Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Να γιατί δεν πρέπει να πιέζετε τα μπιφτέκια κατά το μαγείρεμα

Πώς αυτή σας η κίνηση επηρεάζει τη γεύση και την υγρασία τους

29 Νοεμβρίου 2022 15:25
Να γιατί δεν πρέπει να πιέζετε τα μπιφτέκια κατά το μαγείρεμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε κανέναν δεν αρέσει να τρώει σφιχτά και άνοστα μπιφτέκια. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν τα κόλπα και τα μυστικά για να βγουν τα μπιφτέκια σας σαν λουκούμι.

Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο για να μην κολλάνε τα μπιφτέκια στη σχάρα

Πότε να αλατίσετε τα μπιφτέκια για το μπάρμπεκιου

Μην αλατίσετε τα μπιφτέκια σας ακόμα, καθώς η καλύτερη στιγμή για να αλατίσετε τα μπιφτέκια σας είναι λίγο πριν τα βάλετε στη σχάρα. Μόλις η σχάρα σας είναι αρκετά καυτή, τοποθετείτε τα μπιφτέκια σας και ακούτε ένα ικανοποιητικό τσιτσίρισμα. Περιμένετε και καθώς περιμένετε, μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να πιέσετε τα μπιφτέκια με τη σπάτουλα σας, αλλά ό,τι κι αν κάνετε, μην ενδώσετε σε αυτόν τον πειρασμό!

Να γιατί δεν πρέπει να πιέζετε τα μπιφτέκια κατά το μαγείρεμα

Μην πιέζετε τα μπιφτέκια σας αν θέλετε ζουμερά και νόστιμα μπιφτέκια

Ίσως νομίζετε ότι πιέζοντας τα μπιφτέκια σας με τη σπάτουλα θα τα κάνετε να ψηθούν πιο γρήγορα ή θα τους προσθέσετε τα τέλεια σημάδια στη σχάρα. Δεν κάνει τίποτα από τα δύο, σύμφωνα με το The Kitchn. Ακόμη χειρότερα, αυτό που πραγματικά κάνετε είναι να πιέζετε όλους τους νόστιμους χυμούς και τις γεύσεις από το μπιφτέκι σας, εξηγεί το The Spruce Eats. Αυτό είναι ιδιαίτερα κακό αν χρησιμοποιείτε κάρβουνα, καθώς οι χυμοί που στάζουν στα κάρβουνα όχι μόνο θα προκαλέσουν φλόγα, αλλά θα προσθέσουν και μια γεύση άνθρακα στα μπιφτέκια σας, σύμφωνα με το Eat This, Not That!

Πιέζοντας προς τα κάτω τα μπιφτέκια σας είναι, επίσης, πιο πιθανό να κολλήσουν στη σχάρα καθιστώντας δύσκολο το γύρισμα του μπιφτεκιού -το οποίο πρέπει να κάνετε μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος για καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι, ανάλογα με το πόσο καλοψημένα σας αρέσουν τα μπιφτέκια σας, κάντε υπομονή για αυτά τα δύο έως πέντε λεπτά ανά πλευρά (ή χρησιμοποιήστε θερμόμετρο κρέατος αν δεν είστε σίγουροι), γυρίστε τα μία φορά και αφήστε τα μπιφτέκια ήσυχα. Το αποτέλεσμα θα είναι ζουμερά μπιφτέκια γεμάτα γεύση που αξίζει να περιμένετε.

Ζουμερά μπιφτέκια γεμισμένα με τυρί για...απόλυτη απόλαυση

Τα μπιφτέκια είναι μια κλασική συνταγή να μαγειρέψεις κρέας που συνήθως συντροφέυει το τραπέζι του σπιτιού τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Εάν βαρεθήκατε να μαγειρεύετε τα μπιφτέκια σας με τον κλασικό τρόπο στο φούρνο με πατάτες και ψάχνετε εναλλακτικές λύσεις πιο νόστιμες και πιο γρήγορες είστε στο σωστό άρθρο!

