Λαχταριστή στριφτή τυρόπιτα της γιαγιάς - Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Η πλέον παραδοσιακή συνταγή στο... πιάτο σας
Δεν υπάρχει καλύτερη πίτα από αυτή που φτιάχνουν οι αγαπημένες μας γιαγιάδες. Αυτές ξέρουν να βάζουν μέσα όλη τους την τέχνη και την αγάπη, ενώ τα μυστικά τους δίνουν το κάτι παραπάνω στη γεύση.
Αν θέλεις και εσύ να φτιάξεις τυρόπιτα σαν αυτή που φτιάχνουν οι γιαγιάδες, τότε η παρακάτω συνταγή για στριφτή τυρόπιτα είναι για εσένα. Με την ευκαιρία, παραθέτουμε την τέλεια συνταγή για πανεύκολα τυροπιτάκια με γέμιση ανθότυρο και φέτα
Υλικά
Περίπου 700 γρ αλεύρι
500 ml νερό
2 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές ξύδι
2 κουταλιές νισεστέ
500 γρ Φέτα
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα σκεύος βάζουμε περίπου 500 γρ αλεύρι και κάνουμε ένα βαθούλωμα στην μέση.
Προσθέτουμε το νερό, το λάδι, το ξύδι, λίγο αλάτι, το νισεστέ και ανακατεύουμε καλά.
Ενσωματώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι σιγά σιγά μέχρι που να γίνει ζύμη.
Την χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο σκεύος, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Αλευρώνουμε καθαρό τραπεζομάντιλο και ανοίγουμε τα μπαλάκια σε λεπτά φύλλα.
Τοποθετούμε Φέτα σε δύο πλευρές και τυλίγουμε όπως σας δείχνουμε.
Προαιρετικά στην Φέτα ενσωματώνουμε 3 αυγά.
Χωρίζουμε τα ρολά και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί 36 εκατοστών.
Βουτυρώνουμε καλά και ραντίζουμε λίγο νερό.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Σαΐνι η γιαγιά: Το κόλπο με το μαχαίρι για να κόβει εύκολα το ψωμί ακόμα και όταν είναι σκληρό
Το ψωμί είναι το βασικό στοιχείο του ελληνικού τραπεζιού, είναι κάτι σαν ιεροτελεστεία, που δεν μπορεί να απουσιάζει. Μάλιστα η γιαγιά μας είχε τα δικά της κόλπα όταν ερχόταν η ώρα να το κόψει σε φέτες. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο με το ψωμί στο πόδι.
Αν το ψωμί είχε σκληρύνει, έπαιρνε το μαχαίρι που θα έκοβε και το ζέσταινε για να κοπεί το ψωμί χωρίς κόπο. Εσείς το ξέρατε αυτό το κόλπο; Μια δοκιμή θα σας πείσει.