Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Θα λιώνει ο μπακαλιάρος στο στόμα: Σκορδαλιά με πατάτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Μια συνταγή ιδανική για θαλασσινά και ιδιαίτερα για μπακαλιάρο!

23 Μαρτίου 2023 21:13
Θα λιώνει ο μπακαλιάρος στο στόμα: Σκορδαλιά με πατάτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αφράτη σκορδαλιά με πατάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Ένα συνοδευτικό που αγκαλιάζει πολλές συνταγές και δίνει την χαρακτηριστική της ένταση. Η σκορδαλιά με πατάτα δεν λείπει από κανένα οικογενειακό τραπέζι εθνικής εορτής. Γίνεται με απλά υλικά: πατάτα, λάδι και σκόρδο!

Δείτε με την ευκαιρία: Μπακαλιαροκροκέτες με μπύρα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Φανταστικές, πεντανόστιμες και τραγανές για 25η Μαρτίου

Υλικά

Για τη σκορδαλιά με πατάτα

  • 6-7 μέτριες πατάτες
  • 4-5 σκελ. σκόρδο
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
  • 3 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • 1½ φλ. ελαιόλαδο και ηλιέλαιο ανάμεικτο
  • Αλάτι
  • 1 αυγό ημέρας βιολογικό (προαιρετικά)

Για τη χρωματιστή σκορδαλιά

  • Λίγο ζουμί από τα παντζάρια
  • 3 ώριμα αβοκάντο

Για τη σκορδαλιά με πατάτα

Πρώτα καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ.

Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό και από την ώρα που θα πάρουν βράση, τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, να μαλακώσουν.

Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε στο μίξερ.

Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές.

Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο (σε όποια μορφή θέλουμε, ψητό, αλεσμένο σε λάδι, πελτές σκόρδου), το λεμόνι και το ξίδι.

Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Αν χρησιμοποιήσουμε το αυγό, το προσθέτουμε στο τέλος, όσο ακόμα η πατάτα είναι καυτή για να ψηθεί (συνεχίζοντας το χτύπημα).

Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Μπορεί να διατηρηθεί αρκετές μέρες στο ψυγείο, καλά σκεπασμένη.

Για τη χρωματιστή σκορδαλιά

Για να δώσουμε γεύσεις και χρώμα στη σκορδαλιά, μοιράζουμε σε 2 μπολ.

Στο ένα προσθέτουμε ώριμο λιωμένο αβοκάντο, και στο άλλο ζουμί από τα παντζάρια.

Ανακατεύουμε κάθε σκορδαλιά χωριστά, την κόκκινη με παντζάρι και την πράσινη με αβοκάντο.

Η σκορδαλιά όταν είναι ζεστή είναι αρκετά ρευστή, γι’ αυτό την παγώνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.

Αν σκορδαλιά με πιο απαλή γέυση, μπορείτε να δοκιμάσετε την σκορδαλιά αμυγδάλου αλλιώς υπάρχει και η σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια.

Πηγή: argiro.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share