Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2024

Λείπει η πίτα από την νηστεία; Vegan πατατόπιτα με χωριάτικο φύλλο, πράσο και μυρωδικά

Παραδεισένια γεύση!

7 Απριλίου 2023 14:58
Λείπει η πίτα από την νηστεία; Vegan πατατόπιτα με χωριάτικο φύλλο, πράσο και μυρωδικά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δεν λείπουν οι πίτες από την Σαρακοστή. Τι λες για μια πανεύκολη, πεντανόστιμη, νηστίσιμη, πατσαβουριαστή πατατόπιτα με φύλλα κρούστας; Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα.

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 ζωμό λαχανικών
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσο (το λευκό μέρος)
  • 2 κ.σ άνηθο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι
  • 12 φύλλα κρούστας
  • λευκό σουσάμι

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα προσθέτω νερό και φρέσκο ζωμό λαχανικών και βράζω τις πατάτες.
  • Σε ένα αντικολλητικό σκεύος σοτάρω σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να καραμελώσουν. Τους προσθέτω αλάτι και πιπέρι και τα αποσύρω από την φωτιά. Αφήνω τα λαχανικά στην άκρη για μερικά λεπτά να κρυώσουν.
  • Μόλις βράσουν οι πατάτες, τις μεταφέρω σε ένα βαθύ μπολ και τους προσθέτω μία κούπα από το ζωμό τους.
  • Τις λιώνω με το πρες πουρέ και στη συνέχεια ρίχνω μέσα τα καραμελωμένα κρεμμύδια και πράσα.
  • Προσθέτω άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Λαδώνω καλά τη βάση αλλά και τα πλαϊνά μιας στρογγυλής φόρμας με αποσπώμενο πάτο και στρώνω τα πρώτα 2 φύλλα κρούστας τα οποία αλείφω με ελαιόλαδο.
  • Αλείφω με ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα 4 φύλλα τα οποία τοποθετώ πατσαβουριαστά στην φόρμα.
  • Στρώνω τη γέμιση πάνω από τα φύλλα.
  • Σκεπάζω τη γέμιση με τα υπόλοιπα έξη φύλλα τα οποία επίσης τοποθετώ πατσαβουριαστά και ραντίζω με ελαιόλαδο, το κάθε ένα ξεχωριστά.
  • Τελειώνοντας ραντίζω την επιφάνεια της πίτας με έξτρα ελαιόλαδο και πασπαλίζω με λευκό σουσάμι.
  • Ψήνω την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30-35 περίπου λεπτά.
  • Όταν η πίτα είναι έτοιμη, την ξεφορμάρω και την αφήνω για μερικά λεπτά να κρυώσει πριν τη σερβίρω.

Γλυκό ψυγείου για το πασχαλινό τραπέζι: Με 3 στρώσεις λαχταριστής σοκολάτας, δεν θα μείνει κομμάτι

Αυτό το γλυκό ψυγείου το γνωρίζουμε όλοι, πολύ καλά γιατί το τρώμε από μικροί και είναι το αγαπημένο γλυκό των παιδικών μας χρόνων. Το σίγουρο είναι πως δεν θα μείνει ούτε μπουκιά στο πασχαλινό τραπέζι. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για εναλλακτικό τιραμισού.

Κορμός σοκολάτας χωρίς αυγά και ζάχαρη

Υλικά

  • 450 γρ. μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη
  • 250 γρ. γάλα με λίγα λιπαρά (μπορείτε να βάλετε και γάλα αμυγδάλου αν νηστεύετε ή είστε vegan)
  • 250 γρ. κουβερτούρα
  • 1 βανίλια
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή ρούμι προεραιτικά

Γλυκό ψυγείου για το πασχαλινό τραπέζι: Με 3 στρώσεις λαχταριστής σοκολάτας, δεν θα μείνει κομμάτι

Εκτέλεση

Θρυμματίζετε με τα χέρια σας τα μπισκότα σε ένα μπολ.

Σε ένα κατσαρολάκι θα ζεστάνετε το γάλα. Μόλις ζεσταθεί ρίξτε μέσα την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια για να λιώσει. Μόλις λιώσει αφήστε το μείγμα στην άκρη για να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει ρίξε το μείγμα πάνω στα μπισκότα. Προσθέστε και το κονιάκ ή το ρούμι και τη βανίλια και ανακατέψτε.

Μεταφέρετε όλο το μείγμα σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Δώστε του μακρόστενο σχήμα με τα χέρια σας και τη βοήθεια της λαδόκολας. Κλείσε με το αντικολλητικό χαρτί και βάλε στην κατάψυξη για να κρυώσει.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share