Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023

Ψημένο ή άψητο ψωμί; Αυτό έχει τις λιγότερες θερμίδες

Η απορία του αιώνα επιτέλους απαντάτε!

30 Νοεμβρίου 2022 16:43
Ψημένο ή άψητο ψωμί; Αυτό έχει τις λιγότερες θερμίδες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ψωμί, είναι ένα αγαπημένο τρόφιμο για μικρούς και μεγάλους. Παρ' όλα αυτά, οι διατροφολόγοι συνιστούν πάντα τις πιο υγιεινές επιλογές, όπως είναι το ολικής άλεσης ή ακόμα και καθόλου. Πότε όμως είναι προτιμότερη η καταναλωσή του, ψημένο ή άψητο;

Δείτε επίσης το πιο σωστό τρόπο καθαρισμού φρυγανιέρας μέσα - έξω

Κι' όμως έχει διαφορά στο πόσο υγιεινό είναι το ψωμί από το ψήσιμο. Πάμε να καταλάβουμε το γιατί!

Κάτι, που μέχρι στιγμής ήταν πιο άγνωστο, είναι το γεγονός ότι όταν το ψήνουμε πριν το καταναλώσουμε, τότε δεν αποκλείεται να κερδίσουμε ορισμένα οφέλη για την υγεία.

Δείτε παρακάτω πώς μπορεί να συμβεί αυτό:

Σε βιοχημικό επίπεδο, συμβαίνει μια σειρά χημικών αντιδράσεων όταν το φρέσκο ​​ψωμί χάνει την υγρασία του και γίνεται καφέ, καθώς ψήνεται. Αυτό είναι γνωστό ως η αντίδραση Maillard και είναι υπεύθυνη για το χρυσαφένιο και καφετί χρώμα που αποκτά.

Το σημαντικό είναι ο τύπος ψωμιού που επιλέγουμε

Θρεπτική αξία:

Υπάρχει ένας κλασικός μύθος που λέει ότι όταν ψήνουμε το ψωμί «σκοτώνουμε» τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει. Το φρυγανισμένο ψωμί έχει τεχνικά ελαφρώς χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) επειδή αυτές οι χημικές αντιδράσεις που προαναφέρθηκαν διαλύουν τους υδατάνθρακες, όμως η διαφορά δεν είναι τεράστια μεταξύ του κανονικού ψωμιού και του ψημένου.

Το ψημένο ψωμί πέπτεται ευκολότερα:

Η χημική αντίδραση από το ψήσιμο ψωμιού, προκαλεί την αλλαγή των αμύλων. Ως αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να διευκολύνει την πέψη για κάποιον που μπορεί να δυσκολεύεται.

Παρόλα αυτά,ο τύπος ψωμιού που επιλέγετε είναι πιο σημαντικός για βέλτιστη πέψη από το αν το ψήνετε ή όχι.

Τι είναι καλό να αποφύγετε κατά το ψήσιμο:

Αν και μπορεί να είναι αρκετά νόστιμο το ψημένο ψωμί, καλό θα ήταν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην το κάψετε.

Ο λόγος δεν οφειλεται μόνο στο γεγονός ότι θα χάσει τη γεύση του αλλά σε κάτι που είναι πολύ πιο επικίνδυνο.

Όταν το ψωμί έχει καεί αρκετά, μπορεί να περιέχει μια πιθανή καρκινογόνο ένωση, που ονομάζεται ακρυλαμίδιο. Αυτή ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας εάν καταναλώνεται πολύ συχνά.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share