Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μιλάνε οι ειδικοί: Ποια είναι η διαφορά του έξτρα παρθένου από το ελαιόλαδο - Πώς το ξεχωρίζουμε

Εσείς το γνωρίζατε;

7 Φεβρουαρίου 2023 11:53
Μιλάνε οι ειδικοί: Ποια είναι η διαφορά του έξτρα παρθένου από το ελαιόλαδο - Πώς το ξεχωρίζουμε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όταν λέμε έξτρα παρθένο εννοούμε το ελαιόλαδο που δεν υπόκεινται σε βιομηχανική επεξεργασία και είναι ακριβώς όπως μας το έδωσε η μητέρα φύση από το δέντρο της ελιάς. Πώς όμως το ξεχωρίζουμε;

Η Ελλάδα κατέχει πολύ υψηλή θέση στην παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου και το λάδι της θεωρείται από τα ποιοτικότερα παγκοσμίως μαζί με της Ισπανίας και της Ιταλίας. Με την ευκαιρία, δείτε με ποιο πάμφθηνο υλικό καθαρίζονται οι λεκέδες από ελαιόλαδο.

Εμείς σας παρουσιάζουμε μερικά από τα κόλπα που πρέπει να κάνεις για να καταλάβεις αν το λάδι που αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ είναι έξτρα παρθένο κι όχι νερωμένο ή αλλοιωμένο με άλλες διαλυτικές ουσίες. Πολλοί το διαλύουν για να κερδίσουν έτσι παραπάνω χρήματα.

  • Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς, ενώ ενδέχεται να παρουσιάζει ευχάριστη πικράδα και μικρής διάρκειας κάψιμο στον λαιμό.
  • Επίσης το “έξτρα παρθένο” ελαιόλαδο έχει βαθμό οξύτητας – εκφρασμένο σε ελαϊκό οξύ – που δεν υπερβαίνει το 0.8%. Η οξύτητα αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητα του ελαιόλαδου, καθώς όσο πιο χαμηλή είναι, τόσο πιο ποιοτικό το ελαιόλαδο.
  • Ο βαθμός οξύτητας του ελαιόλαδου αναγράφεται στη συσκευασία του, οπότε πρέπει να του δίνεις την πρέπουσα σημασία.

Προσοχή! Έτσι πρέπει να αποθηκεύσεις το ελαιόλαδο για να μην "ταγγίσει"

Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που ακούς ότι το ελαιόλαδο μπορεί να γίνει ακατάλληλο προς κατανάλωση, δηλαδή να ταγγίσει. Ξέρεις όμως ότι μπορείς εύκολα να το αποφύγεις;

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Πατάτες φούρνου "όαση": Η μαρινάδα με λεμόνι, ελαιόλαδο και 2 ακόμα υλικά που θα τις απογειώσουν

Πρόκειται για ένα από τα πιο βασικά υλικά της ελληνικής κουζίνας και σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, εμείς το χρησιμοποιούμε σε μεγάλες ποσότητες, προσθέτοντας άφθονο στα φαγητά και στις σαλάτες, ενώ το χρησιμοποιούμε και στο τηγάνισμα. Συνεπώς, φροντίζουμε πάντα να το προμηθευόμαστε σε μεγάλες ποσότητες και γι αυτό το λόγο, πρέπει και να το αποθηκεύουμε σωστά ώστε να μένει αναλλοίωτο και ασφαλές προς κατανάλωση.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν όμως, είναι να ταγγίσει, δηλαδή να αλλοιωθεί η γεύση, η οσμή και το χρώμα του, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως η επαφή με το φως και το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Υπάρχει όμως λύση, ώστε να παρατείνεις τη «διάρκεια ζωής» του ελαιολάδου σου και είναι πολύ πιο εύκολη από ο,τι ίσως πιστεύεις.

Προσοχή! Έτσι πρέπει να αποθηκεύσεις το ελαιόλαδο για να μην

Το παν είναι η σωστή αποθήκευση του. Αν παίρνεις δηλαδή λάδι σε μεγάλες ποσότητες και θέλεις να το έχεις στην κουζίνα σου σε μικρότερα μπουκάλια, που θα γεμίζεις ξανά και ξανά για να το προσθέτεις πιο εύκολα στο φαγητό, θα πρέπει να επιλέξεις σκούρα, αδιαφανή μπουκάλια με καπάκι,. Είναι επίσης σημαντικό να μην τοποθετεί το λάδι πάνω στον πάγκο της κουζίνας, όπου πιθανότατα θα είναι εκτεθειμένο στο φως του ήλιου, αλλά μέσα σε ένα δροσερό ντουλάπι, μακριά δηλαδή από την ηλεκτρική κουζίνα ή το ψυγείο.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share