Τραγανές πατάτες φούρνου: Το μυστικό πριν τις τοποθετήσετε στο ταψί για ασυναγώνιστο αποτέλεσμα
Κάντε αυτό το βήμα και θα είναι οι καλύτερες πατάτες που φάγατε ποτέ

Τη συνταγή της πεθεράς της για «επικές πατάτες φούρνου», μοιράστηκε στο Facebook μία γυναίκα, αποκαλύπτοντας ότι ένα πιρούνι και ένα σουρωτήρι είναι το μυστικό. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό για πατάτες φούρνου σαν τηγανητές
Η γυναίκα που ονομάζεται Τζέσικα και είναι από την Αυστραλία, δημοσίευσε σε μια ομάδα του Facebook, βήμα – βήμα τις οδηγίες για σούπερ νόστιμες πατάτες.
«Μου ζητούσατε πολλοί να δείξω το πώς να φτιάχνετε τις καλύτερες ψητές πατάτες στον κόσμο, οπότε σας το δείχνω αναλυτικά», έγραψε η Τζέσικα.
Αυτά που χρειάζεστε είναι λευκή πατάτα, λίγο φυτικό έλαιο ή λίπος πάπιας, αλάτι και πιπέρι.
Πώς να φτιάξετε τις πιο νόστιμες πατάτες φούρνου
Η Τζέσικα είπε ότι το μαγείρεμα των πατατών στο φούρνο διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, αλλά αξίζει να τις μαγειρεύουμε αργά για να βεβαιωθούμε ότι είναι τραγανές και νόστιμες.
- Αρχικά ξεφλουδίστε και κόψτε τις στη μέση. Στη συνέχεια μισοβράστε τις στο μάτι της κουζίνας μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 20 λεπτά.
- Μόλις οι πατάτες βράσουν, το κλειδί για να γίνουν τραγανές είναι να τις τρυπήσετε.
- Όταν μαλακώσουν, βάλτε ένα δίσκο στο φούρνο είτε με φυτικό λάδι είτε με λίπος πάπιας.
- Στη συνέχεια ανακινήστε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι. Αυτό θα τις βοηθήσει να γίνουν τραγανές.
- Όταν το λάδι ζεσταθεί, καρυκεύστε τις πατάτες με αλάτι και πιπέρι και βάλτε τις στο φούρνο. Την ώρα που θα τις ρίχνετε μέσα, προσέξτε καθώς το λάδι είναι καυτό.
- Μαγειρέψτε τις στους 200 βαθμούς Κελσίου στη μία πλευρά για 30 λεπτά και περίπου 30 λεπτά αργότερα, γυρίστε τις και μαγειρέψτε τις από την άλλη πλευρά για άλλη μισή ώρα.
Εκατοντάδες άνθρωποι που είδαν τη συνταγή της Τζέσικα, είπαν ότι ήταν πρόθυμοι να τη δοκιμάσουν. Κάποιοι άλλοι μοιράστηκαν τις δικές τους συμβουλές, όπως για παράδειγμα ότι βοηθάει αν προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα στο νερό όταν βράζετε τις πατάτες.
Κίνδυνος-θάνατος στην κουζίνα: Βάζετε τις πατάτες στο ψυγείο; Μην το ξανακάνετε ποτέ!
Οι μη μαγειρεμένες πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να τις βάζετε στο ψυγείο “για να κρατήσουν περισσότερο”! Ακόμη ένα λάθος που κάνουμε με τις πατάτες αλλά αυτή τη φορά αφορά την αποθήκευσή τους. Έχουμε συνηθίσει να μας αποκαλύπτονται λάθη για τις πατάτες αλλά κατά το μαγείρεμα, για παράδειγμα, δείτε εδώ το λάθος που κάνετε όταν βράζετε πατάτες.
Αν το κάνετε αυτό, τότε θα αυξηθεί η ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν οι πατάτες και ως αποτέλεσμα θα αυξηθούν και τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, η οποία παράγεται από τα σάκχαρα της πατάτας όταν αυτή μαγειρεύεται (ψητή, τηγανητή, ή στον φούρνο) σε υψηλές θερμοκρασίες.
Τι είναι το ακρυλαμίδιο
Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται στις αμυλώδεις τροφές που έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες στη Σουηδία το 2002. Το ακρυλαμίδιο προκαλεί καρκίνο στα ζώα και οι ειδικοί πιστεύουν ότι σε αυξημένες ποσότητες θα μπορούσε να βλάψουν σοβαρά την υγεία και των ανθρώπων.
Το ακρυλαμίδιο παράγεται με φυσικό τρόπο
Το ακρυλαμίδιο παράγεται φυσικά, όταν τα αμυλούχα τρόφιμα μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Έρευνες δείχνουν, ωστόσο, ότι δεν παράγεται ακρυλαμίδιο όταν αυτές οι τροφές μαγειρεύονται με βράσιμο.
Δεν είναι δυνατό να σταματήσει η παραγωγή ακρυλαμιδίου ή να το αφαιρέσετε από τα τρόφιμα, αφότου έχει παραχθεί. Ως εκ τούτου, οι έρευνες επικεντρώνονται στους τρόπους που μπορείτε να το μειώσετε στα τρόφιμα στα οποία παράγεται.
Μαγείρεμα και αποθήκευση για τις πατάτες
Για να μειώσετε την ποσότητα ακρυλαμιδίου στη διατροφή σας, δείτε μερικές συμβουλές για το πώς να χειρίζεστε τις πατάτες:
Οι πατάτες πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό μέρος, αλλά όχι στο ψυγείο.
Έρευνα που διεξήγαγε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Αγγλίας έδειξε πως, όταν κάνετε τηγανητές πατάτες, για να περιέχουν λιγότερο ακρυλαμίδιο πρέπει να μην τις αφήνετε να παίρνουν πολύ σκούρο-χρυσαφί χρώμα αλλά να είναι πιο ανοιχτό-κίτρινο το χρώμα τους πριν τις βάλετε στο πιάτο σας.
Μπορείτε επίσης να μειώσετε τα επίπεδα ακρυλαμιδίου με το να μουλιάζετε τις πατάτες σε νερό για 30 λεπτά πριν τις τηγανίσετε. Αλλά να θυμάστε πάντα να τις στραγγίζετε καλά πριν τις βάλετε σε καυτό λάδι!
Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένες πατάτες, τα επίπεδα ακρυλαμιδίου είναι χαμηλότερα, όταν ακολουθούνται οι οδηγίες μαγειρέματος που αναγράφονται στη συσκευασία.