Βλάχικη διπλωτή τυρόπιτα με μόλις 5 υλικά που γίνεται στη στιγμή
Δοκιμάστε την!
15 Φεβρουαρίου 2023 08:56
Από ATHENSMAGAZINE TEAM
Η ωραιότερη συνταγή γιατυρόπιταπου σίγουρα δεν έχετε δοκιμάσει! Πρόκειται για μια αλλιώτικη πίτα με5 μόνο υλικά. Μην καθυστερείτε άλλο! Τρέξτε να την φτιάξετε!
Λιώστε το βούτυρο.Αλείψτεκαλά με λίγο από το λιωμένο βούτυρο το ταψί της κουζίνας.
Σε λεκανίτσαρίξτε το νερό, το αλάτι, σιγά-σιγά το αλεύρι καιφτιάξτε μια ζύμημαλακιά και ελαστική. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι. Ζυμώστε αρκετά τη ζύμη σας για να μπορέσετε να την απλώσετε πιο εύκολα…
Χωρίστε τη ζύμη σε15 ισομεγέθη κομμάτια. Πλάστε τα κομμάτια σε μπαλάκια…
Απλώστε κάθεμπαλάκισεφύλλο μικρόστο μέγεθος πιάτου του φρούτου.
Χωρίστε τα φύλλασε τρεις πεντάδες. Αλείψτε κάθε ένα από τα τέσσερα φύλλα κάθε πεντάδας με μια γεμάτη κουταλιά βούτυρο, βάλτε τα το ένα πάνω στο άλλο και σκεπάστε τα με το πέμπτο φύλλο χωρίς να το αλείψετε. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με τις υπόλοιπες δύο πεντάδες.
Αλευρώστε τον πάγκο σας.Πάρτε την πρώτη πεντάδα και ανοίξτε την σε φύλλο. Ανοίξτε το φύλλο όσο μεγαλύτερο γίνεται. Όσο μεγαλύτερο, τόσο λεπτότερο, τόσο πιο τραγανή και επιτυχημένη η πίτα. Ραντίστε με το βούτυρο όλη την επιφάνεια του φύλλο.
Πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί.Πιάστε την μια άκρη του φύλλου και φέρτε την μέχρι το κέντρο του.
Πιάστε την απέναντι άκρη και διπλώστε την πάνω από την προηγούμενη. Θα έχετε τώρα μπροστά σας ένα παραλληλόγραμμο. Ραντίστε με βούτυρο.
Διπλώστε τις δύο άκρεςφέρνοντας την μία πάνω στην άλλη και φτιάξτε ένα τετράγωνο φάκελο. Βάλτε τον φάκελο στο κέντρο του ταψιού και αλείψτε την επιφάνειά του με βούτυρο.
Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο καιμε τις άλλες δύο πεντάδες των φύλλων. Θα φτιάξετε έτσι άλλους δύο φακέλους και θα τους τοποθετήσετε πάνω από τον πρώτο.
Με τις παλάμες σας, σιγά σιγά και ξεκινώντας από το κέντρο,πατήστε με δύναμη και προσπαθήστε να απλώσετε τη ζύμησε όλη την επιφάνεια του ταψιού…
Ψήστε στους 180 με 200 βαθμούς για τρία τέταρτα με μία ώρα, να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.