Δεν πετάμε ποτέ φαγητό: Λαχταριστή συνταγή που θα σας τρέξουν τα σάλια με μαγειρίτσα που περίσσεψε
Κι όμως μπορείτε να την αξιοποιήσετε εύκολα και νόστιμα
16 Απριλίου 2023
17:35
Μια ωραία πρόταση για γρήγορο και εύκολο πιλάφι για να μην πάει χαμένη η μαγειρίτσα από το Πασχαλινό τραπέζι. Σε 20' είναι έτοιμο και θα ξετρελάνει όποιον το δοκιμάσει. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγές για να αξιοποιήσετε το αρνί του Πάσχα που περίσσεψε.
Υλικά
- 2 φλιτζ. τσαγιού μαγειρίτσα(που μας περίσσεψε)
- 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι parboiled του 10λεπτου
- 2 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 3 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για το εύκολο πιλάφι με τη μαγειρίτσα που περίσσεψε, σε μια μέτρια κατσαρόλα με 2 φλιτζ. τσαγιού νερό που κοχλάζει, βράζουμε 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι parboiled του 10λεπτου σε μέτρια φωτιά, για περίπου 7 λεπτά.
- Προσθέτουμε 2 φλιτζ. τσαγιού μαγειρίτσα που μας περίσσεψε, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3 λεπτά, έως ότου φουσκώσει και μαλακώσει το ρύζι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε 2-3 λεπτά, να απορροφήσει τους υδρατμούς.
- Αφαιρούμε την πετσέτα, σκορπίζουμε 3 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε το πιλάφι με τη μαγειρίτσα που περίσσεψε.
Πηγή: gastronomos.gr
Νησιώτικη πρασοτυρόπιτα με ξινομυζήθρα και μάραθο
Για όσους αγαπούν τις πίτες, το συγκεκριμένο πιάτο είναι ό,τι πρέπει! Η ξινομυζήθρα είναι αυτή που απογειώνει τη συνταγή και το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό. Παράλληλα, δείτε τη συνταγή για τυρόπιτα με λίγα υλικά.
Υλικά
- 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κιλό πράσα, κομμένα σε ροδέλες
- 600 γρ. κρεμμύδια λευκά, κομμένα σε φέτες
- 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 ml γάλα
- 400 γρ. ξινομυζήθρα Πάρου
- 100 γρ. γραβιέρα Τήνου
- 4 αυγά
- 1 ματσάκι φρέσκο μάραθο, ψιλοκομμένο
- 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα, σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τα πράσα και τα κρεμμύδια, χωρίς να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα και προσθέτουμε το γάλα. Αφήνουμε 2΄-3΄ να μαγειρευτεί και εκτός φωτιάς, ρίχνουμε τα τυριά, τα αυγά και τον μάραθο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C- 170°C, στις αντιστάσεις. Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε 4 φύλλα σε σχήμα σταυρού, αλείφοντας καθένα με ελαιόλαδο. Βάζουμε τη γέμιση και άλλα 2 φύλλα από πάνω, κλείνοντας και τα φύλλα που εξέχουν σε κόθρο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50΄.
- Τα τελευταία 10΄ μπορούμε, αν θέλουμε, να βάλουμε και το γκριλ στον φούρνο για έξτρα χρώμα. Ο συνολικός χρόνος εξαρτάται από τον κάθε φούρνο. Μπορεί να χρειαστεί και περισσότερη ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο εκτός φούρνου πριν σερβίρουμε σε κομμάτια.