Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

«Βουνίσια» τυροπιτα: Η πιο εύκολη και πλούσια συνταγή για πεντανόστιμο αποτέλεσμα που θα σας κερδίσει

Θα γίνει η αγαπημένη σας συνταγή

10 Μαρτίου 2023 10:53
«Βουνίσια» τυροπιτα: Η πιο εύκολη και πλούσια συνταγή για πεντανόστιμο αποτέλεσμα που θα σας κερδίσει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η παραδοσιακή τυρόπιτα με το τραγανό φύλλο και την κρεμώδη γέμιση σε μία extra απολαυστική συνταγή που θα ερωτευτείτε. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για την τυρόπιτα «μπομπότα».

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό για πίτες, κοσκινισμένο
  • Μισή κουταλιά αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • νερό εμφιαλωμένο ανθρακούχο «όσο πάρει» ή νερό πηγής, περίπου 1ποτήρι

Για το καλύτερο άνοιγμα του φύλλου

  • 3 κ.σ. νισεστέ και λίγο αλεύρι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό τυρί φέτα
  • 800 γρ. ανθότυρο
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 200 γρ. τυρί τσαλαφούτι Καρπενησίου ή κατίκι Δομοκού ή άλλο κρεμώδες τυρί
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 φλιτζανάκι υγρή σόδα
  • 6 αυγά χωριάτικα
  • Ελαιόλαδο ή βούτυρο ντόπιο

Για το φινίρισμα

  • 50 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

«Βουνίσια» τυροπιτα: Η πιο εύκολη και πλούσια συνταγή για πεντανόστιμο αποτέλεσμα που θα σας κερδίσει

Τρόπος παρασκευής

  • Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη που θα πρέπει να είναι εύπλαστη και μέτρια, ούτε σκληρή ούτε όμως και μαλακή.
  • Στο πάγκο της κουζίνας βάζουμε το αλεύρι και στη μέση δημιουργούμε ένα κενό για να βάλουμε τα υγρά υλικά. Πασπαλίζουμε με αλάτι.
  • Ζυμώνουμε δυνατά και μόλις η ζύμη ξεκολλά από τα χέρια μας είναι έτοιμη.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα και αμέσως μετά με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα.
  • Για μεγαλύτερη ευκολία πασπαλίζουμε τον πλάστη και τον πάγκο μας με το μείγμα αλεύρι και νισεστέ
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Με ένα πινέλο περνάμε με ελαιόλαδο ένα ταψί για πίτες Νο38.
  • Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο το στρώνουμε στο ταψί και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, απλώνουμε και το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα γέμισης.
  • Την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.
  • Στρώνουμε ένα φύλλο και καλύπτουμε τη γέμιση.
  • Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε και την υπόλοιπη γέμιση, που τη στρώνουμε ομοιόμορφα για να καλύψει όλη την επιφάνεια του φύλλου.
  • Ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι ακόμα και καλύπτουμε τη γέμιση με δύο φύλλα ραντίζοντας το καθένα με ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τις άκρες γύρω από το ταψί όσο έχει μείνει και το γυρίζουμε προς τα μέσα.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια του φύλλου με ένα πιρούνι και κόβουμε βαθιά σε κομμάτια.
  • Περνάμε την επιφάνεια της πίτας με βούτυρο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα και ίσως λίγο παραπάνω.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η πίτα, για 20 λεπτά και σερβίρουμε.

"Χατσαπούρι" - Μία ακαταμάχητη τυρόπιτα που ανταγωνίζεται σε νοστιμιά αντίστοιχες του φούρνου! (Video)

«Ροδοκόκκινες» φωλίτσες πίτας με τυρί, πεντανόστιμες και εύκολες σε παρασκευή.

Αν έχετε τυρί στο σπίτι μπορείτε να φτιάξετε εύκολα τα πιο νόστιμα Χατσαπούρι χωρίς τηγάνι για όλη την οικογένεια!

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: "Μελένια" γεύση: Ανοιχτή τυρόπιτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, γιαούρτι και 2 τυριά

Οι πίτες Χατσαπούρι είναι πεντανόστιμες να τις απολαύσουμε και είναι ιδανικές για όλες τις ώρες της ημέρας.

Τη συνταγή την πρότεινε η Ομάδα Live Kitchen και ο Πάνος Παπαδάκης.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 600 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ
  • 8 γρ ξηρή μαγιά
  • 1 κτσ αλάτι
  • 1 κτσ ελαιόλαδο
  • 400 γρ κρύο γάλα

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ τυρί γκούντα

Για το άλειμμα:

  • 1 κρόκο
  • 3 κτσ ελαιόλαδο

Για το πασπάλισμα:

  • Σουσάμι

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κρύο γάλα και διαλύουμε με ένα σύρμα την ξηρή μαγιά.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • Προσθέτουμε το αλάτι μόλις αρχίσει να γίνεται ένας χυλός και έπειτα συμπληρώνουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Ζυμώνουμε πολύ καλά πάνω στον πάγκο μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
  • Λαδώνουμε το μπολ βάζουμε την ζύμη και την καλύπτουμε με μια μεμβράνη.
  • Την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος περίπου για 1 ώρα.
  • Παίρνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά.
  • Ανοίγουμε ένα - ένα τα μπαλάκια με τα χέρια μας και στον κέντρο της ζύμης βάζουμε τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας(η συνταγή έχει γκούντα).
  • Κλείνουμε πολύ καλά τις άκρες της ζύμης και με την βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγουμε προσεκτικά.
  • Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τις υπόλοιπες και τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 40 λεπτά.
  • Με τα δάχτυλά μας δίνουμε το σχήμα που θέλουμε στις πίτες.
  • Αλείφουμε με ένα κρόκο και 3 κτσ ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 30-35 λεπτά στους 190 c.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share