Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μπριζόλα: Ο μόνος τρόπος για να την ξεπαγώσεις εύκολα, υγιεινά και γρήγορα σε 3 λεπτά χωρίς να χάσει τη γεύση της

Δώστε βάση!

2 Μαρτίου 2023 14:13
Μπριζόλα: Ο μόνος τρόπος για να την ξεπαγώσεις εύκολα, υγιεινά και γρήγορα σε 3 λεπτά χωρίς να χάσει τη γεύση της
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλές φορές μπορεί να βιάζεσαι και να θες να ξεκινήσεις να μαγειρεύεις την μπριζόλα σου, αλλά να χρειάζεται να περιμένεις για να ξεπαγώσει…Με την ευκαιρία, δείτε πως θα διατηρήσετε τις μπριζόλες σας αφράτες και απίστευτα ζουμερές.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Senior Editor του Cook Illustrated, Dan Souza, αλλά και την ερευνητική ομάδα Test Kitchen, το να μαγειρεύει μία νοικοκυρά τις μπριζόλες της, αφού πρώτα έχουν ξεπαγώσει είναι λάθος.

Έχουμε συνηθίσει να ξεπαγώνουμε την μπριζόλα μας πριν την μαγειρέψουμε

Από ότι δείχνουν οι ανακαλύψεις όμως αυτό δεν είναι το ποιο αποτελεσματικό. Η μόνη διαφορά που βρήκαν στο βίντεο ηταν ότι αν δεν ξεπαγώσουμε τις μπριζόλες μας πριν τις μαγειρέψουμε θα πάρουν αντί για 10-15 λεπτά να ψηθούν 18-20 λεπτά.

  1. Βγάλτε την μπριζόλα από την κατάψυξη και βάλτε λάδι στο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία.
  2. Όταν το λάδι ζεσταθεί τοποθετήστε την στο τηγάνι με τα μπαχαρικά που θέλετε. Μετά από 90 δευτερόλεπτα γυρίστε από την άλλη πλευρά.
  3. Μόλις περάσουν ακόμα 90 δευτερόλεπτα, βγάλτε την από το τηγάνι. Τοποθετήστε την σε ένα ταψάκι στον φούρνο όπου θα την ψήσετε πλέον στους 200 βαθμούς για 18-20 λεπτά.

Μπριζόλα στο τηγάνι: Το κόλπο για να τη μαγειρέψεις σωστά και το υλικό που θα απογειώσει το κρέας

Καλό καρύκευμα, απόλυτος συγχρονισμός κι ένα καυτό τηγάνι είναι τα μόνα που χρειάζεσαι για μια μπριζόλα βγαλμένη από τον παράδεισο. Με την ευκαιρία, αυτό είναι το υλικό που εξαφανίζει τη σκουριά από τα τηγάνια.

Αυτό μας λέει η σεφ και διευθύντρια του Bon Appetit, Carla Lalli Music, αποφασισμένη να μας μυήσει στα μικρά μυστικά της μοσχαρίσιας μπριζόλας στο τηγάνι. Το Νο 1 βήμα είναι να προθερμάνουμε το λάδι στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ώστε όταν ακουμπήσει το κρέας στο σκεύος να μην κολλήσει.

Όταν η άκρη της μπριζόλας γίνει «χρυσαφί καφέ», όπως λέει χαρακτηριστικά, είναι ώρα να τη γυρίσουμε. Δέκα λεπτά μετά, οφείλουμε να ελέγξουμε το κρέας με ένα θερμόμετρο.

μπριζόλα στο τηγάνι

Όταν δείξει 51-57 βαθμούς Κελσίου, έχει αγγίξει την επικράτεια του medium-rare. Και καθώς η μπριζόλα θα συνεχίσει να μαγειρεύεται για λίγο όταν τη βγάλουμε από τη φωτιά, δεν πρέπει να την παραψήσουμε, μας λέει. Το δικό της μυστικό γεύσης είναι το βούτυρο.

