Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δοκιμάστε την απόλυτη συνταγή για αφράτα λαχταριστά μπιφτέκια χωρίς ψωμί

Το μυστικό από την Θράκη για...ζουμερό αποτέλεσμα

18 Νοεμβρίου 2022 12:53
Δοκιμάστε την απόλυτη συνταγή για αφράτα λαχταριστά μπιφτέκια χωρίς ψωμί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπιφτέκια από μοσχαρίσιο κιμά, χωρίς ψωμί αλλά με ένα μυστικό, φερμένο από την Ανατολική Θράκη, που σας υπόσχεται αφράτο και ζουμερό αποτέλεσμα.

Μάθε επίσης ένα εξαιρετικό κόλπο στη ζύμωση του κιμά

Μπορεί να χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο να περιμένεις μέχρι να τα γευτείς καθώς η αναμονή για το συγκεκριμένο φαγητό αγγίζει τις 12 ωρες αλλά η προετοιμασία και το μαγείρεμα διαρκεί μισή ώρα συνολικά. Να είστε σίγουροι πως το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Πάμε να δούμε τι υλικά θα χρησιμοποιήσουμε:

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (κατά προτίμηση από κιλότο)
  • 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • 3 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελαδινό
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (η σκόνη - στα ράφια με τα άλευρα ή με τα είδη ζαχ/κής των σούπερ μάρκετ)
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Παρασκευή

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα τριμμένα κρεμμύδια, το γιαούρτι, το μαϊντανό, τη ρίγανη και τη σόδα και νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο.
  • Ζυμώνουμε σχολαστικά, ώστε να αναμειχθούν πολύ καλά τα υλικά και σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη.
  • Το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
  • Σ' αυτό το διάστημα, το μείγμα θα αφρατέψει από το συνδυασμό σόδας και γιαουρτιού.
  • Την επόμενη ημέρα βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε μέτρια μπιφτέκια.
  • Αν τα ψήσουμε στο γκριλ, τα αλείφουμε με 1 - 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (συνολικά), τα βάζουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο γκριλ για περίπου 12 - 13 λεπτά συνολικά, γυρίζοντάς τα μία φορά.
  • Το ζητούμενο είναι να μην τα παραψήσουμε, γιατί θα χάσουν τη χαρακτηριστική αφράτη και ζουμερή υφή τους.
  • Αν τα τηγανίσουμε, βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι αλειμμένο με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, τηγανίζουμε τα μπιφτέκια για 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, ώστε να αποκτήσουν ρόδινη κρούστα.
  • Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και ψήνουμε για άλλα 8 λεπτά, γυρίζοντάς τα μια - δυο φορές, ώστε να ψηθούν και στο εσωτερικό τους, αλλά να μη στεγνώσουν.

Συνταγή από την Ανατολική Θράκη για ζουμερά μπιφτέκια χωρίς ψωμί

Σερβίρισμα


Σερβίρουμε τα μπιφτέκια ζεστά, συνοδεύοντας με μια απλή πατατοσαλάτα ή με λαχανικά (βραστά ή ψητά) ή με σαλάτα από ξερά φασόλια.

Μυστικα - Συμβουλές

Η συνταγή αυτή προέρχεται από την ανατολική Θράκη και θεωρείται κλασική τοπική σπεσιαλιτέ. Το μυστικό της είναι η απουσία ψωμιού στη ζύμη του κιμά· τη θέση του παίρνει ο συνδυασμός γιαουρτιού - σόδας, που κάνει το μείγμα εξαιρετικά αφράτο και ζουμερό. Επομένως, τα μπιφτέκια αυτά δεν χρειάζονται πολύ ψήσιμο, για να μη χάσουν αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό τους! Φτιάξτε το μείγμα αποβραδίς, για να το έχετε έτοιμο την επόμενη μέρα.

ΠΗΓΗ: εδώ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share