Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Σκληρά μπιφτέκια: Το υγιεινό μυστικό στην ζύμη του κιμά για αφράτο και ζουμερό αποτέλεσμα

Ξεχάστε τα ψωμιά

22 Δεκεμβρίου 2022 09:22
Σκληρά μπιφτέκια: Το υγιεινό μυστικό στην ζύμη του κιμά για αφράτο και ζουμερό αποτέλεσμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια Κυριακή που δεν περίσσευε το ψωμί, η μαμά μου είχε τη φαεινή ιδέα αντ' αυτού να βάλει στον κιμά για τα μπιφτέκια μερικές κουταλιές νιφάδες βρώμης. Έγιναν πιο τρυφερά και πιο αφράτα, οπότε η συνταγή καθιερώθηκε στην κουζίνα της. Έτσι έμαθα να τα φτιάχνω κι εγώ. Αργότερα τους πρόσθεσα λίγο ξύδι και τριμμένη ντομάτα, που τα κάνει ακόμα πιο μαλακά και νόστιμα. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο της γιαγιάς με το παγάκι για αφράτα μπιφτέκια.

Είναι το πιο εύκολο φαγητό που μπορείς να φτιάξεις. Ακολουθώντας μάλιστα το σύστημα της εργαζόμενης - νοικοκυράς - μητέρας, ζυμώνεις περισσότερα μπιφτέκια, τα βάζεις να παγώσουν σε ένα δίσκο σε απόσταση το ένα από το άλλο, για να μη κολλήσουν μεταξύ τους, και τα ρίχνεις πάλι στην κατάψυξη, σε σακούλι τροφίμων. Βγάζεις όσα σου χρειάζονται κάθε φορά και τα ψήνεις, όπως είναι κατεψυγμένα, στο φούρνο ή στην ψηστιέρα. Γίνονται μια χαρά.

Υπάρχει καλύτερο φαγητό από μπιφτέκια και μια μεγάλη σαλάτα από δίπλα; Εντάξει, θέλεις και φέτα και πατάτες τηγανητές. Αλλά αυτό το τελευταίο είναι αμαρτία, οπότε καλύτερα να αποφεύγεται. Εν ανάγκη κάντες ψητές μαζί με τα μπιφτέκια. Τότε πρέπει να ρίξεις στο ταψί λίγο νερό και χυμό λεμονιού.

Σκληρά μπιφτέκια: Το υγιεινό μυστικό στην ζύμη του κιμά για αφράτο και ζουμερό αποτέλεσμα

Υλικά

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2-3 ξερά κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 μικρές ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 6-8 κ.τ.σ. νιφάδες βρώμης
  • 1 κ.τ.σ. ξύδι
  • 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ξερή ρίγανη
  • λίγο μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνω καλά όλα μαζί τα υλικά.
  • Βάζω το μπολ για λίγη ώρα στο ψυγείο ώστε να αναμειχθούν τα αρώματά τους και η βρώμη να τραβήξει τα υγρά και να φουσκώσει.
  • Πλάθω μπιφτέκια με βρεγμένα χέρια και τα τοποθετώ σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι ή σε ταψάκι σκεπασμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Ψήνω στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο μεριές.

Ζουμερό κοτόπουλο: 4 απλά βήματα για να πετύχετε ένα υπέροχα μαγειρεμένο στήθος

Ένα από τα πιο δύσκολα κρέατα στο ψήσιμο, όμως έαν ξέρετε να το μαγειρεύετε με τα σωστά μπαχάρια, τα μυρωδικά και τις κατάλληλες τεχνικές ψησίματος, μπορεί να γίνει υπέροχο και ζουμερό.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Έκοψε το κοτόπουλο σε φέτες και τύλιξε ρολάκια με ένα μείγμα που θα σας τρέξουν τα σάλια (video)

Το κρέας του χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική. Κυρίως επιλέγουμε το στήθος κοτόπουλου, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ελαφριές συνταγές για σαλάτες, σε γέμιση για πίτες, αλλά και σε πιο χορταστικές και βαριές συνταγές. Όμως, αν δεν ξέρεις πώς να του φερθείς, μπορεί να καταλήξεις με ένα στεγνό και άνοστο κομμάτι κρέας.

Το μυστικό για να κάνεις ζουμερό στήθος κοτόπουλου

Ζουμερό κοτόπουλο: 4 απλά βήματα για να πετύχετε υπέροχα μαγειρεμένο στήθος

Μη φοβού. Σου βρήκα το μυστικό για να πετυχαίνεις ΠΑΝΤΑ ζουμερό και λαχταριστό στήθος κοτόπουλου. Αν θέλεις λοιπόν να ετοιμάσεις κρέας για να συνοδεύσεις τη σαλάτα σου ή την μακαρονάδα σου αυτό που πρέπει να κάνεις είναι το εξής:

  • Αρχικά χτύπα το στήθος με ένα βάζο ή με το ειδικό εργαλείο που μαλακώνει τα κρέατα ώστε να αποκτήσει το ίδιο πάχος το κομμάτι κρέατος που έχεις.
  • Αλατοπιπέρωσε και από τις δύο μεριές.
  • Ζέστανε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και πρόσθεσε το κοτόπουλο. Στο 1 λεπτό γύρισέ το και μετά σκέπασε το τηγάνι με ένα καπάκι. Χαμήλωσε τη φωτιά στο 2 (αν θεωρήσουμε ότι το μέτριο είναι το 4 και το μαξ το 8 στο μάτι της κουζίνας σου). Άφησε το κρέας έτσι για 10 λεπτά ΧΩΡΙΣ να σηκώσεις το καπάκι.
  • Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά σβήσε τη φωτιά. Άφησε για άλλα 10 λεπτά σκεπασμένο το τηγάνι. Δεν πρέπει να είναι ροζ στη μέση- σε αυτή την περίπτωση μπορείς να το βάλεις για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, σκεπασμένο σε ένα ταψάκι με αλουμινόχαρτο.

Αυτό που συμβαίνει όταν ετοιμάζεις έτσι το στήθος κοτόπουλο, είναι ότι βράζει σωστά και στο δικό του ζουμί. Έτσι, κρατάει όλη του τη νοστιμιά και γεύση. Μπορείς φυσικά να προσθέσεις όποιο άλλο μυρωδικό/ μπαχαρικό θέλεις πριν το βάλεις στο τηγάνι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτή την τεχνική θα αλλάξεις γνώμη για το στήθος κοτόπουλο και θα το φτιάχνεις πιο συχνά!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share