Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σοκολατένιο ρυζόγαλο!

29 Οκτωβρίου 2013
Σοκολατένιο ρυζόγαλο!

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ

900ml γάλα πλήρες
100 γρ. ρύζι Arborio
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
30 γρ. βούτυρο ανάλατο, αγελαδινό
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (70% περιεκτικότητα σε κακάο)
60 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΡΥΖΙ
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50ml νερό
35 γρ. κορν φλέικς ρυζιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Φτιάξτε το σοκολατένιο ρυζόγαλο.
Βάλτε το γάλα σε µια µεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε το ρύζι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Αφήστε το µείγµα σε δυνατή φωτιά να πάρει µια πρώτη βράση, ανακατεύοντας συνεχώς µε ξύλινη κουτάλα, και στη συνέχεια χαµηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 12΄-15΄ ή µέχρι να µαγειρευτεί το ρύζι, ανακατεύοντας πότε πότε για να µην κολλήσει.

Παράλληλα γεµίστε µια µεσαία κατσαρόλα κατά τα 2/3 µε νερό και εφαρµόστε στο χείλος της ένα µεταλλικό µπολ ίδιου µεγέθους (διαδικασία µπεν µαρί). Βάλτε τη σε µέτρια φωτιά και ρίξτε µέσα στο µπολ τη σοκολάτα κουβερτούρα σε κοµµάτια (κρατήστε λίγη για το γαρνίρισµα). Αφήστε τη να λιώσει, ανακατεύοντας µε µια σπάτουλα σιλικόνης και όταν είναι έτοιµη κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Κατεβάστε την κατσαρόλα µε το γάλα και το ρύζι από τη φωτιά και µε τη βοήθεια µιας ξύλινης κουτάλας ενσωµατώστε το βούτυρο ανακατεύοντας απαλά. Μόλις το µείγµα οµογενοποιηθεί, ρίξτε λίγο από το ρυζόγαλο στη λιωµένη σοκολάτα και ανακατέψτε. Έπειτα ρίξτε όλο το σοκολατένιο µείγµα µέσα στο ρυζόγαλο και ανακατέψτε τόσο όσο χρειάζεται για να οµογενοποιηθούν. Προαιρετικά προσθέστε τις σταφίδες και µοιράστε το ρυζόγαλο σε 6 ποτήρια. Τοποθετήστε ένα κοµµάτι πλαστικής µεµβράνης στην επιφάνεια κάθε ρυζόγαλου για να µην κάνει πέτσα και αφήστε τα στο ψυγείο για 2 ώρες ώστε να κρυώσουν.

Φτιάξτε το καραµελωµένο ρύζι. Βάλτε το νερό και τη ζάχαρη σε µια µικρή κατσαρόλα και βράστε το µείγµα σε µέτρια φωτιά µέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αποκτήσει παχύρρευστη υφή (όταν το θερµόµετρο ζαχαροπλαστικής δείξει 120 °C, το σιρόπι είναι έτοιµο). Στη συνέχεια προσθέστε τα κορν φλέικς ρυζιού και ανακατέψτε µε µια ξύλινη κουτάλα. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και συνεχίστε για λίγο το ανακάτεµα.

Καλύψτε το ταψί µε µια λαδόκολα. Aδειάστε το µείγµα στο ταψί. Απλώστε το µε µια µεταλλική σπάτουλα να πάει παντού οµοιόµορφα. Ψήστε το σε προθερµασµένο φούρνο για 10΄ στην µεσαία σχάρα στους 160 °C µέχρι να καραµελώσει. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσειγια 15΄-20΄ και να σκληρύνει. Στη συνέχεια σπάστε το µε τα χέρια σας σε µικρά άνισα κοµµάτια.

Βγάλτε το ρυζόγαλο 10΄ πριν το σερβίρετε από το ψυγείο. Πασπαλίστε την επιφάνεια µε κοµµάτια από το καραµελωµένο ρύζι και µε τριµµένη κουβερτούρα.

Tip: Επειδή χρησιμοποιείτε ρύζι Arborio, όταν μαγειρευτεί θα είναι τραγανό στο κέντρο, δηλαδή al dente.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share