Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σφακιανές πίτες με κρέμα ρακόμελου!

6 Νοεμβρίου 2013
 Σφακιανές πίτες με κρέμα ρακόμελου!

ΥΛΙΚΑ
Για τις πίτες

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ .αλάτι
45ml ελαιόλαδο
45ml ρακή
120ml νερό
120ml γάλα πλήρες αγελαδινό
150 γρ. μυζήθρα νωπή

Για την κρέμα ρακόμελου
300ml γάλα πλήρες αγελαδινό
200ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
1 βανίλια σκόνη
50 γρ. μέλι
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους (90 γρ.)
1 αυγό μεσαίου μεγέθους (50 γρ.)
45ml ρακή
Για το τηγάνισμα
120ml ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Φτιάξτε τις πίτες.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ρακή, το νερό και το γάλα. Ζυμώστε καλά με τα χέρια σας, μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάστε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30΄. Στη συνέχεια χωρίστε τη σε 10 κομμάτια και σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, ανοίξτε το καθένα σε φύλλο διαμέτρου 6-7 εκ. με έναν πλάστη ζαχαροπλαστικής. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και ανοίξτε όλα τα κομμάτια ζύμης.
2. Χωρίστε τη μυζήθρα σε 10 κομμάτια, στο μέγεθος περίπου μικρού καρυδιού. Πλάστε το κάθε κομμάτι με τα χέρια σας σε ένα μπαλάκι και τοποθετήστε το στο κέντρο κάθε φύλλου. Σκεπάστε τη μυζήθρα με το φύλλο που περισσεύει περιμετρικά και πλάστε με τα χέρια σας, ώστε να την κλείσετε μέσα στο φύλλο. Πιέστε τη ζύμη με τον πλάστη και ανοίξτε τη ξανά σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας σε ένα πολύ λεπτό στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 15 εκ. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με όλα τα φύλλα και αφήστε τις πίτες στην άκρη μέχρι να τις τηγανίσετε.
3. Φτιάξτε την κρέμα ρακόμελου. Βάλτε σε μια μεσαία κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια και τοποθετήστε τη σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει μία βράση. Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε με ένα σύρμα χειρός τους κρόκους, το αυγό, τη ζάχαρη και το μέλι. Ρίξτε λίγο από το ζεστό μείγμα στο μπολ, ανακατέψτε και αδειάστε στην κατσαρόλα όλο το περιεχόμενο του μπολ. Αφήστε το μείγμα να βράσει, μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία στους 850 C (θα το διαπιστώσετε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής) και αποσύρετε από τη φωτιά. Περάστε την κρέμα από σινουά (λεπή σήτα) σε ένα μπολ. Γεμίστε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ με παγάκια και βάλτε μέσα το μπολ με την κρέμα (διαδικασία κρύου μπεν μαρί), ώστε να κρυώσει. Προσθέστε τέλος τη ρακή και ανακατέψτε καλά με σύρμα χειρός μέχρι να ενσωματωθεί.
4. Τηγανίστε τις πίτες. Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τοποθετήστε το σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Βάλτε μια πίτα στο τηγάνι και τηγανίστε τη για 3΄-4, μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές. Αποσύρετε με μια τσιμπίδα και τοποθετήστε τη σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τηγανίσετε όλες τις πίτες και μεταφέρετέ τις σε μια πιατέλα. Περιχύστε τις με την κρέμα ρακόμελου και σερβίρετε.

Συμβουλή: Ανοίξτε τις πίτες πολύ λεπτές για να τηγανιστούν ομοιόμορφα μέχρι μέσα.
Έξυπνη ιδέα: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ρακή στην κρέμα με όποιο άλλο ποτό σας αρέσει.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share