Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023

Μοσχομύρισε Αιγαίο: Ξεσκέπαστη τυρόπιτα με ζύμη πίτσας και μυζήθρα όπως την τρώνε στις Κυκλάδες

Πρωτότυπη και λαχταριστή συνταγή

7 Φεβρουαρίου 2023 16:40
Μοσχομύρισε Αιγαίο: Ξεσκέπαστη τυρόπιτα με ζύμη πίτσας και μυζήθρα όπως την τρώνε στις Κυκλάδες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μήλος, Κίμωλος και Φολέγανδρος φημίζονται για τις τυρένιες τους, τυρόπιτες ανοιχτές σαν τάρτες, με το ζυμάρι να θυμίζει αυτό της πίτσας. Με την ευκαιρία, δείτε την μπισκοτένια τυρόπιτα με 2 τυριά και γιαούρτι.

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 700 γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα
  • 700 γρ. ξινομυζήθρα ή κατίκι Δομοκού (παραδοσιακά στο νησί φτιάχνουν την τυρένια με μανούρα Φολεγάνδρου, το τυρί όμως αυτό δεν το βρίσκουμε εκτός νησιού)
  • 3 αυγά
  • αλάτι

Για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά (18 γρ.)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • περίπου 800 ml χλιαρό νερό

Μοσχομύρισε Αιγάιο: Ξεσκέπαστη τυρόπιτα με ζύμη πίτσας και μυζήθρα όπως την τρώνε στις Κυκλάδες

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε τυρένια Φολεγάνδρου, αρχικά αναμειγνύουμε, σε ένα μπολ, τα υλικά του φύλλου και ζυμώνουμε καλά ώσπου να ενωθούν και να έχουμε ένα σφιχτό ζυμάρι.
  • Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
  • Παράλληλα σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στη λειτουργία του αέρα.
  • Ανοίγουμε φύλλο όπως για λεπτή πίτσα, περίπου 0,5 εκ.
  • Κόβουμε με ένα πιατάκι φρούτου δισκάκια φύλλου και βάζουμε στο καθένα περίπου 2 κουταλιές γέμιση.
  • Αφήνουμε περίπου ένα δάχτυλο περιθώριο γύρω γύρω για να γυρίσουμε το φύλλο και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, χωρίς όμως να το κλείσουμε αλλά αφήνοντας την τυρένια ακάλυπτη, γυρνάμε δηλαδή το φύλλο 2-3 εκ. ίσα ίσα να καλύψει τις άκρες της γέμισης.
  • Ψήνουμε, την τυρένια, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω.

Τυρόπιτα μόνο με 5 υλικά: Η πιο εύκολη και γευστική συνταγή για την αγαπημένη πίτα μικρών και μεγάλων

Από τις χαρακτηριστικότερες ρουμελιώτικες πίτες, η τυρόπιτα με πολλά αυγά (από 5 μέχρι 9), που δίνουν ωραία, ζουμερή υφή στη γέμιση, έντονο χρώμα και πλούσια γεύση. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα στην τοστιέρα έτοιμη σε 5'.

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα για πίτες (κάθε πακέτο περιέχει 8-9 χοντρά φύλλα)
    λιωμένο βούτυρο αγελάδος (ή πρόβειο), για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 9 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 750 γρ. φέτα βαρελίσια, πικάντικη, θρυμματισμένη
  • 300 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τυρένια απόλαυση: Στερεοελλαδίτικη τυρόπιτα με φέτα, αυγά και 4 ακόμα υλικά

Εκτέλεση

  • Για να ετοιμάσουμε την αυγόπιτα, κάνουμε ως εξής: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα αυγά, τη φέτα, το γάλα και το λιωμένο βούτυρο.
  • Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, πιπέρι και λίγο αλάτι, με προσοχή, γιατί η φέτα είναι αλμυρή και ανακατεύουμε.
  • Στρώνουμε στο ταψί 2 από τα φύλλα, βουτυρωμένα καλά έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα.
  • Αδειάζουμε τη μισή γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Καλύπτουμε με άλλα 2 φύλλα, βουτυρωμένα, και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
  • Τέλος, τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (θα έχουν μείνει 4 ή 5), τα οποία επίσης βουτυρώνουμε το καθένα χωριστά.
  • Κόβουμε το τμήμα των φύλλων που εξέχουν από το ταψί και φέρνουμε τις άκρες τους προς τα μέσα, τυλίγοντάς τες γύρω γύρω στα τοιχώματα του ταψιού.
  • Ραντίζουμε την πίτα με λίγο κρύο νερό, τη χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή σε ρόμβους και την ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
  • Σερβίρουμε την αυγόπιτα χλιαρή.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share