Η εκτέλεση της μαρινάδας με το ελαιόλαδο, το ξύδι και τη σόγια για μια τέλεια μπριζόλα
- Για να υπολογίσετε την ποσότητα σκεφτείτε ότι το ιδανικό είναι για μια μπριζόλα να αναμείξετε μια κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας, με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μια κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξύδι.
- Απλά χτυπήστε μαζί τα τρία υλικά. Αν θέλετε να βάλετε κάποιο έξτρα υλικό προσθέστε το σε αυτή τη φάση.
- Βάλτε τη μαρινάδα σας σε ένα μπολ ή σε ένα σακουλάκι βάλτε μέσα την μπριζόλα.
- Μαρινάρετε από 30 λεπτά έως 12 ώρες. Για μαρινάρισμα πέραν του μισάωρου βάλτε την μπριζόλα με τη μαρινάδα της στο ψυγείο.
- Βγάλτη την μπριζόλα από το ψυγείο μισή ώρα πριν τη μαγειρέψετε.
- Προθερμάνατε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Ψήστε την μπριζόλα για 4 με 5 λεπτά ανά πλευρά για medium-rare αποτέλεσμα, 5 με 6 λεπτά για medium αποτέλεσμα και 7 με 8 λεπτά για well-done αποτέλεσμα.
- Κατεβάστε την μπριζόλα από τη φωτιά και αφήστε να ξεκουραστεί για 3 με 7 λεπτά πριν την κόψετε…
Το μυστικό των σεφ: Το υλικό με το οποίο πρέπει να μαρινάρουμε το κοτόπουλο για να είναι ζουμερό
Το στήθος κοτόπουλου είναι σχετικά εύκολο να μαγειρευτεί, όμως τις περισσότερες φορές βγαίνει πολύ στεγνό.
Αν δεν θέλετε να σας στεγνώνει το κοτόπουλο κατά το μαγείρεμα, υπάρχει ένα κόλπο για να βγαίνει πάντα ζουμερό. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε για 30 λεπτά το κοτόπουλο σε νερό με αλάτι…τόσο απλό.
Όταν μουλιάζετε το κρέας σε αλατισμένο νερό το αναγκάζεται να απορροφήσει μέρος του νερού μέσω της όσμωσης, καθιστώντας το πιο ζουμερό όταν μαγειρεύεται . Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ξηρή άλμη, η οποία θα σας δώσει ένα τραγανό δέρμα, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τη φυσική υγρασία του κοτόπουλου. Με την ευκαιρία, δείτε για πόσο καιρό μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο.
Πρέπει να ξεπλύνετε το κοτόπουλο μετά το μαρινάρισμα;
Αφού περιμένετε τον κατάλληλο χρόνο, αφαιρέστε το κρέας από το αλατόνερο και στεγνώστε το με μια χαρτοπετσέτα. Δεν θα χρειαστεί να το ξεπλύνετε με φρέσκο νερό, εκτός και αν το έχετε αλατίσει κατά λάθος για πολλή ώρα. Ύστερα μπορείτε να μαγειρέψετε το κρέας σύμφωνα με την αγαπημένη σας συνταγή.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσετε το κοτόπουλο 30 λεπτά σε ένα απλό διάλυμα με 1/4 φλιτζάνι αλάτι διαλυμένο σε 4 φλιτζάνια νερό. Αυτός είναι όλος ο χρόνος που χρειάζεστε ώστε το κρέας να απορροφήσει αρκετή υγρασία, ώστε να μη στεγνώσει καθώς το μαγειρεύετε.
Κοτόπουλο στο φούρνο με special μυστικό για πατάτες που λιώνουν στο στόμα
Ένα από τα κλασικότερα σπιτικά φαγητά που στολίζουν εβδομαδιάια το οικογενειακό τραπέζι είναι φυσικά το κοτόπουλο με τις πατάτες.
Δείτε ποια παρτίδα κοτόπουλου αποσύρθηκε από τα σούπερμαρκετ
Η μαγεία κρύβεται στο σωστό μαρινάρισμα αλλά και στο σωστό ψήσιμο της πατάτας έτσι ώστε να πάρει από την μυρωδιά και το ζουμί του κρέατος και να λιώνει ταυτόχρονα στο στόμα. Ακούγεται καταπληκτικό! Πάμε να δούμε πώς θα το πετύχουμε.
Υλικά για το κοτόπουλο:
- 1 κιλό μπούτι κοτόπουλο
- 1 ½ κουταλάκι αλάτι
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλάκι κύμινο (αρτυσιά)
- ¼ φλ. ελαιόλαδο
- 2 πατάτες, 800γρ. περίπου
- 1 φλ. ντοματίνια
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- 4-5 κλωναράκια θυμάρι ή ένα κουταλάκι αποξηραμένο
- ½ φλ. νερό
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις ξεπλένουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια.
- Σε ένα μικρό μπολάκι, αναμιγνύουμε το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο. Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ και το περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα από τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί.
- Βάζουμε τις πατάτες στο μπολ και τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Βάζουμε τις πατάτες γύρω – γύρω από το κοτόπουλο.
- Βάζουμε στο μπολ, τα ντοματίνια, τα σκόρδα και ανακατεύετε.
- Τα βάζουμε στο ταψί με τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε το θυμάρι.
- Ρίχνουμε το νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα και 10 λεπτά.