Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μπατσαριά Ιωαννίνων: Μία πίτα με χόρτα που τρελαίνει κόσμο!

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

5 Μαΐου 2023 20:24
Μπατσαριά Ιωαννίνων: Μία πίτα με χόρτα που τρελαίνει κόσμο!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λατρεύουμε τις πίτες! Γι' αυτό ψάξαμε και βρήκαμε για εσάς μία πίτα διαφορετική από τις άλλες με χόρτα και άρωμα Ιωαννίνων. Δεν θα μείνει κομμάτι μόλις τη φτιάξετε. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για γεωργιανή τυρόπιτα που γίνεται στο τηγάνι ή τον φούρνο.

Υλικά για τη ζύμη

  • 1/2 κιλό καλαμποκάλευρο
  • 450 γρ. καυτό νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 200 γρ. πρόβειο γιαούρτι

Υλικά για τη γέμιση

  • 800 γρ. καθαρισμένα χόρτα (σπανάκι, καυκαλήθρες, σέσκουλα κτλ)
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1/2 ματσάκι Άνηθο
  • 400 γρ. φέτα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

Διαδικασία

Μπατσαριά Ιωαννίνων: Μία πίτα με χόρτα που τρελαίνει κόσμο!

1) Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια, το κρεμμύδι, τον άνηθο και χοντροκόβουμε τα χόρτα. Υπάρχουν 2 τρόποι για να τα προετοιμάσουμε.

1ος τρόπος –> τα βάζουμε σε στραγγιστήρι με 1 κουταλιά του γλυκού χοντρό αλάτι και τα αφήνουμε για 20 λεπτά,ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ψηθούν από την αλμύρα

2ος τρόπος –> Τα σοτάρουμε ελαφρώς σε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο αφού τα αλατίσουμε και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε τη ζύμη.

2) Βάζουμε το καλαμποκάλευρο σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με το αλάτι.

3) Προσθέτουμε το μισό νερό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό σιγα-σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

4) Προσθέτουμε το πρόβειο γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας σφιχτός χυλός.

5) Λαδώνουμε ένα ταψί (περίπου 30 εκ.) και στρώνουμε τη μισή ζύμη με τα χέρια σε λεπτό φύλλο. Την ανεβάζουμε λίγο και στα τοιχώματα του ταψιού.

6) Ανακατεύουμε τα χόρτα με την φέτα και απλώνουμε τη γέμιση στο ταψί. Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια.

7) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για περίπου 1 ώρα και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για να σερβίρουμε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share