Το μυστικό του Πέτρου Συρίγου: Σπιτικά και αφράτα μπιφτέκια που ξεπερνούν ακόμα και της γιαγιάς
Θα απογειώσει τη γεύση!
Αφράτα μπιφτέκια με την πιο κλασική συνταγή και όλα τα μυστικά και τις οδηγίες για να κάνεις τα λαχταριστά, αφράτα και πεντανόστιμα μπιφτέκια σαν της ταβέρνας. Η συγκεκριμένη συνταγή θα ξεπεράσει ακόμα και τα μπιφτέκια της γιαγιάς και είναι δια χειρός Πέτρου Συρίγου. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα από τις Σέρρες με σιμιγδάλι και φέτα.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. Σκόρδο
- 4 κ.τ.σ ελαιόλαδο
- 1 κ.τσ μουστάρδα
- 1 τριμμένη τομάτα
- 1 αυγό
- 4 φέτες ψωμί του τόστ ή μπαγιάτικο πολυτελείας
- 50 ml γάλα
- 3 κ.τ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
- Ντομάτες, φέτα για γαρνιτούρα
Μπιφτέκια στο φούρνο – Για τις πατάτες
- 1 ½ κιλό πατάτες
- 2 κ.τ.σ μουστάρδα
- 1 χυμό λεμόνι
- θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κύβο κότας
- 500ml νερό
- σκόρδο, κρεμμύδι(σκόνη) προαιρετικά
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τις πατάτες
- Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες.
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τις πατάτες.
- Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί και προσθέτουμε τα υγρά από το μπολ, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά.
- Όσο ψήνονται οι πατάτες πάμε να φτιάξουμε τα μπιφτέκια μας.
Μπιφτέκια στο φούρνο – Για τα μπιφτέκια
- Σοτάρουμε σε ένα τηγανάκι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο και αφαιρούμε από τη φωτιά όταν μαλακώσουν.
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε.
- Το ψωμί του τόστ το μουλιάζουμε στο γάλα και μετά το στύβουμε για να το βάλουμε στον κιμά.
- Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα (το λιγότερο) και στη συνέχεια πλάθουμε σε μπιφτέκια.
- Όταν τα έχουμε όλα έτοιμα, ανοίγουμε τον φούρνο τοποθετούμε τα μπιφτέκια πάνω στις πατάτες και βάζουμε στο καθένα μια φέτα τομάτα και ένα κομμάτι τυρί φέτα.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 190 βαθμούς.
Λουκουμάδες της γιαγιάς Άννας: Το μυστικό που τους κάνει πεντανόστιμους - Σερβίρουμε με μέλι και κανέλα
Μία από τις πιο όμορφες παιδικές μας αναμνήσεις είναι οι αφράτοι λουκουμάδες που μας έφτιαχνε κάθε λίγο η γιαγιά. Με αυτήν τη συνταγή θα μπορέσετε να ξαναζήσετε αυτές τις νόστιμες στιγμές με τα παιδιά σας. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για μιλφέιγ γιαλαντζί, έτοιμο σε 5 λεπτά.
Υλικά
- 500 ml χλιαρό νερό
- 1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 600 γραμμάρι αλεύρι κοσκινισμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
- Λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Βάζετε σ' ένα μπολ 100 ml χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Σ΄ένα μεγαλύτερο μπολ ανακατεύετε το κοσκινισμένο αλεύρι, το αλάτι και προσθέτετε τη βανίλια. Φτιάχνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε το μείγμα με τη μαγιά. Ανακατεύετε με το σύρμα και προσέτε σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι ο χυλός να είναι πηχτός.
Στη συνέχεια σκεπάζετε το μπολ με μια πετσέτα και τπ αφήνετε 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει ο χυλός και να εμφανιστούν μικρές φουσκαλίτσε στην επιφάνειά του.
Ρίχνετε αρκετό λάδι σε μια κατσαρόλα, μέχρι η στάθμη να φτάσει λίγο πιο πάνω από τη μέση του σκεύους.
Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά ώσπου να κάψει και να αρχίσει να αχνίζει.
Βάζετε το χέρι σα στο μπολ με τη ζύμη και κλείνετε τη χούφτα σας σε γροθιά, ενώ με ένα κουτάλι παίρνετε την ποσότητα που θα βγει από την επόμενη μεριά της γροθιάς. Ρίχνετε την κουταλιά στο καυτό λάδι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία.
Αναποδογυρίζετε τους λουκουμάδες μέσα στο λάδι και τους τηγανίζετε για 5 λετπά μέχρι να φουσκώσουν. Τους βγάζετε και του τοποθετείτε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Για το σερβίρισμα, πασπαλίζετε με μέλι και κανέλα, άχνη ζάχαρη ή... μερέντα.
Καλή απόλαυση!