Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Για να «σπάει» η λιγούρα: Γρήγορη και πεντανόστιμη ζυμαρόπιτα με γιαούρτι

Έτοιμη σε ελάχιστα λεπτά!

22 Νοεμβρίου 2022 10:24
Για να «σπάει» η λιγούρα: Γρήγορη και πεντανόστιμη ζυμαρόπιτα με γιαούρτι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η αλήθεια είναι πως όσο πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων τόσο αυξάνονται και οι λιγούρες στο σπίτι, αλλά και οι επισκέψεις από φίλους, οπότε σας έχουμε μια λαχταριστή συνταγή για εξαιρετική και γρήγορη ζυμαρόπιτα με γιαούρτι.

Υλικά

  • Γιαούρτι 1 κεσεδάκι μικρό
  • Νερό 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Αυγά 3 τεμ
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 13-14 κουταλιές της σούπας
  • Τυρί φέτα 100 γρ τριμμένη ( ή άλλο πικάντικο τυρί)
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Μαργαρίνη 1 κουτάλι της σούπας σε μικρά κομμάτια
  • Ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας

Εκτέλεση

Βάζουμε το ελαιόλαδο στη λαμαρίνα του φούρνου και τη βάζουμε στο φούρνο να κάψει το λάδι στους 200 βαθμούς. Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από την φέτα και την μαργαρίνη, ενώ το αλεύρι το προσθέτουμε λίγο-λίγο ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό (δεν θέλουμε να είναι σφικτός).

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο κι αδειάζουμε πάνω στο καυτό λάδι το χυλό μας να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και τα κομματάκια μαργαρίνης σε διάσπαρτα σημεία. Βάζουμε το ταψί πάλι στο φούρνο και ψήνουμε περίπου για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς (ανάλογα με τον φούρνο μας). Βγάζουμε από τον φούρνο, την κόβουμε κι είναι έτοιμη να την σερβίρουμε.

Πηγή: chefoulis.gr

Πολίτικο "νερομπούρεκο": Η θρυλική τυρόπιτα από την Πόλη με φέτα, μαϊντανό και πιπέρι

Συνταγη για τυροπιτα

Μία πρωτότυπη συνταγή για τυρόπιτα από την Πόλη που θυμίζει την πίτα της γιαγιάς. Η ζύμη για το νερομπούρεκο ανοίγεται σε λεπτά φύλλα που βράζουν σε καυτό νερό, γεμίζεται με φέτα, μαϊντανό και πιπέρι και λούζεται σε βούτυρο για να ροδίσει στον φούρνο. Με την ευκαιρία, δείτε την πανεύκολη συνταγή για για τυρόπιτα με ζύμη γιαουρτιού.

Υλικά

  • 180 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, για τα φύλλα και το ταψί
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το βράσιμο

Για τη ζύμη

  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το αλεύρωμα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 αυγά
  • 95 ml νερό

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για το πολίτικο νερομπούρεκο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα αυγά με το αλάτι και το νερό μέχρι να αναμειχθούν. Ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Τα καλύπτουμε χαλαρά με μια πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, να ξεκουραστούν.
  • Παράλληλα, βουτυρώνουμε το ταψί και ετοιμάζουμε τα σκεύη μας.
  • Στην κουζίνα μας βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο που κοχλάζει. Δίπλα της βάζουμε μια κατσαρόλα με άφθονο παγωμένο νερό και κοντά της απλώνουμε μια μεγάλη πετσέτα κουζίνας.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ. και πάχος 3-4 χλστ. και το απλώνουμε στο ταψί, χωρίς να το βράσουμε. Επίσης είναι το μόνο φύλλο που δεν θα βουτυρώσουμε.
  • Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και στερεώνοντάς το στον πλάστη το βάζουμε στην κατσαρόλα με το καυτό νερό. Το αφήνουμε 1/2 λεπτό μέχρι να βράσει και με 2 σπάτουλες το βγάζουμε και το βάζουμε αμέσως στην κατσαρόλα με το παγωμένο νερό. Το αφήνουμε για άλλο 1/2 λεπτό και το βγάζουμε.
  • Το απλώνουμε στην καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να στεγνώσει από τα πολλά νερά. Έπειτα το παίρνουμε προσεκτικά και το απλώνουμε πάνω στο πρώτο φύλλο, ελαφρώς τσαλακωμένο. Το ραντίζουμε σε όλη την επιφάνεια με λίγο από το λιωμένο βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να απλώσουμε στη βάση και το τέταρτο φύλλο. Επειδή το κρύο νερό θα αρχίσει να ζεσταίνεται, ανανεώνουμε συχνά με παγωμένο νερό.
  • Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, που ετοιμάζουμε με τον ίδιο τρόπο.
  • Περιχύνουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη την πίτα για 10 λεπτά, να απορροφήσει ελαφρώς το βούτυρο και τα υγρά της γέμισης. Ψήνουμε χωρίς να τη χαράξουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C για 35-40 λεπτά. Την απολαμβάνουμε χλιαρή.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share