Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το μυστικό στο τσιγάρισμα του κιμά για τον πιο επικό μουσακά που φάγατε ποτέ

Απογειώνει τη νοστιμιά

11 Νοεμβρίου 2022 09:56
Το μυστικό στο τσιγάρισμα του κιμά για τον πιο επικό μουσακά που φάγατε ποτέ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τι πάει να πει μουσακάς; Η λέξη είναι αραβική και προέρχεται από τη λέξη musaqqa που σημαίνει «υγρός», «νοτισμένος», σε ελεύθερη μετάφραση ένα φαγητό ζουμερό, με τη σαλτσούλα του. Μουσακά έχει όλη η Μέση Ανατολή, η Αίγυπτος, η Τουρκία και όλα τα Βαλκάνια. Ο τουρκικός και ο λιβανέζικος μουσακάς μαγειρεύονται στην κατσαρόλα με λαχανικά, άλλοτε με αρνίσιο κρέας πολύ ψιλοκομμένο σαν κιμά και άλλοτε χωρίς κρέας. Οι Αιγύπτιοι τον φτιάχνουν με στρώσεις μελιτζάνας και ντομάτας στο πήλινο, χωρίς κιμά. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό με το ξύδι για να διώξετε την αυγουλίλα από τα κεφτεδάκια.

Το μυστικό στο τσιγάρισμα του κιμά για τον πιο επικό μουσακά που φάγατε ποτέ

Πιο κοντά στον δικό μας είναι ο περσικός μαγκουρμά, ένα πιάτο με στρώσεις από μελιτζάνα, κρεμμύδι και ψιλοκομμένο αρνίσιο κρέας. Αν και άκρως παραδοσιακός, ο δικός μας μουσακάς είναι δημιούργημα του 20ού αιώνα και παιδί του Σίφνιου Νικολάου Τσελεμεντέ, ο οποίος, θέλοντας να αποτινάξει τα ανατολίτικα στοιχεία της ελληνικής κουζίνας, σκαρφίστηκε τη Γαλλίδα μπεσαμέλ, που ήρθε να του δώσει μια άλλη φινέτσα και να τον κάνει γνωστό -κι αγαπημένο- στα πέρατα της Γης.

Τα μυστικά του κιμά

  • Η κλασική συνταγή θέλει τον κιμά αρνίσιο -που ταιριάζει ιδανικά στην μελιτζάνα- ή μίγμα από χοιρινό και μοσχαρίσιο. Ωστόσο, καλύτερα να αποφύγετε τον άπαχο κιμά. Το λιπάκι κάνει τη -βελούδινη- διαφορά!
  • Περί ορέξεως, εσείς αποφασίζετε, του ταιριάζει και λίγη κανέλα, λίγο μπαχάρι ή απλά 1 γεμάτο κουταλάκι από μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο.
  • Το σβήσιμο με μισό ποτηράκι λευκό κρασί βοηθά τη νοστιμιά.
  • Οι περισσότεροι σοτάρουν τον κιμά με ξερό κρεμμύδι. Εγώ βάζω μόνο ψιλοκομμένο σκόρδο, κάτι που λατρεύει η μελιτζάνα. Εσείς μπορείτε να συνδυάσετε και τα δύο!

Παραλλαγμένα μακαρόνια με κιμά: Το υλικό αντί για τυρί που θα απογειώσει την γεύση τους

Λίγη κανέλα στη σάλτσα του κιμά και αυτή η πινελιά με το σκορδάτο γιαούρτι και την πάπρικα απογειώνουν την κλασική μακαρονάδα και χαρίζουν μία πρωτότυπη γεύση. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τραγανά κεφτεδάκια.

Υλικά

  • 500 γρ. ζυμαρικά (προτιμότερο μικρόσχημα)
  • 350 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από σπάλα ή ελιά)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 200 γρ. ολόκληρα ντοματάκια (από κονσέρβα), πολτοποιημένα στο μπλέντερ
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • πάπρικα για το πασπάλισμα

Παραλλαγμένα μακαρόνια με κιμά: Το υλικό αντί για τυρί που θα απογειώσει την γεύση τους

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, για περίπου 7-8 λεπτά ή μέχρι να γίνει σπυρωτός ο κιμάς, να ροδίσει ομοιόμορφα, να «πιει» τα περισσότερα υγρά του και να μαραθεί και το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα, αλατοπίπερο και την κανέλα, κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα και προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό ή όσο χρειάζεται για να καλυφθεί σχεδόν ο κιμάς.
  • Σκεπάζουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να γίνει ο κιμάς και να μείνει με τη σάλτσα του.
  • Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για όση ώρα λένε οι οδηγίες στη συσκευασία.
  • Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σκόρδο και λίγο αλάτι.
  • Μοιράζουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα του κιμά σε πιάτα και από πάνω βάζουμε 1 - 2 κουταλιές από το γιαουρτόσκορδο.
  • Πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα και σερβίρουμε.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share