Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Περισσεύουν αυγά στο ψυγείο; Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να τα αξιοποιήσετε στην πιο λαχταριστή ομελέτα φούρνου που φάγατε ποτέ

Όαση γεύσεων

21 Φεβρουαρίου 2023 13:31
Περισσεύουν αυγά στο ψυγείο; Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να τα αξιοποιήσετε στην πιο λαχταριστή ομελέτα φούρνου που φάγατε ποτέ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θέλετε να αξιοποιήσετε διάφορα υλικά από το ψυγείο σας; Προτιμάτε να μαγειρεύετε στο φούρνο για πιο υγιεινά γεύματα; Αυτή η συνταγή για ομελέτα φούρνου καλύπτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και είναι δια χειρός Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή της για τυρόπιτα.

Υλικά

  • 6 φέτες ψωμί τοστ
  • 6 αυγά μεγάλα
  • 2 φλ. γάλα (ή 1½ φλ. γάλα και 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος)
  • 2 λουκάνικα ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα)
  • 1 φλ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 1 φλ. ανάμεικτα τριμμένα κίτρινα τυριά
  • 5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγος μαϊντανό
  • Λίγο βούτυρο για το ταψί

Περισσεύουν αυγά στο ψυγείο; Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να τα αξιοποιήσετε στην πιο λαχταριστή ομελέτα φούρνου που φάγατε ποτέ

Εκτέλεση

  • Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος. Ενδεικτικά 24×24 είναι ιδανικό.
  • Σε τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το λουκάνικο σε φέτες και ψήνουμε για 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ψωμί του τοστ σε κομμάτια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να γυαλίσουν.
  • Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσουν τελείως.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα να ενωθούν.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Προσθέτουμε το γάλα, τα τυριά, το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  • Τέλος προσθέτουμε το ψωμί του τοστ και τα λουκάνικα που έχουν κρυώσει.
  • Αδειάζουμε τη strata στο βουτυρωμένο σκεύος.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 4-5 ώρες ή μία νύχτα.
  • Το ψωμί του τοστ θα φουσκώσει μέσα στα υλικά και θα απορροφήσει όλα τα υγρά και την νοστιμιά των υλικών.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160°C.
  • Βάζουμε τα ντοματίνια στη στράτα.
  • Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα φούρνου για περίπου 1 ώρα μέχρι ελαφρά να ροδίσει η επιφάνεια, να φουσκώσει και να σταθεροποιηθεί στο κέντρο της.
  • Η στράτα αφού βγει από τον φούρνο πρέπει να σταθεί για 5-10 λεπτά.
  • Η αφράτη ομελέτα φούρνου, όσο στέκεται ξεφουσκώνει ελαφρά στην λογική του σουφλέ.
  • Η στράτα σερβίρεται όσο είναι ζεστή κι αφράτη με κουτάλα.
  • Δεν κόβεται σε κομμάτια πάρα μόνο όταν κρυώσει τελείως και σφίξει.

Η «μαγκιά» ΔΕΝ είναι στο αυγό: Η απροσδόκητη προσθήκη που θα απογειώσει την ομελέτα σας!

Τα αυγά είναι η πεμπτουσία του πρωινού. Όχι μόνο είναι «από τις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη», σύμφωνα με το Healthline, αλλά είναι επίσης οικονομικά ενώ μπορείτε να τα απολαύσετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως βραστά, τηγανητά, ποσέ, σε ομελέτα, φριτάτα κ.α.

Ωστόσο, ένας από τους πιο εύκολους και δημοφιλείς τρόπους για να απολαύσετε αυγά το πρωί είναι η ομελέτα. Και ενώ μπορείτε σίγουρα να απολαύσετε την ομελέτα σας ως έχει, υπάρχουν όλων των ειδών τα πράγματα που μπορείτε να προσθέσετε για ένα πιο νόστιμο πιάτο.

Στον Γκόρντον Ράμσεϊ, για παράδειγμα, αρέσει να προσθέτει creme fraiche για πιο κρεμώδη και αφράτη ομελέτα, ενώ σε ορισμένους αρέσει να προσθέτουν μια σταγόνα χυμό πορτοκαλιού για να ενισχύσουν το χρώμα της. Ωστόσο, υπάρχει μια απροσδόκητη προσθήκη που θα απογειώσει πραγματικά την ομελέτα σας, από άποψη υφής, γεύσης και εικόνας. Την ίδια ώρα, σας θυμίζουμε πόση ώρα βράζω τα αυγά: Τα λεπτά μετράνε για να γίνουν σφιχτά ή μελάτα

Συνταγή για ομελέτα

Επιπλέον κρόκοι αυγών για μια πιο πλούσια και κρεμώδη ομελέτα

ύμφωνα με το Cook’s Illustrated, το μόνο που χρειάζεστε για μια πιο πλούσια και κρεμώδη ομελέτα είναι να προσθέσετε κάτι που πιθανότατα έχετε ήδη πρόχειρο αν φτιάχνετε ομελέτα: επιπλέον κρόκους αυγών. Για κάθε τέσσερα αυγά, λοιπόν, υπολογίστε να προσθέσετε έναν επιπλέον κρόκο αυγού.

Όταν τα αυγά θερμαίνονται, οι πρωτεΐνες στο εσωτερικό τους «ξεδιπλώνονται και συνδέονται μεταξύ τους». Όσο περισσότερο συνδέονται οι πρωτεΐνες, τόσο πιο σκληρά γίνονται τα αυγά. Η προσθήκη επιπλέον κρόκων προσθέτει στο μείγμα περισσότερο λίπος και γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι αυξάνουν τη θερμοκρασία στην οποία συνδέονται οι πρωτεΐνες των αυγών, εξηγεί το tastingtable.com.

Συνταγή για ομελέτα

Έτσι, είναι λιγότερο πιθανό να παραψήσετε τα αυγά σας με αυτόν τον τρόπο, ενώ σε αντίθεση θα έχετε ένα αφράτο αποτέλεσμα, την υφή, δηλαδή, που επιθυμείτε για την ομελέτα σας. Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο κάποιοι συνιστούν να προσθέτουν νερό στην ομελέτα, καθώς το νερό βοηθάει στο να μην ενωθούν πολύ γρήγορα οι πρωτεΐνες των αυγών.

Ωστόσο, η προσθήκη νερού, αν και είναι χρήσιμη από άποψη υφής, χρησιμεύει για την αραίωση της γεύσης των αυγών, ενώ η προσθήκη επιπλέον κρόκων αυγών οδηγεί στην πραγματικότητα σε πιο πλούσια γεύση. Ως μπόνους, η προσθήκη επιπλέον κρόκων θα έχει ως αποτέλεσμα μια ομελέτα με πιο φωτεινό και ζωντανό κίτρινο χρώμα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share