Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τάρτα σοκολάτα με φουντούκι

1 Νοεμβρίου 2013
Τάρτα σοκολάτα με φουντούκι

Υλικά
Για τη ζύμη

1 φλιτζ. τσαγ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
3 φλιτζ. τσαγ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη
1 ½ κ.σ. κακάο
2 κ.σ. μπράντι
1 κρόκο αυγού μεσαίου μεγέθους (20 γρ.)
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Λίγο βούτυρο (για άλειμμα)

Για τη γέμιση
½ φλιτζ.τσαγ. φρέσκο βούτυρο
1 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη
220 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55 % περιεκτικότητα σε κακάο)
4 αυγά μεσαίου μεγέθους (200 γρ.)
5 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. ποτό κιρς
100 γρ. φουντούκια ολόκληρα, αποφλοιωμένα

Εκτέλεση
1. Φτιάξτε τη ζύμη.
Βάλτε το βούτυρο να λιώσει. Βάλτε το αλεύρι (αφού το κοσκινίσετε) με το μπέικιν πάουντερ, το κακάο και τη ζάχαρη, το μπράντι και τον κρόκο του αυγού στον κάδο του μίξερ. Ανακατέψτε με το εξάρτημα φτερό σε μέτρια ταχύτητα. Αναμείξτε το βούτυρο με όλα τα υλικά και συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι να έχετε μία ομοιογενή ζύμη.
2. Ανοίξτε την με πλάστη σε φύλλο πάχους 1,5-2εκ.
3. Αλείψτε με βούτυρο μια φόρμα για τάρτα με διάμετρο 26-28 εκατοστά και στρώστε τη ζύμη απλώνοντας την καλά, μέχρι τα τοιχώματα. Κόψτε ό,τι περισσεύει. Ψήστε τη βάση της τάρτας στους 170ο C στη μεσαία σχάρα για 30΄. Βγάλτε την από το φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.
4. Κόψτε τη σοκολάτα σε κομματάκια. Βάλτε τη σε ένα μεσαίο μεταλλικό μπόλ μαζί με τη ζάχαρη και το βούτυρο. Εφαρμόστε το στο χείλος μίας κατσαρόλας ίδιου μεγέθους που έχετε γεμίσει κατά τα 2/3 με νερό (διαδικασία μπεν μαρί). Βάλτε την σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά το μείγμα με σπάτουλα σιλικόνης. Μόλις γίνει λείο, βγάλτε το από τη φωτιά.
5. Ξεχωρίστε του κρόκους των αυγών από τα ασπράδια. Ανακατέψτε λίγο λίγο το αλεύρι με το μείγμα της σοκολάτας, του κρόκους και το κιρς. Χτυπήστε τα ασπράδια με αυγοδάρτη σε ένα άλλο μπολ σε πολύ σφιχτή μαρέγκα και προσθέστε το στο μείγμα με τη σοκολάτα ανακατεύοντας συνεχώς.
6. Αδειάστε τη γέμιση της σοκολάτας απλώνοντας τη στην επιφάνεια της τάρτας. Ξαναβάλτε την τάρτα στο φούρνο για 10΄. Βγάλτε τη, γαρνίρετέ τη με τα φουντούκια όπως είναι ζεστή κι αφήστε τη για 5΄σε σβηστό φούρνο.
7. Η τάρτα σοκολάτα είναι έτοιμη. Μπορείτε να τη σερβίρετε ζεστή, αλλά και να την παγώσετε στο ψυγείο.

Συμβουλή
Προσέξτε να μην είναι δυνατή η φωτιά όταν βάλετε το μπολ με τα αυγά στο μπεν μαρί γιατί θα ψηθούν πολύ και θα γίνουν ομελέτα.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share