Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τούρτα σοκολάτας με σου - Απλή και λαχταριστή...

6 Νοεμβρίου 2013
Τούρτα σοκολάτας με σου - Απλή και λαχταριστή...

ΥΛΙΚΑ
10-12 έτοιμα σου (θα βρείτε σε σουπερμάρκετ και στα περισσότερα ζαχαροπλαστεία)

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 αυγό μεσαίου μεγέθους (50 γρ.)
20ml γάλα πλήρες αγελαδινό
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 γρ. μπέικιν πάουντερ
25 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο

ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
300ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο), ψιλοκομμένη
400ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), χτυπημένη σε ελαφριά σαντιγί

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
200ml νερό
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια σε σκόνη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
180 γρ. τυρί μασκαρπόνε
1 βανίλια σε σκόνη
20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
25ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
100 γρ. κακάο σε σκόνη
2-3 σου γεμισμένα, ολόκληρα


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Φτιάξτε την κρέμα βανίλιας.
Ρίξτε σε ένα μπολ το μασκαρπόνε, τη ζάχαρη, τη βανίλια και την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε τα με έναν αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχετε μια λεία κρέμα. Βάλτε το μπολ με την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει. Κατόπιν γεμίστε με την κρέμα μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ με ίσια μύτη διαμέτρου 3-4 εκ. Κάντε με το κορνέ μια τρύπα στο κάτω μέρος των σου και γεμίστε τα με την κρέμα. Αφήστε τα σε μια πιατέλα μέχρι να μοντάρετε την τούρτα.

Φτιάξτε το σιρόπι. Βράστε σε μια μεσαία κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη για 2΄ σε μέτρια φωτιά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τη βανίλια. Ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης και αφήστε το σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 °C, στον αέρα. Στρώστε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετήστε επάνω ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 22 εκ.

Φτιάξτε το παντεσπάνι. Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατάλληλο μπολ για φούρνο μικροκυμάτων, ζεσταίνοντάς το σε χαμηλή ισχύ. Αδειάστε το σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε τη ζάχαρη, το αυγό, το γάλα, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε καλά με έναν αυγοδάρτη. Αδειάστε το μείγμα στο τσέρκι που ετοιμάσατε και ψήστε το παντεσπάνι στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 160 °C στον αέρα για 30΄. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Στη συνέχεια περάστε ένα μαχαιράκι περιμετρικά του τσερκιού για να ξεκολλήσει το παντεσπάνι από τα τοιχώματα και ξεφορμάρετε τραβώντας το προς τα πάνω. Τοποθετήστε το παντεσπάνι σε μια επιφάνεια κοπής και με ένα αιχμηρό μαχαίρι κόψτε το οριζόντια στη μέση.

Φτιάξτε τη μους σοκολάτας. Με ένα μαχαίρι ψιλοκόψτε τη σοκολάτα σε ένα μπολ. Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάλτε τα 300ml κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη. Τοποθετήστε τη σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάστε το ζεστό μείγμα στο μπολ με τη σοκολάτα. Ανακατέψτε καλά με αυγοδάρτη να λιώσει η σοκολάτα και αφήστε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς. Ρίξτε 400ml κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και χτυπήστε τη με έναν αυγοδάρτη σε ελαφριά σαντιγί. Ενσωματώστε τη σαντιγί στο μείγμα της σοκολάτας, ανακατεύοντας απαλά και με κυκλικές κινήσεις με μια σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να έχετε μια αφράτη μους.

Μοντάρετε την τούρτα. Τοποθετήστε το τσέρκι που ψήσατε το παντεσπάνι σε μια πιατέλα. Βάλτε στη βάση του τον ένα δίσκο παντεσπάνι που κόψατε προηγουμένως. Ραντίστε τον με λίγο από το σιρόπι και απλώστε από πάνω τη μισή μους σοκολάτας. Λειάνετε την επιφάνειά της με μια σπάτουλα σιλικόνης ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού και «φυτέψτε» στη μους 10-12 σου από αυτά που γεμίσατε προηγουμένως και τοποθετήστε από πάνω τον δεύτερο δίσκο παντεσπάνι. Βρέξτε τον κι αυτόν με σιρόπι και στρώστε από πάνω ομοιόμορφα την υπόλοιπη μους. Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να κρυώσει. Βγάλτε την από το ψυγείο, ζεστάνετε ελαφρά το τσέρκι περιμετρικά με τα χέρια σας και ξεφορμάρετε τραβώντας το προς τα πάνω. Πασπαλίστε όλη την τούρτα με κακάο και διακοσμήστε με 2-3 ολόκληρα, γεμισμένα σου. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε.


Tip: Μπορείτε μέσα στο μείγμα για το παντεσπάνι να προσθέσετε ψιλοκομμένα φουντούκια που ταιριάζουν πολύ με τη σοκολάτα

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share