Όπως την έφτιαχνε κάποτε η γιαγιά: Τυρόπιτα με κολοκύθια έτοιμη στο «πι και φι»
Ιδανική για το κυριακάτικο τραπέζι
18 Δεκεμβρίου 2022 10:22
Από ATHENSMAGAZINE TEAM
Μια πίτα δεν μπορεί να λείπει από το τραπέζι της Κυριακής, γι’ αυτό σας έχουμε την ιδανική συνταγή. Δοκιμάστε αυτή την τυρόπιτα με κολοκύθια και με ελάχιστα υλικά, είναι οικονομική και γρήγορη στη προετοιμασία.
Υλικά (10 μερίδες)
1 πακέτο φύλλο κρούστας
4-5 κολοκύθια μέτρια
2 πατάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1/2 κιλό τυρί με λίγα λιπαρά
Λίγο λάδι για να ψήσουμε τα λαχανικά και να αλείψουμε τα φύλλα
Η εκτέλεση της συνταγής
Κόβουμε σε ροδέλες τα κολοκύθια και σε τετράγωνα κομμάτια τις πατάτες. Τα ψήνουμε σε κατσαρόλα, με το λάδι το κρεμμύδι και τη ντομάτα, για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ψηθούν. Η θερμοκρασία θα είναι στο μισό (αν το ανώτερο είναι το 6, τα ψήνω στο 2).
Σε ένα ταψάκι μετρίου μεγέθους βάζουμε λίγο λάδι και στρώνουμε τα μισά φύλλα.
Στο σκεύος που ψήσαμε τα λαχανικά βάζουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Μαστιχωτή και λαχταριστή: Τυρόπιτα με φέτα και μαστίχα έτοιμη σε 20'
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ξανθύνει.
Προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια αραιωμένη μπεσαμέλ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, τα αυγά, τη μαστίχα και τη
Φέτα Χωριό και τα ανακατεύουμε καλά.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 3 φύλλα, αφού τα λαδώσουμε και αυτά. Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί, σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνουμε, χαράζουμε την πίτα και την ψήνουμε για 1 ώρα.