Δεν είναι μόνο για καθάρισμα: Γλυκό ψυγείου με μαγειρική σόδα και γιαούρτι έτοιμο σε 5'
Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Αν ψάχνετε μια εύκολη, γρήγορη και νόστιμη συνταγή για το κυριακάτικο τραπέζι, σας προτείνουμε ένα εκπληκτικό γλυκό ψυγείου με γιαούρτι και μαγειρική σόδα, που ετοιμάζεται σε πέντε μόλις λεπτά. Με την ευκαιρία, δείτε αυτό το λαχταριστό γλυκό ψυγείου με ζαχαρούχο γάλα.
Υλικά
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (400 γραµ.)
- 3 αυγά χωρισμένα
- 250 γραµ. ζάχαρη
- 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
- 2 βανίλιες
- 300 γραµ. ψιλό σιμιγδάλι
- 1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
- 1/4 φλ. ούζο (ή έξτρα χυμό πορτοκαλιού)
Για το σιρόπι
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1¾ φλ. νερό
- φλούδα λεμονιού
- χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε μαρέγκα μέχρι να κάνει απαλές κορυφές.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, τις βανίλιες και τη ζαχαρη και τα χτυπάμε με μιξερ χειρος μέχρι να αφρατέψουν καλά.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το μπεικιν και το σιμιγδαλι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Διαλύουμε τη σόδα μας στο χυμό πορτοκαλιού και περιχύνουμε τα υλικά.
- Προσθέτουμε το ούζο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα κι απαλά αναδιπλώνουμε τη γιαουρτίνη με σπατουλα ούτως ώστε να χαθεί η μαρέγκα στο μείγμα.
- Αδειάζουμε τη γιαουρτίνη σε καλά βουτυρωμένο ταψί 30 εκατοστών.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε την γιαουρτίνη Πελοποννήσου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C, στον αέρα, για περίπου 40΄μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνεια.
- Αφού κρυώσει η γιαουρτίνη, την κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε σιγά σιγά με το ζεστό σιρόπι.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να ρουφήξει όλο το σιρόπι.
- Μπορείτε να αλείψετε τη γιαουρτίνη με μια ελαφριά κρέμα λεμονιού.
- Παγώστε τη γιαουρτίνη στο ψυγείο.
Για το σιρόπι
- Βάζουμε τη ζαχαρη, το νερό, τη φλούδα σε κατσαρολα να βράσουν.
- Ανακατεύουμε το σιρόπι μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού και βράζουμε για 2-3΄.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού στο τέλος.
- Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και η γιαουρτίνη κρύα, σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: Argiro.gr
«Αμαρτωλό» γλυκό ψυγείου: Σοκολατένιο και πεντανόστιμο με μπισκότα σαβαγιάρ
Μια υπέροχη, απλή, ανάλαφρη και πανεύκολη συνταγή για γλυκό ψυγείου με μπισκότα σαβαγιάρ, κρέμα σοκολάτας κουβερτούρας, σαντιγί, γαρνιρισμένη με τρίμμα και φλύδα σοκολάτας.
Αν είστε λάτρεις των πιο παραδοσιακών γεύσεων, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το τέλειο πολίτικο εκμέκ.
Υλικά συνταγής
- 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομματάκια
- 250 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 καψουλίτσες βανίλιας
- 500 γρ. σαβουαγιάρ
- 200 γρ. αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα
Για τη σαντιγί:
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης 36 % λιπαρά
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
Για μούλιασμα των σαβουαγιάρ:
- 1 κ.σ. κονιάκ
- 500 ml γάλα
- τρίμμα, φλύδες σοκολάτας και κερασάκια για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
Λιώνετε σε μπεν μαρί τα κομματάκια σοκολάτας. Σε μεγάλο μπολ βάζετε τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ρίχνετε τη λιωμένη κουβερτούρα και συνεχίζετε το χτύπημα για 2-3 λ ακόμα να ενσωματωθεί πλήρως. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 15-20 λ μέχρι να κρυώσει.
Για το μούλιασμα των σαβουαγιάρ: Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψάκι 25 εκ. με αποσπώμενη βάση ή τσέρκι. Αδειάζετε το κονιάκ και το γάλα σε ένα μπολ και βουτάτε [ίσα να βραχούν] ένα ένα τα σαβουαγιάρ. Στρώνετε μια στρώση σαβουαγιάρ στη βάση του ταψιού. Από πάνω στρώνετε ισομερώς τη 1/2 κρέμα σοκολάτας και τη πασπαλίζετε με το μισό φιλέ αμυγδάλου.
Επαναλαμβάνετε με μια στρώση σαβουαγιάρ, βουτηγμένα στο γάλα με το κονιάκ και την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο 1/2 φιλέ αμυγδάλου και βάζετε στο ταψί τη τούρτα για 1 ώρα να παγώσει.
Για τη σαντιγί: Σε καθαρό και στεγνό μπολ βάζετε τη κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε με το μίξερ. Αφού αφρατέψει προσθέτετε, συνεχίζοντας το χτύπημα, σταδιακά τη ζάχαρη άχνη και τις βανίλιες. Μόλις έχετε μια πηχτή σαντιγί, σκεπάζετε το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει η σαντιγί.
Μόλις παγώσει το γλυκό, το βγάζετε από το ψυγείο και το ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Το αλείφετε περιμετρικά και στη κορυφή με τη σαντιγί [κρατάτε λίγη για γαρνίρισμα] και πασπαλίζετε με τρούφα σοκολάτας στα πλάγια και με φλύδες σοκολάτας στη κορυφή.
Κάνετε στη κορυφή μερικές ροζέτες με λίγη σαντιγί και προαιρετικά γαρνίρετε και με κερασάκια γλυκό κουταλιού ή γλασέ, μαρασκίνο ή φρέσκο φρούτο επιλογής σας σε κομματάκια.