Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τυρόπιτα για μερακλήδες: Οικονομική και λαχταριστή συνταγή με κρασί, φέτα και άλλα 3 υλικά

Θα πάθετε την πλάκα σας!

3 Μαρτίου 2023 08:42
Τυρόπιτα για μερακλήδες: Οικονομική και λαχταριστή συνταγή με κρασί, φέτα και άλλα 3 υλικά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι εκείνες οι παραδοσιακές συνταγές που περνάνε από στόμα σε στόμα και αποτελούν τον απόλυτο «άσο στο μανίκι» όσων θέλουν να ετοιμάσουν γρήγορα και εύκολα ένα πεντανόστιμο έδεσμα.

Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης για τη συνταγή πως, σε αντίθεση με τα τυροπιτάκια του εμπορίου, αυτά τα σπιτικά πιτάκια δεν έχουν βούτυρο, άρα περιέχουν καλά λιπαρά και λιγότερες θερμίδες. Σε αυτό το σημείο να σας υπενθυμίσουμε και άλλη μία συνταγή τυρόπιτας με 3 υλικά.

Το μυστικό της συνταγής είναι η ευκολία του. Δεν χρειάζεται να ξεκουράσετε τη ζύμη, αρκεί να ανακατέψετε τρία υλικά μαζί. Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, διαφορετικά θα πρέπει να προσθέσετε στο αλεύρι ένα-δυο κουταλάκια Baking Powder.

Σε ό,τι αφορά στη γέμιση, η φέτα φυσικά αποτελεί βασικό υλικό, όμως σε καμιά περίπτωση κανείς δεν σας περιορίζει να βάλετε ό,τι σας αρέσει περισσότερο. Κίτρινο τυρί, ίσως κάποιο αλλαντικό, μπλε τυρί και πάει λέγοντας.

Τυρόπιτα για μερακλήδες: Οικονομική και λαχταριστή συνταγή με κρασί, φέτα και άλλα 3 υλικά

Οικονομική τυρόπιτα: Λαχταριστή με γέμιση από βουτυράτη κρέμα κεφαλογραβιέρας και φέτας, με κόστος μόλις 12€

Το Athensmagazine.gr για μία ακόμα φορά βρήκε την πιο ονειρεμένη συνταγή για τυρόπιτα! Με βουτυράτη κρέμα από κεφαλογραβιέρα και φέτα και κόστος μόνο 12€.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Η ιδανική συνταγή για αφράτη τυρόπιτα: Χωρίς φύλλο, με γιαούρτι και έτοιμη σε χρόνο μηδέν

Υλικά

  • 1 συσκευασία Σφολιάτα Χρυσή Ζύμη ή 1 συσκευασία Χωριάτικο Φύλλο Χρυσή Ζύμη
  • 500 γρ. φέτα, κατά προτίμηση βαρελίσια, θρυμματισμένη
  • 300 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 4 αυγά
  • 400 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι, πιπέρι, κατά προτίμηση λευκό
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα

Η εκτέλεση της τυρόπιτας

undefined

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθεί και να πάρει λίγο χρώμα.

Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα, χωρίς αλευρένιους σβόλους. Τραβάμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Ρίχνουμε τα τυριά και τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή, γιατί τα τυριά και πικάντικα είναι, και αλμυρά).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και αλείφουμε καλά με λάδι το ταψί (38 εκ.).

Απλώνουμε το 1 φύλλο σφολιάτας, (ή 4 φύλλα χωριάτικα, λαδωμένα πολύ καλά το καθένα ξεχωριστά), έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.

Απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας (ή με τα υπόλοιπα χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα καλά το καθένα ξεχωριστά).

Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.

Λαδώνουμε την επιφάνεια, τη χαράσσουμε σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στον φούρνο (για να ψηθεί καλά και από κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share