Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Το απόλυτο κόλπο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για ζουμερό και νόστιμο κοτόπουλο φούρνου

Θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας!

22 Μαρτίου 2023 21:30
Το απόλυτο κόλπο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για ζουμερό και νόστιμο κοτόπουλο φούρνου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο οικονομικά κρέατα που σχεδόν οι περισσότεροι τρώνε. Ωστόσο και ενώ οι περισσότεροι ξέρουν να μαγειρεύουν κοτόπουλο, δεν ξέρουν τα μυστικά για να το κάνουν ακαταμάχητο.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μία από τις καλύτερες Ελληνίδες μαγείρισσες, αποκαλύπτει τα μυστικά της για το πιο ζουμερό και νόστιμο κοτόπουλο.

Με την ευκαιρία δείτε εδώ πως θα φτιάξετε γιαπωνέζικo κοτόπουλο με κάρι.

Κοτόπουλο και θερμοκρασίες

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το κοτόπουλο πρέπει να μαγειρευτεί σωστά, να ψηθεί μέχρι μέσα και η ελάχιστη ασφαλής θερμοκρασία που πρέπει να έχει το πιο χοντρό σημείο του κοτόπουλου είναι 75 °C, όταν μετρήσουμε με ένα θερμόμετρο ψησίματος.

Εάν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο πρέπει να το βάλετε στο πιο χοντρό σημείο του κοτόπουλου ανάμεσα στο μπούτι και πάντα να παίρνετε τη σωστή θερμοκρασία του κοτόπουλου χωρίς η βελόνα του θερμομέτρου να ακουμπάει επάνω στο κόκκαλο.

Πρέπει δηλαδή να πάρουμε την θερμοκρασία ψησίματος από το ψαχνό του κοτόπουλου και όχι από το κόκκαλο.

Ενδεικτικοί χρόνοι ψησίματος κοτόπουλου

Ανάλογα με το μέγεθος του κοτόπουλου απαιτείται και συγκεκριμένη ώρα ψησίματος:

  • Κοτόπουλο 1-1/2 έως 2 κιλά : 200°C το ψήνουμε για 50’ μέχρι 1 ώρα κ 10’
  • Κοτόπουλο 2 έως 2-1/2 κιλά : 200°C το ψήνουμε για 1-1/4 έως 1-1/2 ώρα
  • Κοτόπουλο 2-1/2 έως 3 κιλά : 200°C το ψήνουμε για 1-1/2 έως 2 ώρες

Όλοι οι χρόνοι ψησίματος εξαρτώνται πάντα από το φούρνο σας, από το εάν είναι κομμένο ή ολόκληρο. Σε κάθε συνταγή υπάρχουν προτεινόμενοι χρόνοι ψησίματος.

Το ψητό κοτόπουλο που θα μείνει, ξεκοκαλίστε το και φτιάξτε πανεύκολες και υγιεινές συνταγές με κοτόπουλο!

Το απόλυτο κόλπο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για ζουμερό και νόστιμο κοτόπουλο φούρνου

Μυστικά για το ψήσιμο

Εάν το κοτόπουλο αρχίσει να ροδίζει πολύ γρήγορα, είναι καλό να το σκεπάσετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ώστε να ροδίσει ομοιόμορφα και να προλάβει να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα.

Το ψήσιμο του κοτόπουλου δεν σταματάει μόλις το βγάζεις από τον φούρνο. Γι’ αυτό κάθε φορά σας λέω αφήστε το ψητό κοτόπουλο φούρνου να σταθεί στον πάγκο της κουζίνας σκεπασμένο για 15’ λεπτά το λιγότερο.

Με την θερμοκρασία που έχει αναπτύξει στον φούρνο κατά την διάρκεια ψησίματος συνεχίζει να σιγοψήνεται και εκτός φούρνου. Και όλοι οι χυμοί του κοτόπουλου που βγαίνουν με την μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια του την ώρα που ψήνεται, ξαναμπαίνουν μέσα στο κοτόπουλο με την ξεκούραση των 15’. Έτσι έχετε ψητό κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες ή χωρίς, με την πιο τραγανή πέτσα του κόσμου και το πιο τρυφερό και ζουμερό ψητό κοτόπουλο.

Έτσι λοιπόν, αφού ψήσετε το κοτόπουλο στο φούρνο, αφήστε το σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 15’ να ξεκουραστεί. Οι πρωτεΐνες του κοτόπουλου χαλαρώνουν και αφήνουν την υγρασία της επιφάνειας να τραβηχτεί μέσα στο ψαχνό. Με τον τρόπο αυτό θα γευτείτε το πιο τρυφερό, ζουμερό, ψητό κοτόπουλο με την πιο ρόδινη τραγανή πέτσα.

Όλα τα ζουμάκια του ταψιού καθώς και όλοι οι χυμοί του κοτόπουλου, δίνουν μια εξαιρετική σάλτσα. Γι’ αυτό γύρτε το κοτόπουλο και αφήστε να στάξει η υγρασία από την κοιλιά του μέσα στα υγρά του ταψιού. Έτσι θα φτιάξουμε την πιο ωραία σάλτσα για κοτόπουλο. Παρακάτω σας έχω σχετικές οδηγίες

Πώς γίνεται το ζουμερό κοτόπουλο στο φούρνο;

  • Πρώτο βήμα για να γίνει ζουμερό το κοτόπουλο είναι να αφήσετε το κοτόπουλο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αλατίστε το και θα γίνει έξτρα ζουμερό.
  • Ψήστε το σε σωστά προθερμασμένο φούρνο και να έχετε την προσοχή σας στο ψήσιμο ώστε να ολοκληρωθεί σωστά.
  • Μετά το ψήσιμο ξεκουράστε οπωσδήποτε το κοτόπουλο. Αν κάνετε όλα αυτά τα βήματα, σας υπόσχομαι ότι θα απολαύσετε το πιο ζουμερό ψητό κοτόπουλο με την τραγανή πέτσα.

Πηγή: argiro.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share