Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θα γίνει της φέτας: Συνταγή για λαχταριστό "κορμό" με πολύχρωμες πιπεριές και τυρί φέτα

Δροσερό και νόστιμο μεζεδάκι

27 Ιανουαρίου 2023 13:29
Θα γίνει της φέτας: Συνταγή για λαχταριστό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μία μοναδική συνταγή με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη μας φέτα σε συνδυασμό με πολύχρωμες πιπεριές για γεύση που θα συναρπάσει. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο για να μην μουχλιάσει η φέτα στο ψυγείο.

Υλικά

  • 300 gr φέτα
  • 100 ml γάλα
  • 6 gr ζελατίνη σε σκόνη ή σε φύλλα
  • 6-8 πιπεριές διαφόρων χρωμάτων
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ξίδι
  • 2 κουταλιές κάππαρη ή/και ψιλοκομμένες ελιές
  • 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τις πιπεριές, τις χωρίζουμε στα δύο και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τις βάζουμε στους 200ο C, στο γκριλ σε σχάρα πάνω από τη μέση του φούρνου να ψηθούν και να καψαλιστούν ελαφρά. Τις καλύπτουμε με σακούλα για να βγάλουμε εύκολα τη φλούδα τους. Αφού τις καθαρίσουμε, τις αλατίζουμε και τις μαρινάρουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ξύδι.
  • Διαλύουμε τη ζελατίνη σε 2-3 κουταλιές κρύο νερό. Ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε το διάλυμα της ζελατίνης. Ανακατεύουμε καλά. Λιώνουμε με ένα πιρούνι τη φέτα να γίνει σαν κρέμα και προσθέτουμε το γάλα (με τη ζελατίνη). Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την κάππαρη και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά. Σε μακρόστενη φόρμα με διαστάσεις περίπου 20Χ8 (εγώ εδώ έχω χρησιμοποιήσει φόρμα αλουμινίου μιας χρήσης) στρώνουμε μεμβράνη τροφίμων και καλύπτουμε με κομμάτια από τις πιπεριές εναλλάσσοντας τα χρώματα.
  • Συνεχίζουμε με κρέμα τυριού, πάλι πιπεριές, πάλι κρέμα μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να στερεοποιηθεί καλά ο κορμός μας και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Θα γίνει της φέτας: Συνταγή για λαχταριστό 'κορμό' με πολύχρωμες πιπεριές και τυρί φέτα

Δε θα μείνει ψίχουλο στο ταψί: Σερραϊκή μπουγατσοτυρόπιτα με σιμιγδάλι και φέτα που θα λατρέψετε

Τι θα λέγατε για μια πεντανόστιμη, παραδοσιακή μπουγάτσα με τυρί; Είναι ιδανική για όλες τις ώρες, από το πρωί για ένα αρχοντικό πρωινό με το καφεδάκι σας μέχρι το βράδυ σαν ένα λαχταριστό γεύμα.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, η φήμη της είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα. Η μπουγάτσα είναι γνωστή σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία (ακόμα και στην Αυστρία), όπου τη συναντάμε σχεδόν με το ίδιο όνομα.

Συνήθως πρόκειται για πίτα, γεμιστή με τυρί, και αυτό που τη διαφοροποιεί από μια τυπική τυρόπιτα είναι η ζύμη της. Στην Ελλάδα μπουγάτσα είναι σχεδόν αποκλειστικά πίτα με φύλλα που αλείφονται στο άνοιγμά τους με άφθονο βούτυρο. Αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο, θα χρησιμοποιήσουμε 10 φύλλα κρούστας (μισά πάνω, μισά κάτω).

Δείτε επίσης: «Μηλίνα» σαν λουκούμι - Η παραδοσιακή εβρίτικη τυρόπιτα με φέτα και πέτουρα

Υλικά

Συνταγή για μπουγάτσα τυρί

Για τα φύλλα

  • 620 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 270 ml νερό
  • 1 κοφτή κουτ. γλυκού αλάτι
  • 70 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + 150 γρ. επιπλέον, για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια
  • 150 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 900 ml κατσικίσιο γάλα
  • 1 κιλό φέτα, θρυμματισμένη
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκος αυγού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Φύλλα

  • Για τα φύλλα της μπουγάτσας, σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
  • Σκεπάζουμε τον κάδο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Τη ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά, τη μεταφέρουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
  • Τα πλάθουμε σε μπάλες, τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα αλείφουμε με λίγο από το επιπλέον βούτυρο.
  • Αφήνουμε τα φύλλα της μπουγάτσας να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.
  • Αλείφουμε με λίγο από το επιπλέον βούτυρο τον πάγκο εργασίας και ακουμπάμε εκεί μία από τις μπάλες ζύμης.
  • Την πιέζουμε με την παλάμη για να πλατύνει και στη συνέχεια την ανοίγουμε μέχρι να γίνει πάρα πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο, φύλλο.
  • Για να το πετύχουμε αυτό, αρχίζουμε να τραβάμε προσεκτικά το ελαφρά ανοιγμένο φύλλο από τις άκρες και στη συνέχεια το ανασηκώνουμε πεταχτά στον αέρα μερικές φορές, μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να απλώνει και να λεπταίνει.
  • Το γυρνάμε κάθε φορά από διαφορετική πλευρά και επαναλαμβάνουμε το τράβηγμα και τίναγμα, ώστε να ανοίξει γύρω γύρω ομοιόμορφα.
  • Τακτικά, για να μη σχιστεί, το αλείφουμε με λίγο βούτυρο. (Αν μας φαίνεται δύσκολο, απλώς το ανοίγουμε με τη βέργα.)
  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε λίγο και ισιώνουμε τις άκρες του φύλλου ώστε να γίνει ορθογώνιο.
    Στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και ακουμπάμε εκεί το φύλλο.
  • Το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, τα βουτυρώνουμε και τα τοποθετούμε πάνω στο πρώτο φύλλο.

Γέμιση

  • Για τη γέμιση της μπουγάτσας, σε μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
  • Ρίχνουμε πασπαλιστά και σε δόσεις το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ένα σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια πολύ πηχτή κρέμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς, για να διαλυθούν τυχόν κόμποι, ρίχνουμε και λίγο αλατοπίπερο και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει μια κρέμα που να αρχίσει να πήζει.
  • Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά και τον κρόκο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το τυρί να λιώσει και η κρέμα να γίνει λεία.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, την αδειάζουμε σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε.
  • Αφήνουμε τη γέμιση της μπουγάτσας να κρυώσει. Όσο κρυώνει, θα πήζει, μέχρι που θα κόβεται με το μαχαίρι.

Μπουγάτσα

  • Ανακατεύουμε καλά την κρέμα με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψει.
  • Την απλώνουμε στο κέντρο των φύλλων και φέρνουμε τις άκρες τους προς το κέντρο, ώστε να καλύψουμε τελείως τη γέμιση και να φτιάξουμε έναν μεγάλο φάκελο.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λιωμένο βούτυρο.
  • Για τη μπουγάτσα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και ψήνουμε την πίτα για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Αφήνουμε να γίνει χλιαρή, κόβουμε σε μικρά κομμάτια και σερβίρουμε τη μπουγάτσα.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share