Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αγκινάρες γεμιστές στον φούρνο

31 Οκτωβρίου 2013
Αγκινάρες γεμιστές στον φούρνο

ΥΛΙΚΑ
8 αγκινάρες μεγάλες φρέσκιες
Χυμός από 2 λεμόνια κομμένα
1 φλιτζ. τσαγ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ. γ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
για την γέμιση
2 φλ. τσαγ. ψίχα σταρένιου ψωμιού θρυμματισμένη
1 κ. σ. ελαιόλαδο
1/3 φλιτζ. τσαγ. παρμεζάνα τριμμένη
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ. γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
1 φλιτζ. τσαγ. ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
1 κ. σ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε με πιρούνι την θρυμματισμένη ψίχα ψωμιού με το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχετε βάλει σε δυνατή φωτιά, ρίξτε το μείγμα και τηγανίστε το για 10΄ περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να ροδίσει ομοιόμορφα. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.
3. Κόψτε με τα δάχτυλα τα εξωτερικά φύλλα από τις αγκινάρες και κρατήστε τα τρυφερά εσωτερικά φύλλα. Περιχύστε τις με το μισό χυμό από 1 λεμόνι για να μην μαυρίσουν .
4. Με ένα μικρό κουτάλι, αδειάστε με προσοχή το εσωτερικό της κάθε αγκινάρας και περιχύστε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
5. Φτιάξτε την γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε με ένα μεγάλο κουτάλι την τηγανισμένη ψίχα ψωμιού με την τριμμένη παρμεζάνα, το σκόρδο, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και το πιπέρι. Με το ίδιο κουτάλι, προσθέστε 2-4 κ. σ. ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και ανακατέψτε καλά μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.
6. Με ένα άλλο μεγάλο κουτάλι, γεμίστε κάθε αγκινάρα με το μείγμα, φροντίζοντας ώστε να καλύψετε τα 2/3 της.
7. Τοποθετήστε τις γεμισμένες αγκινάρες σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί μεσαίου μεγέθους που έχετε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε στους 200°C στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 20΄ ή μέχρι να κάνουν κρούστα.

Έξυπνη ιδέα
Καλό είναι να σκεπάσετε τις αγκινάρες με λαδόκολλα κατά το ψήσιμο, για να μην ξεραθούν.

Συμβουλή
Αφού περιχύσετε τις αγκινάρες με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν, αφήστε τις μέσα στο χυμό με λίγο νερό και απομακρύνετέ τις μόλις έρθει η ώρα να τις χρησιμοποιήσετε.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share