Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Το "βάπτισμα" του κοτόπουλου: Αυτή είναι η ιδανική μαρινάδα για να απογειώσει το ψητό σας

Θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας!

10 Φεβρουαρίου 2023 13:32
Το
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ψητό κοτόπουλο είναι αναμφισβήτητα η πιο αγαπημένη επιλογή όλης της οικογένειας και όχι άδικα, αφού είναι και γευστικό και υγιεινό. Για να το κάνουμε και έξτρα απολαυστικό, το μυστικό είναι να μην παραλείπουμε το μαρινάρισμα. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να μαγειρέψετε σωστά το κοτόπουλο.

Οι μαρινάδες είναι στην ουσία το «βάπτισμα» του κρέατος, των θαλασσινών και των λαχανικών σε διάφορα στεγνά ή υγρά μίγματα από ελαιόλαδο, κρασί, χυμούς εσπεριδοειδών, αρωματικά, μπαχαρικά ή εξωτικά υλικά, σε κλασικούς ή και πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς. Τοποθετώντας τα ωμά υλικά στη μαρινάδα για αρκετό χρόνο, ενισχύεται η γεύση τους και εν τέλει η νοστιμιά τους.

Το κάθε υλικό βέβαια, συνδυάζεται με διαφορετική μαρινάδα. Το κοτόπουλο για παράδειγμα, αγαπάει τα αρώματα και ταιριάζει πολύ με τα εσπεριδοειδή. Χυμός λεμονιού, μουστάρδα, ελαιόλαδο και ρίγανη είναι μια κλασική επιλογή για το κοτόπουλο. Αλλά και μία μαρινάδα με χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, ελαιόλαδο, σκόρδο, δεντρολίβανο είναι ένας ακόμη επιτυχημένος συνδυασμός για πουλερικά. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε να μαρινάρετε φτερούγες ή κοπανάκια σε αρωματική σάλτσα πέστο.

Το 'βάπτισμα' του κοτόπουλου: Αυτή είναι η ιδανική μαρινάδα για να απογειώσει το ψητό σας

Αγαπημένο «ταίρι» του κοτόπουλου είναι και το γιαούρτι, που μπορείτε να συνδυάσετε με σκόρδο, χυμό λεμονιού, δυόσμο ή βασιλικό και πάπρικα. Αν πάλι θέλετε να προσθέσετε αλκοόλ, συστήνουμε ανεπιφύλακτα μπίρα παρέα με μουστάρδα και μέλι, που σίγουρα θα κάνει τη διαφορά.

Για όσους αναζητούν κάτι πιο ιδιαίτερο, προτείνουμε μια εξωτική μαρινάδα με σόγια σος, σκόρδο, τσίλι, τζίντζερ, μέλι, κόλιανδρο, ντομάτα και λάιμ. Τέλος, μια λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου καλή επιλογή για το μαρινάρισμα είναι και η άλμη, που βοηθάει τόσο στο σωστό αλάτισμα του κοτόπουλου όσο και στην αύξηση της κατακράτησης υγρών κατά το ψήσιμο, για έξτρα ζουμερό αποτέλεσμα. Για το μαρινάρισμα σε άλμη, το κοτόπουλο βυθίζεται σε νερό συγκεκριμένης περιεκτικότητας σε αλάτι και διάφορα άλλα υλικά (όπως γλυκαντικά, μπαχαρικά, βότανα κ.λπ.) και παραμένει εκεί για κάποιες ώρες. Κατόπιν μαγειρεύεται κανονικά στη σχάρα, στο φούρνο ή σοτέ στο τηγάνι.

Επιλέξτε τη μαρινάδα που ταιριάζει περισσότερο στα δικά σας γούστα και μην ξεχνάτε να δώσετε χρόνο στη διαδικασία. Να θυμάστε ότι στην περίπτωση του κοτόπουλου, απαιτείται λιγότερος χρόνος μαριναρίσματος απ’ ό,τι στα κρεατικά, ωστόσο, καθοριστικό του χρόνου παραμονής σε μαρινάδα είναι και το μέγεθος των κομματιών.

Θα σας τρέχουν τα σάλια: Η εύκολη συνταγή για σουφλέ κοτόπουλο – Φτιάχνεται με μανιτάρια και μυρωδικά

Το Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς τους καλοφαγάδες μία συνταγή που θα σας ξετρελάνει. Είναι η ωραιότερη συνταγή για σουφλέ κοτόπουλο. Είναι απλή και περιέχει μανιτάρια και μυρωδικά.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Ξεχάσατε να ξεπαγώσετε το κοτόπουλο; Υπάρχει τρόπος να το διορθώσετε στο πι και φι πριν το μαγείρεμα

Τα υλικά της συνταγής για το σουφλέ

  • 3 μπούτια κοτόπουλου (κατά προτίμηση συσκευασμένα) χωρίς το κόκκαλο
  • 150 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 350 ml κρέμα γάλακτος
  • 400 γραμ. τυριά τριμμένα (γκούντα, γραβιέρα, κασέρι κλπ.)
  • 1 αυγό
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 5 φέτες μπέϊκον κομμένες σε κύβους
  • 1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι- πιπέρι
  • μερικές φέτες τυρί του τοστ

Η εκτέλεση της συνταγής για το σουφλέ

Θα σας τρέχουν τα σάλια: Η εύκολη συνταγή για σουφλέ κοτόπουλο – Φτιάχνεται με μανιτάρια και μυρωδικά

Βράζουμε το κοτόπουλο, σε αλατισμένο νερό, το αφήνουμε να στραγγίσει και το κόβουμε μικρά κομματάκια.

Τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια σε λίγο λάδι ή βούτυρο. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και το μπέικον. Αφού τα σοτάρουμε όλα αυτά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το αυγό χτυπημένα ελαφρώς. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για λίγο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ [25 Χ 35 εκ. περίπου] βάζουμε τα κομματάκια του κοτόπουλου μαζί με τα τριμμένα τυριά, το αλάτι, το πιπέρι και τον άνηθο ανακατεύοντας τα όλα καλά. Κατόπιν προσθέτουμε όλο το μείγμα από τα σοταρισμένα υλικά που φτιάξαμε πριν και ανακατεύουμε πάλι καλά.

Στρώνουμε μέσα στο πυρέξ το μείγμα και βάζουμε από πάνω τις φέτες του τοστ. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα, στην κάτω σκάλα του φούρνου, και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να μην ψηθεί αμέσως το τυρί.

Ξεσκεπάζουμε στο τέλος για να ροδοκοκκινίσει ελαφρώς το τυρί.

Κρατείστε λίγο μπέϊκον ψιλοκόψτε το και πασπαλίστε το φαγητό πριν το ψήσετε ή μπορείτε να σερβίρετε και σε ατομικά φορμάκια ατομικές μερίδες.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share