Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Η τέχνη του κεφτέ: Το "μυστικό" με τη σόδα και το ψωμί

Η συνταγή που θα σας "ξετρελάνει"!

1 Απριλίου 2023 17:46
Η τέχνη του κεφτέ: Το
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο κεφτές ή αλλιώς τα κεφτεδάκια είναι ένα από τα πιο απολαυστικά και εύκολα μας φαγητά, αλλά ταυτόχρονα και ένα από τα πιο δύσκολα στο να πετύχει κανείς τη σωστή υφή. Το μυστικό βρίσκεται στο κιμά, τη μαγειρική σόδα και το ψωμί. Ωστόσο, αν δε θέλετε να φάτε κρέας, δείτε εδώ κεφτεδάκια φάβας.

Οι περισσότερες παραδοσιακές μαγείρισσες έχουν τα δικά τους μυστικά για να τον πετύχουν όπως ακριβώς πρέπει: τραγανό στην κρούστα, ζουμερό στο εσωτερικό.

Η βασική συνταγή είναι η εξής:

  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1-2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 αυγό
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 ντομάτα
  • 1 κρεμμύδι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • 1/2 ματσάκι δυόσμος
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι
  • αλεύρι για το πανάρισμα και λάδι για το τηγάνισμα

Η τέχνη του κεφτέ: Το 'μυστικό' με τη σόδα και το ψωμί

Τα ανακατεύετε όλα αυτά σε ένα μεγάλο μπολ. Πλάθετε, τα περνάτε από το αλεύρι και ύστερα τα τηγανίζετε. Πάμε τώρα να δούμε τα επιμέρους. Δηλαδή τις λεπτομέρειες στο ζύμωμα και το τηγάνισμα που θα κάνουν τη διαφορά.

  • Ζυμώστε αρκετά. Όσο περισσότερο, τόσο πιο αφράτα. Ο ιδανικός χρόνος είναι 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
  • Χρησιμοποιήστε μερικές κουταλιές της σούπας σόδα-αναψυκτικό. Χάρη στο ανθρακικό που περιέχει, μαλακώνει τις ίνες του κρέατος και αφρατεύει το μείγμα.
  • Μουσκέψτε το ψωμί. Έτσι η υγρασία απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το μείγμα και δεν χάνεται στο τηγάνισμα.
  • Ραντίστε με νερό. Την ώρα που το ζυμώνετε ρίξτε μερικές σταγόνες νερό για πιο μαλακό αποτέλεσμα.
  • Το μείγμα που θα προκύψει πρέπει να είναι αρκετά νωπό ώστε να κολλάει ελαφρώς στα χέρια, αλλά να μπορεί να σχηματιστεί σε μπαλάκια.
  • Αφού ζυμώσετε αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα. Έτσι τα αρώματα θα ενσωματωθούν καλύτερα στη γεύση του.

Κεφτέδες αλά Μύκονος

Φτιάξτε λαχταριστά κεφτεδάκια αλά Μύκονος. Πρόκειται για μια παραδοσιακή, εύκολη και γρήγορη συνταγή που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Ωστόσο, αν δε θέλετε να φάτε κεφτέδες με χοιρινό κιμά, δείτε εδώ μια συνταγή με κοτόπουλο.

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό κιμά
  • 1 καρβελάκι ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στο "χοντρό" του τρίφτη
  • 2-3 αυγά
  • Λίγο λάδι
  • 1 λεμόνι το χυμό του
  • 1 κ.σ. κοφτή μπαχάρι
  • 3 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. θρούμπι
  • 1 κ.σ. δυόσμο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά καλά. Από το ψωμί βάζουμε μόνο την ψίχα καλά στυμμένη, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο ανάλογα με την προτίμηση του καθενός, εγώ βάζω περίπου 3 κουτ. σούπας ρίγανη, 1 κ.σ. θρούμπι, 1 κ.σ. δυόσμο και 1 κ.σ. κοφτή μπαχάρι.
  • Αν το μείγμα είναι λίγο "νερουλό" το σώζει η τριμμένη φρυγανιά.
  • Αφήνουμε 30-45 λεπτά το μείγμα να τραβήξει τα αρώματα.
  • Πλάθουμε κεφτεδάκια, περνάμε από το αλεύρι και... τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν!
  • Οι κεφτέδες θέλουν αντικολλητικό τηγάνι και δυνατή φωτιά, αν υπάρχει η δυνατότητα να τηγανιστούν στο γκάζι θα είναι αποθέωση!

Πηγή: cookpad.com

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share