Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Λατρεύετε τις πατάτες, αλλά βγαίνουν στεγνές; Το μυστικό μαγειρικό tip για να γίνουν...λουκούμι

Το άγνωστο κόλπο των σεφ

13 Νοεμβρίου 2022 19:49
Λατρεύετε τις πατάτες, αλλά βγαίνουν στεγνές; Το μυστικό μαγειρικό tip για να γίνουν...λουκούμι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όταν μαγειρεύεις πατάτες φούρνου, υπάρχει ένα κόλπο, που πρέπει να θυμάσαι πάντα για να μην ξεραθούν όταν τις ψήνεις.

Αυτό το κόλπο είναι δοκιμασμένο και αποτελεσματικό. Το υλικό στο οποίο κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας είναι το λάδι.

Επομένως, για να μην ξεραθούν οι πατάτες κατα το ψήσιμο τις αλείφουμε με λάδι. Με την ευκαιρία, αυτό είναι το κόλπο για να τις ξεφλουδίσεις χωρίς κόπο.

στεγνές πατάτες

Πιο άνετα από ποτέ: Το τέλειο κόλπο για να ξεφλουδίσετε τις πατάτες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!

To ξεφλούδισμα της πατάτας μπορεί πολλές φορές να είναι εκνευριστικό, ειδικά όταν οι πατάτες σας είναι βραστές. Υπάρχει όμως ένα πολύ εύκολο τρικ που θα σας βοηθήσει να ξεφλουδίσετε τις βραστές πατάτες πανεύκολα μέσα σε 2 δευτερόλεπτα. Παράλληλα, δείτε τις πιο λαχταριστές γεμιστές πατάτες φούρνου

Βράστε τις πατάτες

Ξεκινήστε βράζοντας κανονικά τις πατάτες σας μέσα σε ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό ώστε να βράσουν καλά.

Βάλτε τις σε παγωμένο νερό

Μόλις βράσουν τελείως οι πατάτες, βγάλτε τις από την κατσαρόλα και τοποθετήστε τις μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια για 5-10 δευτερόλεπτα. Αυτή η εναλλαγή ζεστού κρύου θα βοηθήσει πολύ στο ξεφλούδισμα και έτσι μόλις πιάσετε μετά τις πατάτες θα μπορείτε να τις ξεφλουδίσετε πανεύκολα.

Ξεφλουδίστε

Απλά τραβήξτε τη φλούδα και με μια κίνηση αυτή θα φύγει αμέσως. Πιάστε την πατάτα από τη μέση και τραβήξτε τη φλούδα σαν να πάτε να ξεβιδώσετε κάτι. Η φλούδα θα φύγει και από τις δύο μεριές εύκολα και γρήγορα. Έτσι θα μπορείτε στη συνέχεια να φτιάξετε πουρέ, σαλάτες και ό,τι άλλο επιθυμείτε χωρίς να χρειαστεί να παιδεύεστε πολύ ώρα στο ξεφλούδισμα.

πατατεσ-καθαρισμα-16-8

Μεγάλη προσοχή! Αν δείτε αυτό στις πατάτες πετάξτε τις αμέσως

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με μία τροφή, στην οποία ελάχιστοι έχουν τη δύναμη να αντισταθούν, κρούουν οι επιστήμονες. Οι διατροφολόγοι λοιπόν εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών στο… χρώμα της πατάτας, καθώς όταν αυτή γίνει πράσινη είναι επικίνδυνη!

Παράλληλα, δείτε την απίθανη συνταγή για ονειρικά μπιφτέκια που δεν έχετε ξαναφάει

Και αυτό γιατί το πράσινο χρώμα σημαίνει ότι η πατάτα περιέχει υψηλά επίπεδα σολανίνης, μιας τοξίνης που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκέφαλο και νευρολογικά προβλήματα.

Σημειώνεται ότι όλες οι πατάτες συνθέτουν μικρές ποσότητες σολανίνης ως φυσικό εντομοκτόνο για να προστατεύονται, ωστόσο όταν εκτεθούν σε δυνατό φως για πολλή ώρα, αλλά και σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγουν ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα της επικίνδυνης αυτής ουσίας.

Ταυτόχρονα, παράγεται και μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης (εξού και το πράσινο χρώμα), μαρτυρώντας ότι είναι ακατάλληλη για το τηγάνι! Στην παραπάνω φωτογραφία μπορείτε να δείτε μια πατάτα, η οποία έχει πρασινίσει ελαφρά και είναι ασφαλής για κατανάλωση, αλλά και μία που πρέπει να πετάξετε.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ένα άτομο βάρους μόλις 45 κιλών θα πρέπει να καταναλώσει περίπου 450 γραμμάρια ακατάλληλης πατάτας (που έχει πρασινίσει) για να αρρωστήσει. Καλό θα ήταν ωστόσο να μην είστε με τη ζυγαριά ανά χείρας, αφού μια πράσινη πατάτα εγκυμονεί σχεδόν πάντα κίνδυνο για την υγεία σας.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share