Λιωμένο βούτυρο με θυμάρι, δεντρολίβανο και σκόρδο πάνω από τη ζεστή μπριζόλα εγγυάται εκρήξεις στον ουρανίσκο. Μετά το λουτρό του βουτύρου, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά. Πλέον είναι έτοιμη για το στόμα μας…

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας: Η μυστική συνταγή μαρινάδας των σεφ για το κρέας

Με αυτή τη μυστική συνταγή μαρινάδας των σεφ θα έχετε το τέλειο αποτέλεσμα στο κρέας σας.

Αυτή η μαρινάδα είναι πολύ γευστική και, πριν μαγειρέψουμε, φροντίζουμε να την έχουμε ρίξει πάνω από το κρέας για 8 ώρες. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο για να βγαίνει ζουμερό το κρέας χωρίς να συρρικνώνεται.

Υλικά

  • ⅓ φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ⅓ φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας σκόνη σκόρδου
  • 3 κουταλιές της σούπας ξερό βασιλικό
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας μαϊντανός
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο λευκό πιπέρι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού σάλτσα καυτερής πιπεριάς (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο ξερό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

μαρινάδα σεφ για κρέας

Εκτέλεση

Βάζουμε τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τη σκόνη σκόρδου, τον βασιλικό, τον μαϊντανό και το πιπέρι σε ένα μπλέντερ.

Προσθέτουμε τη σάλτσα καυτερής πιπεριάς και το σκόρδο, αν θέλουμε και ανακατεύουμε σε υψηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ανακατευτούν καλά.

Ρίχνουμε τη μαρινάδα πάνω από το κρέας. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για έως και 8 ώρες. Μαγειρεύουμε το κρέας όπως θέλουμε.

Δεν είναι το αλάτι, ούτε το ψήσιμο: Εκεί κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας για την τέλεια μπριζόλα

Τις περισσότερες φορές, όταν μαγειρεύουμε κρέας για δείπνο, το σερβίρουμε κατευθείαν με το που βγαίνει από το φούρνο. Και είναι κάπως λογικό, καθώς μετά από μια δύσκολη μέρα το μόνο που θες είναι να φας και να «λιώσεις» στον καναπέ. Με την ευκαιρία, δείτε το υλικό στην μαρινάδα που θα κάνει το κρέας σας "λιχουδιά".

Αυτό, ωστόσο, μόνο καλό δεν είναι για το κρέας αλλά και για την απόλαυσή σας. Βλέπετε, όταν βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και το κόβουμε κατευθείαν, όλοι οι χυμοί του φεύγουν κατευθείαν από το εσωτερικό και χύνονται στην επιφάνεια εργασίας, αφήνοντας τις μπριζόλες ή το ψητό μας στεγνά.

Ούτε αλάτισμα, ούτε ψήσιμο: Εκεί κρύβεται το μυστικό για το τέλειο ψήσιμο στην μπριζόλα

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προγραμματίζετε, όσο είναι δυνατόν, τα γεύματά σας, έτσι ώστε το κρέας που θα ψήσετε, σοτάρετε ή μαγειρέψετε να έχει χρόνο να «ξεκουραστεί» μόλις απομακρυνθεί από τη φωτιά. Αυτός ο χρόνος θα βοηθήσει του χυμούς να μεταφερθούν στο κέντρο του κρέατος και να μοιραστούν σε ίσες ποσότητες σε όλα τα σημεία του.

Δεν έχει σημασία αν το κρέας σας είναι φτηνό ή ακριβό, ο κανόνας ξεκούρασης ισχύει και στις δύο περιπτώσεις. Μια μπριζόλα ή ένα στήθος κοτόπουλου χρειάζονται γύρω στα 5 λεπτά ξεκούρασης, ενώ ένα ολόκληρο μοσχαρίσιο πλευρό ή ένα ολόκληρο κοτόπουλο χρειάζονται γύρω στα 20 με 30 λεπτά.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share