Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Στικ με μους βανίλιας, επικάλυψη σοκολάτας & φουντούκια

4 Νοεμβρίου 2013
Στικ με μους βανίλιας, επικάλυψη σοκολάτας & φουντούκια

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

300ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
200ml γάλα πλήρες αγελαδινό
6 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους(120 γρ.)
3 βανίλιες σε σκόνη
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
15 γρ. φύλλα ζελατίνης
400 γρ. τυρί μασκαρπόνε

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος, λιωμένη
20ml ηλιέλαιο
150 γρ. φουντούκια λευκά, χοντροσπασμένα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Φτιάξτε τη µους βανίλιας.
Βάλτε τα φύλλα ζελατίνας σε ένα µπολ µε κρύο νερό να µαλακώσουν για 10΄-15΄. Παράλληλα ρίξτε σε µια µεσαία κατσαρόλα το γάλα, την κρέµα γάλακτος, τις βανίλιες, του κρόκους και τη ζάχαρη και τοποθετήστε τη σε µέτρια φωτιά να ζεσταθεί το µείγµα µέχρι να φτάσει στους 83 °C (θα το διαπιστώσετε µε θερµόµετρο ζαχαροπλαστικής), ανακατεύοντας συνεχώς µε έναν αυγοδάρτη. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέστε τα φύλλα ζελατίνης, αφού τα στραγγίσετε πολύ καλά µε τα χέρια σας. Μεταφέρετε το µείγµα σε ένα µπολ και βάλτε το στο ψυγείο για να σφίξει, για περίπου 1 ώρα. Μόλις σφίξει, προσθέστε στο µπολ το µασκαρπόνε και ανακατέψτε µε έναν αυγοδάρτη. Αδειάστε το µείγµα στον κάδο του µίξερ και χτυπήστε το σε δυνατή ταχύτητα µε το σύρµα (εξάρτηµα του µίξερ) µέχρι να διογκωθεί. Αποσύρετε τον κάδο από το µίξερ και µε ένα κουτάλι γεµίστε µε τη µους µια σακούλα ζαχαροπλαστικής. Στρώστε µε αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος µια επιφάνεια εργασίας και φτιάξτε µε τη σακούλα ζαχαροπλαστικής 25-30 στικ µήκους 5 εκ. και πάχους 1 εκ. Βάλτε την πιατέλα µε τα στικ στην κατάψυξη για 1 ώρα και 30΄.

Φτιάξτε την επικάλυψη. Γεµίστε µια µεσαία κατσαρόλα µε νερό µέχρι τη µέση και εφαρµόστε στο χείλος της ένα µεταλλικό µπολ ίδιου µεγέθους (διαδικασία µπεν µαρί). Βάλτε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά. Ρίξτε στο µπολ τη σοκολάτα, αφού την ψιλοκόψετε, και αφήστε τη να λιώσει. Προσθέστε το ηλιέλαιο και ανακατέψτε µε µια σπάτουλα σιλικόνης ή ένα κουτάλι να οµογενοποιηθούν. Αποσύρετε από τη φωτιά. Ρίξτε τα φουντούκια στο µούλτι και πατήστε 2-3 φορές διαδοχικά το On/Off µέχρι να θρυµµατιστούν, αλλά όχι να γίνουν σκόνη. Αδειάστε τα σε ένα µπολ.

Μοντάρετε τα στικ. Βγάλτε την πιατέλα από την κατάψυξη και καρφώστε σε κάθε στικ ένα καλαµάκι για σουβλάκι. Βουτήξτε τα στικ στη λιωµένη σοκολάτα και κυλήστε τα στα σπασµένα φουντούκια. Αφήστε λίγο να κρυώσουν, ξαναβουτήξτε τα στη σοκολάτα και περάστε τα και µια δεύτερη φορά από τα φουντούκια. Τοποθετήστε τα σε µια επιφάνεια εργασίας µε αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος και αφήστε τα να σταθούν για 30΄ πριν σερβίρετε.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share