Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Λουκουμάδες με πορτοκάλι και σοκολάτα

11 Νοεμβρίου 2013
Λουκουμάδες με πορτοκάλι και σοκολάτα

ΥΛΙΚΑ
Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
115 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
120ml νερό
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά μεσαίου μεγέθους (200 γρ.)
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΖΑΧΑΡΗΣ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
180ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Φτιάξτε τη ζύµη.
Σε µια µικρή κατσαρόλα ρίξτε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και βάλτε τη σε µέτρια φωτιά για περίπου 2΄, ανακατεύοντας µε µια ξύλινη κουτάλα µέχρι να λιώσουν τελείως το βούτυρο και η ζάχαρη. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, και προσθέστε ένα ένα τα αυγά και το ξύσµα πορτοκαλιού, αναµειγνύοντας ξανά για να ενσωµατωθούν.

Τηγανίστε τους λουκουµάδες. Σε µια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ρίξτε αρκετό ελαιόλαδο και αφήστε σε µέτρια φωτιά µέχρι να ζεσταθεί καλά. Χαµηλώστε τη φωτιά και µε ένα κουτάλι δηµιουργήστε µικρούς λουκουµάδες και ρίξτε τους στο καυτό ελαιόλαδο. Αφήστε τους µέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώµα, γυρνώντας τους τακτικά µε µια τρυπητή κουτάλα. Μεταφέρετε τους λουκουµάδες σε πιάτο µε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν το περίσσιο λάδι. Επαναλάβετε τη διαδικασία για όλη τη ζύµη.

Φτιάξτε το µείγµα ζάχαρης-πορτοκαλιού. Σε ένα µούλτι ανακατέψτε πολύ καλά το ξύσµα πορτοκαλιού µε τη ζάχαρη µέχρι να ενωθούν καλά και αδειάστε το µείγµα σε ένα πιάτο. Μεταφέρετε τους λουκουµάδες σε σκεύος σερβιρίσµατος και πασπαλίστε τους µε το µείγµα ζάχαρης και ξύσµατος πορτοκαλιού.

Φτιάξτε τη σος σοκολάτας. Σπάστε τη σοκολάτα σε κοµµάτια σε ένα µπολ. Σε µια µικρή κατσαρόλα ρίξτε την κρέµα γάλακτος και αφήστε τη σε χαµηλή φωτιά µέχρι να αρχίσει να βράζει. Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάστε τη στο µπολ µε τη σοκολάτα. Ανακατέψτε το µείγµα µε µια σπάτουλα σιλικόνης µέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και να έχετε µια λεπτόρρευστη σος. Σερβίρετε τους λουκουµάδες περιχύνοντάς τους µε τη σος.

Tip:Αν δεν σας αρέσει το πορτοκάλι, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ξύσμα λεμονιού τόσο στη ζύμη όσο και στο μείγμα με τη ζάχαρη.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share