνταγή για μπιφτέκια με κιμά από ζυγούρι.

Υλικά

  • 500 γρ. Ribeye
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 15 γρ. σκελίδες σκόρδο
  • νιφάδες αλατιού
  • φρέσκο θυμάρι
  • φρέσκο δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Αλατίζουμε καλά τη μπριζόλα. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και ξεκινάμε το σοτάρισμα. Ακουμπάμε τη μπριζόλα στο τηγάνι από την πλευρά μας και προς τα έξω και αφήνουμε να πάρει ένα ωραίο ανοιχτό χρυσαφένιο χρώμα.

Γυρνάμε και σοτάρουμε και από την άλλη πλευρά μέχρι να έχουμε το ίδιο χρώμα, όπως της πρώτης πλευράς. Προσθέτουμε τα βότανα, το σκόρδο και το βούτυρο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μόλις το βούτυρο αφρίσει αρχίζουμε να περιχύνουμε με ένα κουτάλι τη μπριζόλα.

Γυρνάμε πλευρά και επαναλαμβάνουμε. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να μας πάρει περίπου 4 με 5 λεπτά. Αφαιρούμε από το τηγάνι και με ένα ψηφιακό θερμόμετρο, καρφώνοντάς το διαγώνια στο κέντρο της μπριζόλας, ελέγχουμε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της.

Εάν έχει φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα που θέλουμε (προτείνεται 60°C-65°C για μέτριο ψήσιμο) αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για περίπου 5 λεπτά και σερβίρουμε.

Σε περίπτωση που θέλουμε να μαγειρέψουμε τελείως τη μπριζόλα μπορούμε να έχουμε τον φούρνο μας στους 160°C και να μεταφέρουμε το κρέας εκεί για ακόμα 8 με 10 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος διαφοροποιείται από φούρνο σε φούρνο 1 με 2 λεπτά για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Tip: Για να πετύχουμε ένα μαλακό αποτέλεσμα καλό θα ήταν να μην υπερβούμε τους 69°C στο εσωτερικό της μπριζόλας.

Tip: Αφού κόψουμε τη μπριζόλα αλατίζουμε με διάφορα αρωματικά αλάτια, όπως για παράδειγμα καπνιστό θαλασσινό αλάτι, για να δώσουμε ένα ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα στο κρέας.

Tip: Γαρνίρουμε με ψητά ντοματίνια ή ψητή πατάτα τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share