Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ψήσιμο μπριζόλας: Τα 2 βασικά λάθη που κάνουν όλοι και επηρεάζουν το αποτέλεσμα

Δώστε βάση!

19 Δεκεμβρίου 2022 14:45
Ψήσιμο μπριζόλας: Τα 2 βασικά λάθη που κάνουν όλοι και επηρεάζουν το αποτέλεσμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή κάτι: η μπριζόλα είναι ένα συγκεκριμένο κομμάτι του ζώου. Ως μπριζόλα όμως εννοούμε και οποιαδήποτε κοπή δίνει ως αποτέλεσμα κάτι που τη θυμίζει: παραλληλεπίπεδη, λεπτή η χοντροκομμένη, με ή χωρίς κόκκαλο που μπορεί να ψηθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα - αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν steak. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μπριζόλες πανέ στο τηγάνι με θυμάρι.

Τα λάθη που περιγράφουμε και οι λύσεις που προτείνουμε αφορούν όλα τα είδη του κρέατος: μοσχάρι, χοιρινό, αρνί. Με κάποιες όμως αναγκαίες διευκρινήσεις: οι θερμοκρασίες που δίνουμε, σχετικά με το βαθμό καταλληλότητας (σύμφωνα με τα γούστα μας) μιας μπριζόλας, δεν αφορούν τις χοιρινές μπριζόλες. Οι βαθμοί που θα πρέπει να αναπτύξει στο εσωτερικό της μια χοιρινή μπριζόλα (πρώτη ή λαιμού) οφείλουν να είναι μεγαλύτεροι καθαρά για λόγους υγιεινής.

Επίσης δεν έχουμε αναφερθεί σε ένα λάθος που κάνουν πολλοί: να γυρίζουν το κρέας κάθε 10, 20, 30 κ.λπ. δευτερόλεπτα - ψήθηκε η μια πλευρά; Γυρνάμε την μπριζόλα να ψηθεί κι η άλλη. Για το μοσχάρι και το χοιρινό είναι ένα λάθος που δεν επηρεάζει όμως το τελικό αποτέλεσμα, ενώ για ένα μεγάλης ηλικίας αιγοπρόβατο (τράγο, προβατίνα, γίδα) δεν αποτελεί λάθος - μια κοτολέτα από προβατίνα ή γίδα απαιτεί μεγάλους χρόνους άμεσου (με τη φωτιά από κάτω) ψησίματος και το τακτικό γύρισμα αποτρέπει το καρβούνιασμα.

Ψήσιμο μπριζόλας: Τα 2 βασικά λάθη που κάνουν όλοι και επηρεάζουν το αποτέλεσμα

Επίσης δεν ασχοληθήκαμε με το συνηθέστερο των λαθών (και πιο καθοριστικό) που κάνουμε όλοι: αγοράζουμε μπριζόλες από το σουπερ μάρκετ ή από τον (άψαχτο) χασάπη της γειτονιάς μας.

Δεν την άφησες να «ξεκρυώσει»

Ακουμπώντας μια μπριζόλα που μόλις έβγαλες από το ψυγείο πάνω στην καυτή σχάρα έχει ως αποτέλεσμα να υπερψηθεί επιφανειακά και να παραμείνει άψητη εσωτερικά. Το σωστό είναι να αφήνεις το κρέας για 30 λεπτά έως 1 ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος προτού το ψήσεις.

Δεν άφησες να κάψει καλά το τηγάνι ή το σχαροτήγανο

Εφόσον χρησιμοποιείς κάποιο από τα παραπάνω σκεύη (κατά προτίμηση μαντεμένιο) πρέπει να τα αφήσεις να κάψουν καλά - να καπνίσει ή να μην αντέχει η παλάμη σου πάνω από 10 δευτερόλεπτα από πάνω. Μόλις πέσει το κρέας στην καυτή επιφάνεια, η θερμοκρασία θα αρχίσει να κατεβαίνει. Αυτός είναι και ένας λόγος που η πλευρά που πέφτει πρώτη ψήνεται καλύτερα.

Πηγή: askmen.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share