Δείτε επίσης πιο είναι το λάθος στο μαγείρεμα και σας καταστρέφετε το μπιφτέκι

Τα μπιφτέκια γεμιστά με τυρί που θα έχει λιώσει και θα αγγαλιάζει την γλώσσα μαγειρεμένα στο τηγάνι δηλαδή και ζουμερά και νόστιμα και πιο γρήγορα παρασκευασμένα είναι απόλυτη συνταγή για τα μπιφτέκια αυτήν την χρονιά που θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλά σας. Πάμε να δούμε πως θα την φτιάξετε.

Λαχταριστά μπιφτέκια γεμιστά με τυρί

Υλικά

Για τα μπιφτέκια

  • 1 kg μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 ντομάτα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 4 γεμάτες βρώμη (ή 1 φλ. τρίμματα ψωμί μπαγιάτικο)
  • 1 πρέζα/ες αποξηραμένο δυόσμο
  • 150 γρ. κασέρι ή γραβιέρα

Για τη σάλτσα

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνι
  • Ζεστό νερό
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 10 γρ. παγωμένο βούτυρο
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Για τον χωριάτικο πουρέ

  • Πατάτες
  • Ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για την παρασκευή

Για τα μπιφτέκια:

  1. Βάζουμε τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά για τα μπιφτέκια γεμιστά σε ένα μπολ.
  2. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά για να κάνουμε τα γεμιστά μπιφτέκια με τυρί.
  3. Αν χρειάζεται λίγο επιπλέον βρώμη ή ψίχουλα ώστε να πλάθεται το μείγμα προσθέστε κατά βούληση.
  4. Προαιρετικά, αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο το μείγμα του κιμά για μπιφτέκια, το λιγότερο για 30 λεπτά.
  5. Παίρνουμε 150 γρ. κιμά σε μπάλα. Κάνουμε λακκούβα και γεμίζουμε με τυρί αρεσκείας μας.
  6. Κλείνουμε τις ενώσεις και πατάμε τα μπιφτέκια στις παλάμες να γίνει πλακέ.
  7. Πλάθουμε όλα τα γεμιστά μπιφτέκια και ετοιμάζουμε τη σάλτσα λεμονιού.

Για την σάλτσα:

  1. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
  2. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα μπιφτέκια στο λάδι.
  3. Ροδίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
  4. Όταν τα μπιφτέκια κάνουν ωραία κρούστα στύβουμε το λεμόνι, προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι τη μέση των μπιφτεκιών.
  5. Τρίβουμε λίγο φρέσκο πιπέρι.
  6. Βάζουμε το καπάκι στο σκεύος και σκεπάζουμε τα γεμιστά μπιφτέκια.
  7. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 3,5 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.
  8. Ξεσκεπάζουμε τα μπιφτέκια, δοκιμάζουμε τη σάλτσα αν χρειάζεται λίγο αλάτι επιπλέον και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο κομμένο σε κομμάτια.
  9. Σβήνουμε τη φωτιά και ανακινούμε την κατσαρόλα από τις λαβές.
  10. Η σάλτσα τώρα έχει γίνει πηκτή, δεμένη και πλούσια.
  11. Πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό, προαιρετικά.
  12. Σερβίρουμε τα γεμιστά μπιφτέκια αμέσως με πατάτες ή ρύζι.

Για τον χωριάτικο πουρέ:

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα.
  2. Καλύπτουμε τις πατάτες με νερό να τις σκεπάζει.
  3. Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν περίπου για 20 λεπτά.
  4. Στραγγίζουμε τις πατάτες από το νερό.
  5. Τις βάζουμε σε ένα μπολ.
  6. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, αλατίζουμε και απλά τις λιώνουμε με πιρούνι ή τις διατηρούμε σε χοντρά κομμάτια.
  7. Ραντίζουμε τις πατάτες με λίγες σταγόνες ξίδι, πασπαλίζουμε λίγη αποξηραμένη ρίγανη.

Για το σερβίρισμα:

  • Σερβίρουμε τον χωριάτικο πουρέ σε πιατέλα και γύρω γύρω βάζουμε τα μπιφτέκια με την πλούσια σάλτσα τους.
  • Τα μπιφτέκια βγαίνουν 10 μεγάλα κομμάτια και γι’ αυτό το λόγο τα μαγειρεύουμε σε 2 δόσεις σε μεγάλο σκεύος.

Πηγή: εδώ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share