Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

"Τεμπελόπιτα": Τυρόπιτα με 3 υλικά, χωρίς φύλλο και έτοιμη σε 20'

Θα την λατρέψετε

16 Δεκεμβρίου 2022 09:34
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ελαφριά, αρωματική και πεντανόστιμη, χωρίς ζυμώματα και άνοιγμα φύλλου. Αυτή η τυρόπιτα είναι έτοιμη μέσα σε 20 λεπτά. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μετσοβίτικη τυρόπιτα.

Υλικά

  • 750 γρ. γάλα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού - στα ράφια με τα άλευρα μεγάλων σούπερ μάρκετ)
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού λευκό τυρί άλμης με χαμηλά λιπαρά, θρυμματισμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κατίκι
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά, τριμμένο
  • 3 αυγά, προτιμάμε βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • πάπρικα σε νιφάδες

Εκτέλεση

  • Για την εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά με το λευκό τυρί και το κατίκι.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε την πολέντα με το μπέικιν πάουντερ.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα πολέντας-μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη.
  • Μόλις πήξει το μείγμα, το αδειάζουμε στο μπολ με τα αυγά και τα τυριά, προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο και την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  • Αλείφουμε με το μισό ελαιόλαδο ένα μέτριο ταψί, απλώνουμε μέσα το μείγμα, πασπαλίζουμε με το τριμμένο ρεγκάτο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο για να κάνει κρούστα.
  • Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  • Σερβίρουμε την εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο ζεστή, σε κομμάτια και συνοδεύουμε με μια λαχανοσαλάτα.

Η τυρόπια των Χριστουγέννων: Η απόλυτη συνταγή για το εορταστικό τραπέζι που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Μια μοναδική συνταγή για το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων που θα λατρέψουν όλοι. Αυτή η τυρόπιτα θα αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για την γιαγιαδίστικη τυρόπιτα με μυζήθρα.

Υλικά

  • 1 πακέτο ζύμη σφολιάτα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 500 γρ. γάλα
  • 2 αυγά
  • μπόλικο πιπέρι
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 300 γρ. ζαμπόν
  • 250 γρ. φέτα
  • 250 γρ. κασέρι
  • 250 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • Λίγο μαύρο σουσάμι
  • Διάλυμα αυγού

Η τυρόπια των Χριστουγέννων: Η απόλυτη συνταγή για το εορταστικό τραπέζι που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Εκτέλεση

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα σε κατσαρόλα (βούτυρο, σιμιγδάλι, γάλα, μοσχοκάρυδο και πιπέρι) και αφήνουμε να βράσουν και να δέσει η κρέμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα τυριά ψιλοκομμένα και το ζαμπόν ψιλοκομμένο.
  • Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, φροντίζοντας να ανασηκώσουμε το πλαϊνό τοίχωμα.
  • Αδειάζουμε την κρύα γέμιση. Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο και χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια για να εξατμίζονται οι υδρατμοί της γέμισης.
  • Αλείφουμε με διάλυμα αβγού και πασπαλίζουμε με μαυροσίσαμο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 45′, να ροδίσει και να φουσκώσει.
  • Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η ζαμπονοτυρόπιτα και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: argiro.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share