Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τσίζκεϊκ με σοκολάτα & σταφίδες

5 Νοεμβρίου 2013
Τσίζκεϊκ με σοκολάτα & σταφίδες

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ

100 γρ. μπισκότα σοκολάτας
25 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο

ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΕΜΑ
200 γρ. τυρί κρέμα
80 γρ. γιαούρτι πλήρες αγελαδινό
2 αυγά μεσαίου μεγέθους (100 γρ.), χτυπημένα
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. σταφίδες μαύρες
60 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55-58% περιεκτικότητα σε κακάο), τριμμένη
Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
90 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55-58% περιεκτικότητα σε κακάο)
30 γρ. γλυκόζη
20 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
40ml γάλα πλήρες αγελαδινό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερµάνετε το φούρνο στους 160 °C στον αέρα.

Φτιάξτε τη βάση. Λιώστε το βούτυρο σε µια µικρή κατσαρόλα σε χαµηλή φωτιά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάστε το σε ένα µπολ. Σπάστε µε τα χέρια σας τα µπισκότα σε µεγάλα κοµµάτια και βάλτε τα στο µούλτι. Τρίψτε τα µέχρι να γίνουν σκόνη και αδειάστε τα στο µπολ µε το βούτυρο. Ανακατέψτε µε µια σπάτουλα σιλικόνης ή ένα κουτάλι µέχρι να οµογενοποιηθούν. Αδειάστε το µείγµα σε µια στρογγυλή µεταλλική φόρµα µε αποσπώµενο πάτο διαµέτρου 18 εκ. και στρώστε το καλά µε µια σπάτουλα σιλικόνης.

Φτιάξτε την κρέµα. Βάλτε σε ένα µπολ το τυρί κρέµα και το γιαούρτι και ανακατέψτε µε έναν αυγοδάρτη µέχρι να έχετε ένα οµοιογενές µείγµα. Σε ένα άλλο µπολ χτυπήστε µε αυγοδάρτη τα αυγά µε τη ζάχαρη µέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέστε το µείγµα αυγών-ζάχαρης στο µπολ µε το τυρί κρέµα και το γιαούρτι και ανακατέψτε µε σπάτουλα σιλικόνης µέχρι να οµογενοποιηθούν. Προσθέστε τις σταφίδες, την τριµµένη σοκολάτα και το ξύσµα λεµονιού και ανακατέψτε. Κατόπιν αδειάστε την κρέµα επάνω στη βάση και λειάνετε την επιφάνειά της µε τη σπάτουλα σιλικόνης.

Ψήστε το τσίζκεϊκ. Βάλτε τη φόρµα στη µεσαία σχάρα του φούρνου και ψήστε το τσίζκεϊκ στους 160 °C στον αέρα για 40΄, µέχρι να αποκτήσει η κρέµα χρυσό χρώµα. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε το τσίζκεϊκ να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια βάλτε τη φόρµα στο ψυγείο και αφήστε να κρυώσει για περίπου 1 ώρα.

Φτιάξτε το γλάσο. Γεµίστε µια µεσαία κατσαρόλα µε νερό µέχρι τη µέση. Εφαρµόστε στο χείλος της ένα µεταλλικό µπολ ίδιου µεγέθους (διαδικασία µπεν µαρί) και βάλτε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά. Αδειάστε στο µπολ τη σοκολάτα, αφού την κόψετε σε κοµµάτια, και το βούτυρο και ανακατέψτε µε µια σπάτουλα σιλικόνης µέχρι να οµογενοποιηθούν. Αποσύρετε από τη φωτιά και βάλτε επάνω µια µικρή κατσαρόλα µε το γάλα και τη γλυκόζη. Αφήστε το µείγµα να ζεσταθεί και στη συνέχεια ρίξτε το στο µπολ µε τη σοκολάτα και το βούτυρο. Οµογενοποιήστε τα δύο µείγµατα ανακατεύοντας µε µια σπάτουλα σιλικόνης και αφήστε το να φτάσει σε θερµοκρασία περιβάλλοντος. Αφήστε το στην άκρη µέχρι να σερβίρετε.

Μοντάρετε το τσίζκεϊκ. Βγάλτε τη φόρµα από το ψυγείο, ξεκουµπώστε τη και µε τη βοήθεια µιας σπάτουλας και µεταφέρετε το τσίζκεϊκ σε µια πιατέλα. Κόψτε σε κοµµάτια, περιχύστε κάθε κοµµάτι µε µια κουταλιά της σούπας από το γλάσο σοκολάτας και σερβίρετε.


Tip: Στον μισό περίπου χρόνο ψησίματος του τσίζκεϊκ, ανοίξτε την πόρτα του φούρνου έτσι ώστε να φύγει η υγρασία και να μη «σκάσει» η κρέμα στην επιφάνεια.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share