Τρίτη, 30 Μαΐου 2023

Η απόλυτη αποθέωση: Πατάτες φούρνου με τριμμένο τυρί και σκόρδο σκέτη κόλαση

Η συνταγή που θα γίνει εμμονή

30 Μαρτίου 2023 14:42
Η απόλυτη αποθέωση: Πατάτες φούρνου με τριμμένο τυρί και σκόρδο σκέτη κόλαση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μία λαχταριστή συνταγή για πατάτες φούρνου που θα γίνει ανάρπαστη. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μπιφτέκια και πατάτες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Στα οικογενειακά τραπέζι κάποιοι συνηθίζουν να πειραματίζονται με νέες γεύσεις και συνδυασμούς, ενώ άλλοι μένουν πιστοί σε διαχρονικές επιλογές που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι και έχουν αποδεδειγμένη επιτυχία.

Μια από αυτές είναι οι πατάτες φούρνου -το ιδανικό συνοδευτικό πιάτο για μία πληθώρα κυρίως γευμάτων.

Παρόλο που οι πατάτες φούρνου είναι μία σχετικά εύκολη υποθέση, θέλει τέχνη και μαεστρία για να πετύχει κανείς την τέλεια γεύση και υφή.

Εμείς βρήκαμε μία λαχταριστή συνταγή του σεφ Πάνου Παπαδάκη για τις πιο νόστιμες πατάτες φούρνου -τραγανές απέξω και μαλακές από μέσα.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό πατάτες baby
  • 150 γρ τυρί πεκορίνο
  • 1/2 κτγ αλάτι
  • 1/2 κτγ ρίγανη
  • 1/2 κτγ πάπρικα
  • 1/2 κτγ σκόρδο σε σκόνη
  • 1/4 κτγ μπούκοβο
  • 90 γρ λιωμένο βούτυρο

Για την σως

  • 200 γρ γιαούρτι
  • 1 κτσ μουστάρδα
  • άνηθος

Εκτέλεση

  • Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες baby και τις κόβουμε στην μέση.
  • Τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά.
  • Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ πασπαλίζοντάς τες με αλάτι.
  • Σε ένα άλλο μπολάκι ρίχνουμε το τυρί πεκορίνο, την ρίγανη . την πάπρικα , το σκόρδο σε σκόνη , το μπούκοβο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Σε ένα πυρίμαχο σκεύος 25χ35 εκατοστά ρίχνουμε λιωμένο βούτυρο(50γρ) και μια ποσότητα από το μείγμα με το τυρί μέχρι να καλύψει ο πάτος του σκεύους.
  • Χαράζουμε τις πατάτες τις ρίχνουμε λιωμένο βούτυρο(40 γρ) και τις ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα που περίσσεψε μέσα στις πατάτες και τις ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Τοποθετούμε τις πατάτες μέσα στο σκεύος την μία δίπλα στην άλλη.
  • Μπορούμε να τις σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί ρίχνοντας λίγο ελαιόλαδο μέσα στο μπολ που είχαμε τις πατάτες και να αλείψουμε τις φέτες.
  • Τοποθετούμε μια σχάρα πάνω από το πυρέξ για να μπορέσουμε να ψήσουμε για λίγο τις φέτες.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 40-50 λεπτά στους 170 c.
  • Τις φέτες με το ψωμί τις βγάζουμε πιο νωρίς μόλις πάρουν ελαφρώς χρώμα.
  • Φτιάχνουμε την σως και σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι , την μουστάρδα και το ψιλοκομμένο άνηθο.
  • Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με τις τραγανές τυρένιες πατάτες φούρνου.
  • Οι πιο νόστιμες πατάτες που έχετε δοκιμάσει.

Διαχρονική λύση της γιαγιάς: Το κρυφό «όπλο» για να ξεφλουδίσετε τις πατάτες χωρίς κανέναν κόπο

Αν για εσάς το ξεφλούδισμα της πατάτας είναι δύσκολο, σας έχουμε τη λύση. Το παλιό και αλάνθαστο κόλπο της γιαγιάς για εύκολο και γρήγορο ξεφλούδισμα.

Παράλληλα, δείτε το τέλειο κόλπο για να ξαναζεστάνετε τις ήδη ψημένες πατάτες χωρίς να χάσουν τη γεύση τους

Όταν βράζετε πατάτες προσθέστε μια πρέζα αλάτι στο νερό. Αυτό χαλαρώνει την φλούδα και κάνει το ξεφλούδισμα πολύ πιο εύκολο.

Λιώνουν στο στόμα: Πατάτες φούρνου με μουστάρδα και μέλι

Οι πατάτες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα συνοδευτικά στο κυρίως γεύμα. Όλοι τις λατρεύουν και μεγάλοι. Ωστόσο, αν έχετε βαρεθεί να τις τρώτε με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή για πατάτες στον φούρνου με μουστάρδα και μέλι που λιώνουν στο στόμα.

Παράλληλα, ανακάλυψε εδώ το τέλειο κόλπο για να ξαναζεστάνεις τις ήδη ψημένες πατάτες χωρίς να χάσουν τη γεύση τους.

Ξεφλούδισμα και πλύσιμο πατάτας

Υλικά

  • 1½ κιλό πατάτες (με τη φλούδα), κατά προτίμηση βιολογικές,
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml χυμό λεμονιού
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας ταχίνι ή φιστικοβούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα (προτιμότερο πικάντικη)
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή καυτερή πάπρικα
  • 1 κουτ. σούπας ξερό κόλιανδρο, σε κόκκους
  • 3 κουτ. σούπας φυλλαράκια ρίγανης (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένα (αν δεν βρούμε, βάζουμε 1 κουτ. σούπας ξερή)
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τις πατάτες (με τη φλούδα), τις σκουπίζουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες.
    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το μέλι, το ταχίνι ή φιστικοβούτυρο, τη μουστάρδα, τις σκελίδες σκόρδου, το πιπέρι καγιέν ή την καυτερή πάπρικα, τον ξερό κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να μαριναριστούν για 1 ώρα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
  • Διαλέγουμε ένα ταψί που να χωράει τις πατάτες σε μία στρώση, το λαδώνουμε καλά και αραδιάζουμε τις πατάτες.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τα φυλλαράκια ρίγανης.
  • Ψήνουμε περίπου 45 - 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν οι πατάτες, φροντίζοντας να τις ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Πηγή: gastronomos.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share